23 / 12 / 2024

Şişli Maslak ve çevresi imar planı 14 Nisan 2014'te askıdan indiriliyor!

Şişli Maslak ve çevresi imar planı 14 Nisan 2014'te askıdan indiriliyor!

Şişli, Maslak ve çevresi 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı 14 Nisan 2014 tarihinde askıdan indiriliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, imar planı tadilatını 13 Aralık 2013'te onayladı. İşte o plan...



Şişli İlçesi, Maslak ve Çevresi 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı'nda yer alan plan notlarının 15. Maddesine ilişkin itiraza dair plan tadilatı 14 Nisan 2014 Pazartesi günü askıdan indiriliyor.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 27729 dosya numaralı imar planını 13 Aralık 2013'te onayladı. 


İmar planı, 12 Mart 2014'te askıya çıkarıldı.


İşte o plan;



A. GENEL HÜKÜMLER



1. 1/500 ölçekli Şişli-Maslak Nazım İmar Planı; plan paftaları, plan raporu ve plan notları ile bir bütündür.


2. 1/5000 ölçekli Şişli-Maslak Nazım İmar Planı'nın sınırı, plan onama sınırıdır. 


3. Planda çizilen çeşitli arazi kullanım ve yerleşme alanlarına ait sınırlar şematik olarak gösterildiğinden, bu plan üzerinden plan ölçeği ile ölçü alınamaz, yer tespiti ve uygulama yapılamaz. Fonksiyonel sınırlar ve detaylar 1/1000 ölçekli uygulama imar planında netleştirilecektir. 


4. Bu plana uygun olarak hazırlanacak olan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı onanmadan uygulama yapılamaz. Ancak 1/1000 ölçekli uygulama imar planı yapılıncaya kadar, eğitim ve sağlık tesisleri, sosyal ve kültürel tesisler, idari tesisler, dini tesisler, spor alanları, kentsel hizmet alanları ile resmi umumi binalar gibi sosyal donatı ve teknik alt yapı alanlarında, 1/5000 ölçekli Şişli Maslak, Nazım İmar Planı uygun olarak hazırlanacak olan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce onaylanacak avan projesine göre uygulama yapılabilir. 


5. Planda ayrılan kentsel ve sosyal donatı alanları ile teknik altyapı alanları kamu eline geçmeden uygulama yapılamaz.


6. Taşıt yolları genel ulaşım sistemini ve ortalama yol genişlikleri ve imar istikametleri 1/1000 ölçekli uygulama imar planında belirlenecektir. Planda belirtilen yol genişliğinden farklı olarak kısmi daraltma-genişletmeler ve tek yön uygulamaları yapılabilir. 


7. 1/1000 ölçekli uygulama imar planı yapımı aşamasında ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınacaktır.


8. Ölçek nedeniyle gösterilemeyen sosyal donatı ve teknik altyapı alanları, 1/1000 ölçekli uygulama imar planında gösterilecektir.


9. Planlama alanının tamamında, parsel ölçeğinde jeolojik ve jeoteknik etüt raporları hazırlanmadanr ve onaylanmadan uygulama yapılamaz.


10. Planda verilen KAKS vb. yapılaşma değerleri maksimum olup 1/1000 ölçekli uygulama imar planında bu değerleri arttıracat şekilde yapılaşma şartları getirilemez. 


11. Planda gösterilen kavşaklar şematik olup, kavşak alanı içinde kalan yerlerde Ulaşım Daire Başkanlığı ve ilgili Müdürlüklerin görüşleri doğrultusunda projelendirilecek ve trafik düzenlemesi yapılacaktır. 


12. 1/1000 ölçekli uygulama imar planı aşamasında enerji nakil hatları ve bunları koruma kuşağında kalan parsellerde TEİAŞ görüşü alınacak ve bu görüşlerde belirtilen bina yükseklikleri ile diğer hususlar doğrultusunda uygulama yapılacaktır. 


13. İSKİ Gen. Md.'ne ait mevcut ve planlanan içmesuyu, atıksu-yağmursuyu hatlarının geçtiği hatların imar planı ve uygulamalarında yol olarak düzenlenecektir. 


14. İSKİ Gen. Md.'ne ait her türlü mevcut ve planlanan tesisler ile İSKİ Gen. Md.'de kaydı bulunmayan ancak ilgili Belediyesince veya kamu kurumları tarafından yapılmış altyapı tesisleri aynen korunacaktır. 


