18 / 05 / 2024

SİNPAŞ krizde 920 milyon YTL ciro yaptı

SİNPAŞ krizde 920 milyon YTL ciro yaptı

Global krize rağmen hedeflerini yakalayan Sinpaş GYO, 2009'da da iddialı...



Gayrimenkul sektörünün öncü şirketi Sinpaş GYO, 2008 yılı faaliyetlerini değerlendirdi. Krize rağmen iyi bir satış grafiği yakalayan Sinpaş GYO, Kasım 2008 itibariyle 790 milyon YTL'lik konut satışı yaptı.

İstanbul'da Bosphorus City ve Lagün, Bursa'da Ottomanors Projeleri'yle yoluna devam eden gayrimenkul sektörünün öncü kuruluşu Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, 9 aylık finansal sonuçlarını ve geleceğe ilişkin hedeflerini değerlendirdi.
Four Seasons Hotel at the Bosphorus'da yapılan toplantıya Sinpaş Grup Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik ev sahipliği yaptı.
Sinpaş GYO'nun 2008 yılı faaliyetlerinin değerlendirildiği basın toplantısında 2009 yılına ilişkin proje, hedef ve stratejiler yatırım bankaları, aracı kurum analistleri ve medya ile paylaşıldı.
Frene basmadık, yolumuza devam ediyoruz...
Sinpaş GYO olarak 2008 yılında agresif olarak büyüdüklerini söyleyen Sinpaş Grup Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, "2009'da da daha önce planlandığımız gibi yolumuza devam ediyoruz. Krize rağmen frene basmadık" dedi. Şirket olarak gerek tasarımı süren gerekse üretimi devam eden işleri planlanan şekilde sürdürdüklerinin altını çizen Avni Çelik, "Bugün itibariyle 2008'de yaklaşık 790 milyon YTL'lik konut satışı yaptık. Şirketimizin herhangi bir kredi borcu yok. Yolumuza ara vermeden devam ediyoruz" diye konuştu.
Sinpaş krize şanslı girdi...
Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, 2007 yılının sonlarına doğru kriz sinyallerinin alındığı bu nedenle de global krize Sinpaş GYO olarak hazırlıklı girdiklerini belirtti. 2008 yılı öngörülerini bu doğrultuda planladıklarını ifade eden Çelik şunları söyledi:
"2008 yılını yaptığımız öngörüler doğrultusunda planlayarak stratejilerimizi oluşturduk. Biraz da krize şanslı girdiğimizi düşünüyoruz. Çünkü 2007 yılında halka açılarak şirket sermayemizi güçlendirdik. Halka arz nedeniyle nakitimiz fazla. Ayrıca şirket olarak da hiç borcumuz yok."

