Şişli asansör kazası şüphelileri suçlamaları reddetti!
İstanbul Avrupa Yakası Şişli'de 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan asansör kazasıyla ilgili nöbetçi hakimlikçe tutuklanan 4 şüphelinin suçlamaları kabul etmediği öğrenildi.Asansör kazası şüphelileri suçlamaları reddetti.
Şişli'de 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan asansör kazasıyla ilgili nöbetçi hakimlikçe tutuklanan 4 şüphelinin suçlamaları kabul etmediği öğrenildi.
Nöbetçi İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği, "Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak'' suçundan tutuklanan kazanın meydana geldiği inşaat alanının proje müdürü Murat Aytimur, asansörün bakım, tamir ve onarımından sorumlu Geda Majör firmasının elemanlarından Adem Akyıldız ve Turgay Dalgıç, bakım ve onarım için bu kişileri görevlendiren Önder Türksoy'un kazada sorumlu ve kusurlu bulunduğunu, düzenlenen ön raporda da bilirkişilerin aynı kanaatte olduğunu belirtti.
Şüphelilerden Murat Aytimur, nöbetçi hakimlikteki ifadesinde, Torunlar GYO'da proje müdürü olarak çalıştığını ifade ederek, kendisinin genellikle ofis işlerini yaptığını, şantiyedeki görevinin hakediş planlama ve proje üzerine çalışmak olduğunu söyledi.
İnşaat alanında üç kule bulunduğunu ve her kulede de üç şantiye şefinin olduğunu dile getiren Aytimur, bunların altında da mühendisler, mimarlar, teknik elemanlar olduğunu, saha ile ilgili tüm organizasyonun bu kişilerce yapıldığını kaydetti.
Satın almaların merkezden yapılarak kendilerine geldiğini dile getiren Aytimur, 3 ortak oldukları için bütün işleri taşeronlara havale ettiklerini, taşeronların merkezden kendilerine geldiğini anlattı.
İmza atma yetkisinin olmadığını, genel uygulama ve kontrol yükünün sahadaki şantiye şeflerine ait olduğunu ve tüm yetkinin onlarda bulunduğunu belirten Aytimur, asansör işinin Geda Majör firmasına verildiğini, firma ortaklığı ile ilgili olarak tüm işlerin taşeronlara yaptırıldığını aktardı.
Aytimur, kalite kontrol işinin ayrı bir firmaya verildiğini, sahadaki mühendislerin ise kontrol ve planlama yaptığını, asansörlerde kullanılan personelin belirlenmesini de kule şeflerinin kalfalarla tayin ettiğini söyledi.
"Arızalara biz el sürmüyoruz"
Asansör firmasına götürü usulü iş verdiklerini, bunların yükseltilmesi, bakımı onarımının tamamen Geda Majör firmasına ait olduğunu belirten Aytimur, şöyle devam etti:
"Asansör firmasına götürü usulü iş verdiğimiz için biz işin uzmanı değiliz. Bunların yükseltilmesinde ve arıza anında elimizi sürmüyoruz. Ben inşaat mühendisiyim. Bu iş mekanik işidir. Zaten el sürmemiz de iş güvenliği açısından yasaktır. Arıza verdiği anda blok şefleri tayin eder ve firmayı telefonla arayarak tamiratını yaptırır. Ya da yazı ile bize söyler. Biz de arızalandığını, durduğunu gelip tamir etmelerini üst yazı ile söyleriz. Bunun için firma arıza anında müdahale etmesi için iki tane teknik eleman görevlendirmiştir. İki kişi de saha ekibi olarak biz istedik. İşler geri kalmasın, anında müdahale olsun diye. Bir kusurum yoktur. "
"Mesaim bitti, olay anında yoktum"
Şüphelilerden Önder Türksoy ise nöbetçi hakimlikteki ifadesinde, Geda Majör firmasında, imalat ve teknik servis sorumlusu olduğunu belirterek, teknik elemanların arıza ve montajlara yönlendirilmesinden sorumlu olduğunu söyledi.
Kaza günü olay yerinde olmadığını, kazayı telefondan öğrendiğini ifade eden Türksoy, bir kusuru olduğunu düşünmediğini kaydetti.
Diğer şüpheli Adem Akyıldız da olay anında mesaisini bitirdiğini ve dışarıya çıktığını belirterek, suçsuz olduğunu söyledi.
"Düşen asansörle 31. kata çıktım"
Turgay Dalgıç ise olay günü saat 15.30 sıralarında, diğeri arızalı olduğu için düşen asansörle 31. kata çıkıp indiğini dile getirdi.
Nöbetçi hakimlik tarafından serbest bırakılan Geda Majör firmasının ortaklarından Orhan Demirel de şirketin dünyanın en önemli iki asansör firmasından biri olduğunu belirterek, Torun Grubu ile 2013'te yaptıkları anlaşma üzerine Almanya'dan sıfır olarak getirdikleri 6 asansörü söz konusu inşaatta kurduklarını anlattı.
Asansörlerin şirket yetkilisi tarafından tutanakla test ederek ve çalışır olarak Torunlar Grubu'na teslim edildiğini dile getiren Demirel, "Asansörün işletilmesinden ve kullanılmasından sözleşme gereği sorumlu değiliz. Asansörler şirketin malı olduğu için kullanımında kendi talep ettiğimiz kurallar var. Bizim şirketimiz tarafından eğitim almayan personelin asansör kullanması kesinlikle yasaktır. Asansörümüz 31 kata çıkmaktadır ve 9 aydır kullanılmaktadır. Makine Mühendisleri Odası tarafından üç ayda bir kontrol yapılmaktadır. Dolayısıyla sorumluluğumuz yoktur. Serbest bırakılmamı istiyorum" ifadelerini kullandı.
Demirel, ilgili kayıtlarda, tüm iş güvenliği ve tedbirlerin malı kiralayan Torunlar firması tarafından alınması gerektiğinin yer aldığını belirtti.
Şişli'de 6 Eylül'de, eski Ali Sami Yen Stadı arazisinde yapılan inşaatta malzeme ve işçi taşıyan asansörün 32. kattan zemine düşmesi sonucu 10 işçi hayatını kaybetmişti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca kazaya ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında dün 11 kişinin ifadesini alan savcılık, 6 kişiyi tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk ederken, 5 kişinin ise serbest bırakılmasına karar vermişti.
Mahkemeye sevk edilen 6 kişiden Adem Akyıldız, Turgay Dalgıç, Önder Türksoy ve Murat Aytimur'un ''taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak'' suçundan tutuklanmalarına karar verilmişti.
İLGİLİ HABERLER
Asansör kazasıyla ilgili 4 kişi tutuklandı
11 Eylül 2014 02:20
Şişli'de 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan asansör kazasıyla ilgili mahkemeye sevk edilen 6 şüpheliden 4'ü tutuklandı.
Ankara 24 Saat