Vakıf Su Hatları ile ilgili olarak mülkiyeti İSKİ Genel Müdürlüğü'ne ait olduğu İSKİ Genel Müdürlüğü'nden 11.04.2012 tarih ve 192221 sayılı yazısı ile belirtilen Taksim Vakıf Suyu isale hattı güzergahı olan 2 pafta 11 ada 41-44-47-49-53-76 parseller ile aynı güzergaha ait İSKİ Genel Müdürlüğü lehine irtifak bulunduğu yine İSKİ Genel Müdürlüğü'nün 11.04.2012 tarih ve 192221 sayılı yazısı ile belirtilen 2 pafta 1 ada 56 parsel, 2 pafta 11 ada 20-56-89-90-90-95 parseller 1/1000 ölçekli uygulama imar planında gösterilecektir. 


15. Planlama alanında eğimden dolayı açığa çıkan 1. bodrum kat iskan edilebilir, emsale dahildir. 1. bodrum kat dışında kalan bodrum katlarda iskan edilebilir alan yer alamaz. Doğal zemin kotu üzerine çıkan kısımlarda ve iskan edilen bodrum katta TAKS değeri aşılamaz. 


16. 1/1000 ölçekli uygulama imar planı yapma aşamasında; 1/5000 ölcekli nazım imar planı ile ayrılan donatı alanlarında fonksiyon bütünlüğü göz önünde bulundurularak alan büyüklüğü azaltılmamak koşulu ile parsel veya mevcut kadastral ada içinde yer değişikliği yapılabilir. 


17. Toplu uygulama yapmak için birleştirilen parsellerde, 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliğine gerek kalmadan 1/1000 ölçekli uygulama imar planında değişiklik yapılabilir. 


18. Toplu uygulama yapmak için birden fazla imar adasının birleşmesi halinde arada kalan yollar, 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliğine gerek kalmadan ilgili kurumların (İSKİ, İGDAŞ, AYEDAŞ, TELEKOM, UKOME vb.) görüşleri doğrultusunda donatı alanı olarak değerlendirilecektir.


Bu durum sadece yol alanının birleşecek parsellere komşu olduğu durumlarda gerçekleşebilir. 


19. Halihazır haritadaki mülkiyet sınırları ile kadastral haritalar arasında uyumsuzluk olması durumunda imar uygulaması ilgili kadastro müdürlüğünden alınacak röperli krokiye göre yapılacaktır. 


20. Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nce onaylanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarına esas jeoloji ve yerleşime uygunluk haritalarına göre zemin durumu ile ilgili planda belirlenen yerleşime uygun alan, yerleşime önlemli alanlar ile yerleşime uygun olmayan alanların açıklamaları ve yapılaşma kriterleri plan raporunda açıklanmış olup, bu kriterlere 1/1000 ölçekli plan yapım ve uygulama aşamasında uyulacaktır. Yerleşime uygun olmayan alanlarda yapı yapılamazb


21. Sanayi ve ticaret alanları ile açık ve kapalı tüm kamu kullanımına ayrılan alanlarda (yol, yeşil alan, resmi alan vb.) proje ve uygulama aşamasında Meri Tadilat Sınırı Hükümleri doğrultusunda engelliler için gerekli düzenlemeler yapılacaktır.


22. Yürürlükteki Meri, İmar, Deprem, Sığınak, Otopark ve diğer ilgili yönetmelik Tadilat Sınırı hükümlerine göre yapılacaktır. 


23. Planda verilen yapılaşma değerleri maksimum değerler olup, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planlarında tanımlanan net alanlar üzerine yansıtılmak suretiyle KAKS değerleri hesaplanacaktır. Her biri kişi için inşaat alanı 25 m2 alınacaktır. 


24. Konut ve Ticaret Alanlarında açık ve kapalı çıkmalar KAKS'a dahildir. 


25. Planda verilen minimum yapılaşma koşullarını sağlayamayan parsellerde tevhid koşulu getirmeye ve inşaat nizamı belirlemeye belediyesi yetkilidir.


26 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı bütününde yapılacak olan avan projelerin yapım  aşamasında İBB Avrupa Yakası Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından ağaç tespiti yapılacak ve var ise nitelikli ağaçların tümü korunacaktır.


27. Kamu alanlarında (eğitim tesisleri hariç) ilgil idarelerce uygun görülmesi, özel ve tüzel nitelikli alanlarda ise ilgililerin muvafakiyet ve ilgili idarelerince de uygun görülmesi halinde, Trafo, Doğalgaz. Bölge Regülatörü vb. altyapı yapıları yapılabilir. 


28. Plan notlarında açıklanmayan hususlarda Meri Tadilat Sınırı geçerli olup tereddüde düşülen hususlarda Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın görüşü doğrultusunda uygulama yapılacaktır. 


