19 / 11 / 2024

Şişecam Nude markasıyla Milano'da mağaza açtı!

Şişecam Nude markasıyla Milano'da mağaza açtı!

Dünya şirketi olmak için bir denge oluşturduklarını belirten Şişecam Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Kırman, Nude (çıplak) ile dünya markası olacaklarını söyledi. Şişecam, 130 bin ton camı çöpten kurtarmış..




Düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj ve kimyasallar olmak üzere dört ana iş grubunda faaliyet gösteren Şişecam’ın Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Ahmet Kırman, bütün stratejilerini dünya şirketi olmak üzerine oluşturduklarını söyledi.


Şişecam Grubu’nun 13 ülkeye yayılmış üretim faaliyetleri ve 150 ülkeye ulaşan satışlarıyla global bir oyuncu olduğunu ifade eden Kırman, “Şişecam dünya cam sektörünün ana faaliyet alanları olan düzcam, cam ev eşyası ve cam ambalajın üçünde birden faaliyet gösteren tek global şirkettir. 13 ülkede, Türkiye, Almanya, İtalya, Bulgaristan, Romanya, Slovakya, Macaristan, Bosna Hersek, Rusya FEDerasyonu, Gürcistan, Ukrayna, Mısır ve Hindistan üretim yapıyoruz” dedi.Toplamda 44 üretim tesisi olduğunu, bunların 25’i yurtdışında bulunduğunu belirten Ahmet Kırman, şöyle konuştu:


“Topluluk bünyesinde son yatırımlarla birlikte 53 cam fırınımız bulunuyor. Şişecam’ın yurtdışındaki yatırımlarının toplamı bugün itibariyle yaklaşık 3 milyar dolardır. Toplamda 21 binden fazla çalışanımız var. Bu çalışanların 8 bin 500’ü yurtdışında.”


Ar-Ge’ye büyük yatırım

Şişecam’ın son 5 yılda yaklaşık 5 milyar TL’lik yatırım gerçekleştirdiğini kaydeden Kırman, 2015 yılı için 670 milyon dolar düzeyinde yatırım harcaması planladığını söyledi.

Şirketin rekabet ve geleceğin ürünlerine ve üretim teknolojilerine sahip olma yarışındaki gücünü araştırma ve teknolojik geliştirme faaliyetlerine dayandırdığını söyleyen Ahmet Kırman, “Şişecam Topluluğu bünyesinde Bilim ve Teknoloji Merkezi ve Bölge Laboratuvarları dahil toplamda 225 yetkin Ar-Ge çalışanı görev yapıyor” dedi.


Kırman şöyle konuştu:

“Toplam yatırım tutarı 40 milyon TL’yi aşan Şişecam Bilim ve Teknoloji Merkezi geçen yıl faaliyete geçti. Gebze-Çayırova’da kurulan, 9 bin 400 metrekare kapalı alana sahip olan merkez, cam bilimi ve teknolojisi alanında Türkiye’nin en büyük ve donanımlı, dünyanın da sayılı Ar-Ge merkezleri arasında yer alıyor. Şişecam satış gelirlerinin yüzde 1.4’ü oranında Ar-Ge harcaması gerçekleştiriyor.”

‘Yurtdışında Nude markasını yaratıyoruz. Geçen yıl başladık. Bu yıl çok hızlandık. El yapımı 220’nün üstünde özel dizaynlı ürünler üretiyoruz. Bir ay önce Milano’da mağaza açtık” açtık diyen Kırman, Nude (çıplak, şeffaf) markası için çalışmaların hızlanacağını söyledi.


‘Dolara ilmik atan çok’

Şişecam Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Ahmet Kırman, dünya ölçeğinde bakıldığında ‘herkesin dolara ilmik attığını’ söyledi. Seçimden sonra Türkiye’de döviz kurunda bir denge oluşabileceğini belirten Kırman, şöyle konuştu:


“ABD, AB, Çin verileri hepsi dünya ve ülke ekonomileri üzerinde farklı etkiler yapıyor. Vaatler ve beklentileri dikkate alırsak seçim de öngörülebilirliliği güçleştiren bu faktörlerle birlikte bir kombinasyon yaratıyorlar. Çok uluslu şirketlerin, Türkiye ve dünya üzerindeki kararlarını etkiliyor. Ancak şu var, Türkiye açısından söylemek gerekirse çok kıymetli Türk Lirası ya da çok değersiz Türk Lirası... Hiç bir açıklaması yok. Bir sürü dış dengelerden bahsediliyor ama realite şu ki biraz gereğinden fazla bir yabancı para ile karşı karşıyayız.”


