07 / 05 / 2024

Şirketler binalarda doğru malzeme kullanmayarak fiyat kırıyor!

Şirketler binalarda doğru malzeme kullanmayarak fiyat kırıyor!

Binarlarda enerji karnesinin zorunlu hale gelmesi yalıtım sektörünü harekete geçirilince daha fazla pay kapmak isteyen şirketler doğru malzeme kullanmayarak fiyat kırmaya başladı






Son dönemde birçok ısı yalıtım şirketi bina yalıtımından ve yalıtımla ekonomiye sağlanan tasarruftan bahsediyor.Ancak her yalıtım malzemesi faturalarda yüzde 50 indirim gerçekleştirmiyor. Faturaların gerçek manada düşmesi için uzmanlar belli noktalara dikkat çekiyor.


Yalıtım yapılacak binalarda dış cephe önem kazanıyor. Cam giydirme cephelerde taş yünü yalıtım, perde giydirmelerde şişirilmiş plastik köpük levhalardan oluşan yalıtım ve ahşap binalarda plastik köpük kulanılarak yapılan yalıtımlar gerçek tasarruf sağlıyor.


Kalınlık da bir gösterge 


Yalıtım malzemesinin kalınlığı da tasarrufta etkili oluyor. Avrupa’da 15-20 santimetrelik yalıtım malzemeleri kullanılıyor. Türkiye’de bazı yalıtım malzemeleri 5-7 santimetre olurken bazılarında ise 2-4 santimetre arasında değişen malzemelere rastlanıyor. Bu durumda Avrupalı metrekarede 15 kw enerji harcarken, Türkiye’de yalıtımsız binalarda enerji tüketimi 350 kw’a çıkıyor.


Yalıtımı uygun malzeme ile yapılmayan binalarda enerji tasarrufu en fazla yüzde 20 ile 280 kw olurken, doğru malzeme ama düşük santimetre ölçüsü ile bu oran 175 kw’a gerileyebiliyor. 100 metrekarelik bir dairenin ısı yalıtım maliyeti 3 bin lira ile 4 bin lira arasında değişiyor.


Teşvik mekanizması var


Binalarda enerji performans yönetmeliği gereği yeni binalar hemen, eski binalar ise en geç 2017 yılına kadar “Enerji Kimlik Belgesi” almak zorunda. Isı yalıtımını zorunlu kılan bir diğer gelişme ise Kyoto Protokolü. Protokol gereği sera gazı salınımını önleyecek çevreci yatırımlar hız kazanacak. Bu kapsamda en büyük yalıtıma yapılacak yatırım olacak.


Türkiye’de ısı yalıtım pazarı yaklaşık 2 milyar dolar büyüklüğe sahip ve sektör yılda ortalama yüzde 20 büyüme gösteriyor. Sektörün önünün daha da açılması için merpen altı ve kalitesiz üretime karşı denetim mekanizmasının güçlenmesi, yönetmeliklerin eksiksiz çıkarılması, düşük faizli kredi imkânlarının yaratılması gibi teşviklere ihtiyaç duyuluyor.


Enerjiyi de ucuza kullanacak


Binanın yapım aşamasında ısı yalıtımının maliyeti bina maliyetinin yüzde 3 ila 5’i kadar oluyor. Mevcut binalarda ise metrekarede ortalama 30-40 lira maliyet hesaplanıyor. Bu da 100 metrekarelik bir daire için ortalama 3 bin lira ile 4 bin lira arasında bir maliyet olarak karşımıza çıkıyor. Faturadan elde edilen tasarrufla kıyaslandığında ise sistemin kendisini ortalama 3 yılda amorti ettiği görülüyor ve bu tasarruf ömür boyu devam ediyor. Üstelik henüz çalışma halinde olmasına karşın, Enerji Bakanlığı azenerji tüketenlerin enerjiyi daha düşük fiyatla kullanmasına yönelik imkanları tartışıyor.


100 liralık fatura 50 liraya düşüyor


Yalıtımı doğru yapılan binada 100 liralık fatura 50 liraya düşüyor. Yalıtım doğrumalzemelerle yapılmadığında ise enerji maliyeti 100 lirada sadece 20 lira aşağıya çekiliyor. Avrupa’da ise 100 liralık fatura sektörün teşvik edilmesiyle 20 liraya kadar iniyor.


Pazarnızı çöpe atmayın


XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Feyzi Yörük, Türkiye’de yalıtım bilinci eksikliğine dikkat çekerek, kayıt dışı üretim nedeniyle sektörün yanı sıra ülke ekonomisinin de yara aldığını söyledi. Isı yalıtımı yaptırmak isteyen kişilere uyarılarda bulunan Yörük, “Isı yalıtımı doğru yapılmadığı takdirde ilk başta verilen 3-5 bin gibi rakamlar doğrudan çöpe atılmış oluyor. Bu nedenle yalıtım yaptırırken mutlaka iyi araştırın ve kullanılan malzemelerin özelliklerini iyi inceleyin. Polistiren hammaddesinden levhalar şeklinde üretilen ısı yalıtım malzemeleri yüksek verim sağlıyor” şeklinde konuştu.


HABER: EMİNE AÇAR - BUGÜN GAZETESİ 




Geri Dön