29. Bu Planda Kentsel ve Sosyal Altyapı Alanı olarak ayrılan alanlarda (Dini Tesis, Eğitim, Sağlık, Kültürel Tesis, İdari Tesis, Spor Alanı, Belediye Hizmet Alanı vb.) ilgili kurum ve kuruluşların uygun görüşleri alınarak ve tabii zemin altında yoldan çekme mesafesi korunmak şartı ile parsel bütününde zemin altı katlı otopark yapılabilir. 


30. Konut, Ticaret ve Sanayi Alanlarında her bir daire için parsel bünyesinde "1" (bir) otopark yeri ayrılacaktır. Ticaret alanlarında, ticari amaçlı yapılar ve büro binalarında her 50 m2 için "1" (bir) otopark yeri ayrılacaktır. 


31. T3 alanlarında parsel birleşmeleriyle oluşan parseller sonradan hiçbir şekilde ifraz edilemez.


32. TAKS ve KAKS değerleri net parsel üzerinden verilecektir. 


33. Açıklanmayan hususlarda Meri Tadilat Sınırı şartları geçerlidir.



B - ÖZEL HÜKÜMLER


1- KONUT YERLEŞME ALANLARI


Kent alanlarında yapılaşma yoğunlukları;


E: 2.00 TAKS: 0.30 ve Hmax: 30.50 şartlarında uygulama yapılabilir. 


2- KENTSEL ÇALIŞMA ALANLARI


2.1. Küçük Sanayi Sitesi Alanı: 


Küçük ölçekte sanayi işletmelerinin yer aldığı, daha çok doğrudan kentliye yönelik hizmet veren bu alanlarda, el sanatları türündeki imalat birimleri, oto tamir servisleri vb. kullanımlar yer alabilir. 


Küçük sanayi ayanlarında, TAKS: 0.40 KAKS: 0.80 Hmax: 2 kat şartlarında uygulama yapılabilir. 



2.2. Ticaret Alanları (T1-T2-T3): 


Ticaret Alanlarıyla; İş merkezleri, ofis-büro, alışveriş merkezi, yönetim binaları, banka ve finans kurumları gibi ticari fonksiyonlar, otel, motel, vb. turizm tesis alanları, sinema, tiyatro, müze, kütüphane, sergi salonu gibi sosyo-kültürel ve yönetimle ilgili tesisler ile lokanta, gazino gibi eğlenceye yönelik işlevler yer alabilir. 


Bu alanlarda, ilgili bakanlık, kurum ve kuruluşlardan uygun görüş alınmak ve ilgili yasalar doğrultusunda plan yapımına ait esaslara dair yönetmelikte belirlenen gerekli hükümlere uymak ve bulunduğu adanın yapılaşma şartlarını aşmamak kaydıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce onaylanacak avan projeye göre "özel eğitim tesisleri", "özel sağlık tesisleri", "özel katlı otopark" ve "özel sosyal - kültürel tesisler" yapılabilir. 


T1 - TİCARET ALANLARI KAKS: 2.30  TAKS: 0.40

T2 - TİCARET ALANLARI KAKS: 2.00  TAKS: 0.40

T3 - TİCARET ALANLARI 0-900 m2 arası parseller için E: 0.75, TAKS 0.30

                      901-1500 m2 arası parseller için E: 1.50, TAKS: 0.40

                      1501 m2 ve üzeri parseller için E: 2.30, TAKS: 0.40



1500 m2'den büyük parsellerde uygulama yapılan alanın yüzde 20'si kreş, çocuk oyun alanı, yeşil alan, sağlık tesisi, otopark, yol" olarak kamuya bedelsiz terk edilmek şartıyla emsali brüt parsel üzerinden kullanılacaktır. 



2.3. Bakım ve Akaryakıt İstasyonları


Akaryakıt istasyonu alanlarında, ilgili kurum ve kuruluşların uygun görüşleri alınarak ve avan projesi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nca onanmak şartıyla akaryakıt istasyonu tesis edilebilir. 



2.4. Yönetim Merkezi Alanları


Bu alanlarda: Vergi Daireleri, Büyükşehir ve İlçe Belediyeleri ve ilgili idari birimleri, karakol, muhtarlık vb. kamu kurum ve kuruluşlarına ait yönetimsel idari birimler yer alabilecektir. Bu alanlarda yer alacak idari kurum ayrımı ve yapılanma koşulları, çevre yapılanma değerlerinin aşılmaması koşuluyla 1/1000 ölçekli planlarda belirlenecektir. Bu alanlarda kamu kullanımı dışında kullanım getirilemez.