Devrimci Ödeme Planına Yoğun İlgi
Sinpaş Grup olarak 35 yıllık ticari faaliyette bulunduklarının altını çizen Çelik, bu durumun avantajlarını da kullandıklarını belirtti. Konut kredilerinin mortgage piyasalarından etkilenerek faizlerin yükseleceğini ifade eden Çelik, banka kredilerinin azalacağını ön görerek `Devrimci Ödeme Planı' hazırladıklarını kaydetti. Devrimci Ödeme Planı'nın önce 60 ay sonra da 72 aya çıkarılan vadeli ödemeye dayandığını söyleyen Çelik, "Bu plan ile amacımız faiz ve döviz pozisyonu olan müşterilerin anaparasına dokunmadan maaşından veya faiz gelirinden elde ettikleriyle konut sahibi olmasını sağlamaktı. Biz de bu taksitlerle inşaatı finanse etmeyi hedefledik. Bu durum bizim için de avantajlı oldu. Çünkü inşaat finansmanını özkaynak kullanmadan, finansman ve faiz yükü olmadan karşılamış olduk. Bu da fiyatların daha makul olmasına neden oldu. İlk uygulamayı da Bosphorus City projemizde uyguladık ve çok başarılı sonuçlar elde ettik" dedi.
Devrimci Ödeme Planı'nı daha sonra şu anda satışta olan Ottomanors ve Lagün projelerinde de devam ettirdiklerini kaydeden Çelik, ödeme planına ilişkin olarak büyük taleple karşılaştıklarını ifade etti. Çelik şunları söyledi: "2008 yılı için toplam 1000 konut satış hedefimiz vardı. Ancak Kasım 2008 itibariyle bu hedeflerimizi fazlasıyla aştık ve 2200 konut sattık. Şu anda da devam eden üç projemizden 2600 konut satışını yakaladık. 2008 yılı içinde yaklaşık 790 milyon YTL tutarında ev satmış olduk."
Sinpaş GYO güvenli liman oldu
Kriz dönemlerinde müşterilerin daha seçici ve kontrollü olduğuna dikkat çeken Çelik, şöyle konuştu:
"Böyle ortamlarda konut müşterileri önce parasını ödeyip sonra evi alacakları için, ev alacakları firmayı seçerken geçmiş yıllardaki başarısını, tecrübesini iyice inceleyip öyle karar verir. Tüm krizlerde müşterilerimizde bunu gözlemledik. Bizim için 1997, 2001 ve 2008 benzer dönemler oldu. Daha fazla adette daha nitelikli müşteriye konut satışı yaptık. Örneğin 2008 başında ofislerimize gelen her dört müşteriden birine konut satarken 2008'in ikinci yarısından itibaren bu oran yüzde 50'ye çıktı".
Yeni yatırım için 2009 izlenecek
Şirket olarak 2009 hedeflerini 2008'de gerçekleşen rakamlara göre değil, 2008 başındaki hedefleri dikkate alarak belirleyeceklerinin altını çizen Çelik, "2008 başında 2009 hedefimizi 400 - 450 milyon YTL olarak belirlemiştik. Bu tutar ile de pazardan yüzde 1 pay almayı öngördük" dedi. Yeni yatırımları için de 2009 yılının ilk çeyreğini bekleyip ona göre planlarını oluşturacaklarını belirten Çelik, "Önümüzdeki yıl 2008'de görüşmelerimize başladığı 1 - 2 arazi alımı dışında yeni yatırımlar için önümüzü görmeyi tercih ediyoruz, bu nedenle 2009'un ilk çeyreğini bekleyeceğiz" diye konuştu.
Yabancı yatırımcı sattı, hisse senedi performansı düştü
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören GYO'ların İMKB ortalamasına göre daha çok değer kaybettiğini ifade eden Ömer Faruk Çelik, şunları söyledi: "Sinpaş GYO'nun faaliyetlerindeki ticari başarısı maalesef hisse senedi performansına yansımadı. 2008 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan küresel finansal krizin çıkış noktasında ABD başta olmak üzere gelişmiş ülkelerde gayrimenkul sektöründe yaşanan olumsuzlukların yer alması, bu dönemde tüm dünyada en çok gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin değer kaybetmesine neden oldu. Türk gayrimenkul sektöründe yurtdışındaki gibi bir olumsuzluk bulunmamasına karşın, özellikle yabancı yatırımcıların gayrimenkul sektöründeki yatırımlarını azaltma girişimi, İMKB'de de GYO'ların diğer şirketlere göre daha fazla değer kaybetmesine neden oldu. İMKB'de büyük portföye sahip olan yabancı fonlar, fiyatın ne olduğuna, zarar edip etmediklerine bakmadan satış yaptı. Bu nedenle hisse senedi değerleri düştü."
İnşaat sektörü uzun vadede büyür
İnşaat sektörünün son üç yılda 600-650 bin konut ortalaması ile üretim yaptığını belirten Çelik, 2009 yılında 2001 yılı rakamları olan 250-300 bin konut adedine düşebileceğine dikkat çekti. 2010 yılının durağan geçeceğini de öngördüklerini kaydeden Ömer Faruk Çelik, "2011 ve 2012 de 2004 ivmesi yakalanabilir. Her yıl ülkenin 700 bin konut ihtiyacı olduğu dikkate alınırsa bu talep birkaç yıl ötelenir ama uzun vadede sektör büyümesine devam eder" dedi.

Geri Dön