18 / 05 / 2024

SİNPAŞ krize rağmen hedefi 2'ye katladı

SİNPAŞ krize rağmen hedefi 2'ye katladı

Gayrimenkul sektöründe bir çok önemli projeye imza atan Sinpaş GYO hedefleri ikiye katladı.



Sinpaş Grup Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, "2008 yılı için toplam bin konut satış hedefimiz vardı, ancak Kasım 2008 itibariyle bu hedefimizi aştık ve 2 bin 200 konut sattık" dedi.

EMLAK sektöründe yaşanan daralmaya rağmen Sinpaş GYO, hedeflerini ikiye katladı. 2008 yılında bin adet konut satmayı hedefleyen Sinpaş, 2008 yılı kasım ayına kadar 2 bin 200 konut sattı. Sinpaş Grup Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, 2008 yılında agresif olarak büyüdüklerini belirterek, "Kasım 2008 itibariyle bu hedefimizi fazlasıyla aştık ve 2 bin 200 konut sattık. 2008'de yaklaşık olarak 790 milyon YTL'lik konut satışı gerçekleştirdik" dedi.

Frene basmadık

Avni Çelik, devam eden Bosphorus City, Lagün ve Ottomanors projelerine talebin çok yüksek olduğunu vurgulayarak, "Krizde frene basmadık. Ortaya çıkan küresel mali kriz, Türkiye'nin yönetebileceği bir kriz. Türk işadamları krizlere aşılı. Sinpaş olarak, önceki krizlerde olduğu gibi bu krizde de dinamik hareket ettik. Şirketimizin herhangi bir kredi borcu yok. Yolumuza ara vermeden devam ediyoruz."

Krize hazırlıklıyız

Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, 2007 sonlarına doğru kriz sinyallerinin alındığını hatırlatarak şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu nedenle de global krize hazırlıklı girdik. 2008 yılı öngörülerini bu doğrultuda planladık. Krize şanslı girdik. Bunun nedeni 2007'de halka açılarak şirket sermayesini güçlendirmek ve borçlarımızın bulunmaması."

2001 gibi olabilir

İnşaat sektörünün son 3 yılda 600-650 bin konut ortalamasıyla üretim yaptığını kaydeden Ömer Faruk Çelik, 2009 yılında 2001 yılı rakamları olan 250-300 bin konut adedine dönülebileceğine dikkat çekti. 2010 yılının inşaat sektörü açısından durağan geçeceğini öngördüklerini söyleyen Çelik, "2011 ve 2012'de 2004 yılında yaşanan ivme yakalanabilir. Her yıl ülkenin 700 bin konut ihtiyacı olduğu göz önünde bulundurulursa, bu talep birkaç yıl ötelenir, ancak uzun vadede sektör büyümesine devam eder" diye konuştu.

Devrimci ödeme planı hazırladık

KONUT kredilerinin mortgage piyasalarından etkilenerek, faizlerin yükseleceğini ifade eden Ömer Faruk Çelik, banka kredilerinin azalacağını öngördüklerini ve bu doğrultuda 'Devrimci Ödeme Planı' hazırladıklarını kaydetti. 'Devrimci Ödeme Planı'nı Çelik şöyle anlattı: "60 ay, sonra da 72 aya çıkarılan vadeli ödemeye dayanıyor. Bu plan ile amacımız, faiz ve döviz pozisyonu olan müşterilerin anaparasına dokunmadan, maaşından veya faiz gelirinden elde ettikleriyle konut sahibi olmasını sağlamaktı. Biz de bu taksitlerle inşaatı finanse etmeyi hedefledik. İnşaat finansmanını özkaynak kullanmadan, finansman ve faiz yükü olmadan karşılamış olduk. Bu da fiyatların daha makul olmasına sebep oldu. İlk uygulamayı da Bosphorus City projemizde uyguladık ve başarılı sonuçlar elde ettik."

4 müşteriden 1'ine konut sattık

KRİZ dönemlerinde müşterilerin daha seçici ve kontrollü davrandığına değinen Ömer Faruk Çelik, "Böyle ortamlarda müşteri, ev alacakları firmayı seçerken geçmiş yıllardaki başarısını iyice inceleyip öyle karar verir. Tüm krizlerde müşterimizde bunu gözlemledik. 2008 başında ofislerimize gelen her 4 müşteriden, birine konut satışı yaparken, 2008'in ikinci yarısından itibaren bu oran yüzde 50'ye çıktı" dedi.

Hürriyet

Geri Dön