Kurların dengesi

Kırman, ‘Kurda denge oluşur mu?’ sorusuna da şu yanıtı verdi:

“Ben bir kur rakamı verme yaklaşımını benimsemedim. Ama seçimden sonra kurların bir miktar daha, yeni hükümetin açıklayacağı ekonomi politikasıyla bağlı olarak oturacağını düşünüyorum. Şu anda iç piyasa canlılığı aslında beklentiyi  karşılayacak durumda değil. Seçimden sonra bunun canlanmasına yol açacak bir veri şu anda görünmüyor. Ama ola ki bu hayata geçerse o zaman daha farklı bir dengeleme hayata geçebilir. Rakamın bir anlamı yok. 2.30’ları çok bulanlar şimdi 2.50’leri normal buluyor. 2.60 deyip üç gün sonra bu neymiş demenin bir anlamı olmadığını düşünüyorum. Bu kadar etkenin olduğu bir yerde dolar nasıl böyle durabiliyor şaşırıyorum. Birine bakıyorsun FED’in tutanağı, birine bakıyorsun Avrupa Merkez Bankası, öbürü Çin şöyle yapacak diyor...Diğeri Putin şöyle yaptı diyor. Hepsi geliyor dolara bir ilmik atıyor. Kaç yerde dolara ilmik atacaksın...


10 BİN ADET CAM KUMBARA DAĞITILDI


Camın geri dönüşümü için ne yapıyorsunuz?


Cam Yeniden Cam Projesi başlattık. 174 bin ilköğretim öğrencisine cam geri dönüşümü hakkında eğitim verdik. Cam ambalaj atıklarının yoğun olduğu büyük şehirler olmak üzere toplamda 19 ildeki 118 ilçede belediyelerle işbirliği yaptık. Belediyelere 10 bin adede yakın cam kumbarası verdik. Şimdiye kadar 475 bin ton camın, yani 1.9 milyar adet cam şişenin çöpe gitmesi önlendi. Piyasaya sürülen cam ambalajın geri dönüş oranı 2011’de yüzde 8 iken, Cam Yeniden Cam sayesinde bu oran 2014’te yüzde 17’ye oldu. Üretimde her yüzde 10 oranında cam kırığının girdi olarak kullanılması, hammaddenin yüzde 12, enerjinin yüzde 2.5 ve karbon emisyonlarının ise yüzde 5 oranında azaltılması demek.

Cam hiçbir kalite kaybına uğramadan yüzde 100 geri dönüştürülebilen bir ambalaj malzemesidir.


SEÇİMDEN SONRA CANLANMA OLABİLİR


 Seçim rahatlama yaratacak mı?


Şu anda ekonomik anlamda bir belirsizlik var mı? Çok emin değilim. Seçim sonrasında uygulanacak ekonomik politikalar açısından eğer dikkate alacaksak her parti ciddi yeni ödemeler ve piyasaya para imkan verecek, talebin canlanmasına yol açabilecek verilerden bahsediyor. Emeklilere zam, akaryakıtın ucuzlatılması gibi bir sürü aslında piyasaya destek, vatandaşa refahını yükseltme olanağı yaratan vaatler var. Bunlar hayata geçiyorsa o zaman iç piyasanın daha canlı olmasını beklemek mümkün olabilir. Ama bu piyasa iştahları daha çok dünya ile bağlantılı gidecek.

İç hareketler sadece belki biraz dışarıdan gelecek para hareketlerini farklılaştırabilir ama diğer dinamikler aynı kalacaktır. Seçimlerden sonra stabil hale gelen bir siyasi ortam (nasıl sonuçlandığına bakmıyorum, seçim sonucu bir anlamda bir stabildir) bir denge yaratabilir.


YABANCI HUKUK SİSTEMİNE BAKIYOR


 Yabancı yatırımcı neyi dikkate alıyor?


Yabancı yatırımcıyı bir ülkede sadece paranın değeriyle değerlendirmek doğru değil. Yabancı yatırımcının aradığı en önemli şey kesinlikle yönetsel stabilitelerdir. Stabilitenin en önemli ayağı da hukuktur. Bütün büyük şirketler yatırım yaparken arbitraj şartı koyuyorlar. Bunu yaparken de İngiltere ya da İsviçre’yi gösteriyorlar. Diyor ki ‘Senle problemimi yargısal anlamda buralarda çözmek istiyorum. Kendimi böyle garanti içinde hissediyorum diyor. Bizim yatırımcıya ‘Burada hukuk sistemi işler’ dememiz lazım. Bu inancı onlara vermemiz gerekiyor. Bu dünyanın her yerinde böyledir. Sadece bize özgü olan bir şey değil. Parası olan, özellikle de ciddi yatırımcılara yol vermek, onların bu faaliyetlerde bulunmasını sağlamanın temel şartlarından bir tanesi iyi işleyen hukuk sistemidir.


Milliyet


Geri Dön