2.5. Belediye Hizmet Alanları (İstanbul Büyükşehir Belediyesi) 


Belediye Hizmet Alanlarında yerleşmenin büyüklüğüne göre hizmet edilebilecek nitelikte, içinde Belediyeye ait hizmet binaları, halk eğitim merkezi, belediyeye ait kültürel tesisler, kütüphane, bilgi - beceri - meslek edindirme kursları, aile sağlık birimleri, kapalı ve açık semt pazar alanlanı, itfaiye yer alabilir. Ayrıca açık alan kullanımı gerektiren kullanımlar (garaj, şantiye, su deposu vb.) yer alabilir. 



3- YAPI YASAĞI VE SINIRLAMA GETİRİLEN ALANLAR                          


3.1. Karayolları Koruma Kuşağı


Karayolları Koruma Kuşağı, 1/5000 ölçek hassasiyetinde çizilmiş olup 1/1000 ölçekli uygulama imar planı yapımı aşamasında, Türkiye Cumhuriyeti Karayolları görüşü alınarak Karayolları Koruma Kuşağı alanı dışında kalan parseller olursa bu parsellerde içinde bulundukları yapı adasının şartları geçerli olacak şekilde planlama yapılabilir. 



4- AÇIK VE YEŞİL ALANLAR


4.1. Parklar ve Dinlenme Alanları


Bölgenin yeşil alan ve park gereksinimini karşılayacak alanlardır. Bu alanlarda; KAKS: 0.004 ve Hmax: 4,50 m2'yi geçmemek kaydıyla kafeterya, açık hava spor alanları, gezi alanları, yürüyüş, koşu, bisiklet parkuru vb.) çocuk oyun alanları vb. yer alabilir. 


Bu alanlardaki mevcut ağaçlar korunacak olup, uygulama avan projeye göre yapılacaktır.



4.2. Mezarlık Alanları


Bu alanlarda, mevcut doku korunacak, gerekli ise peyzaj kalitesi arttırılacak, yeşil dokusu yok olmuş mezar alanları ağaçlandırılacaktır. 



5- KENTSEL SOSYAL ALTYAPI ALANLARI


Kentsel Sosyal Altyapı Alanlarında; avan projesine göre uygulama yapılabilecektir. 



5.1. İlköğretim Öncesi Eğitim Alanları (Kreş Alanı) 


İlköğretim Öncesi Eğitim Alanı'nda; ilköğretim öncesi eğitim tesisleri (kreş) yapılabilir.



5.2. Yüksek Öğretim Tesisleri ve Kampüs Alanları


Yükseköğretim Tesis Alanlarında; Üniversite, yüksek okul, enstitü gibi yüksek öğretim tesisleri ile rektörlük, kütüphane, sosyal-kültürel tesisler, ulusal ve uluslararası öğretim (...) Bu alanlarda kamu kullanımı dışında kullanım getirilemez.



5.3. Kültürel Tesisler Alanı


Kültürel Tesisler Alanında; ilgil mevzuata göre yapılacak öğrenci yurdu, huzurevi, yetiştirme yurdu, sığınma evleri, bakımevi, rehabilitasyon merkezi, engellilere yönelik eğitim tesisleri, kütüphane, konferans ve seminer salonları, konser, tiyatro, sinema, sergi salonları gibi kültürel tesisler yer alabilir. Bu alanlarda kamu kullanımı dışında kullanım getirilemez. 



5.4. Sağlık Tesisleri Alanı


Sağlık Tesisleri Alanında; hastane, dispanser, sağlık ocağı, sağlık evi, sağlık merkezi, doğumevi, aile sağlığı merkezi, poliklinik, vb. tesisler yapılabilir. Bu alanlarda kamu kullanımı dışında kullanım getirilemez.



5.5. Dini Tesisler Alanı


Dini tesisler alanında; dini tesisler, lojman ve müştemilatlar yer alabilir. Bu alanlarda uygulama avan projele göre yapılacaktır. 



5.6 Spor Alanları


Bu alanlar içerisinde kapalı ve açık alan gerektiren spor faaliyetleri yer alabilir. 



6- KENTSEL TEKNİK ALTYAPI


6.1. Erişme Kontrollü Yollar


Planda gösterilen TEM Karayolu ve bağlantı yollarıdır.



6.2. Birinci Derece Kent İçi Yollar


Planda 30 m, 25 m ve 20 m. genişliğinde gösterilen yollardır. 



6.3. İkinci ve Üçüncü Derece Kent İçi Yollar


Planda 15m., ve 12m. genişliğinde gösterilen yollardır. 


Planda gösterilen karayollarında, Taşıt İzleri, Tretuar ve Yaya Aksları Yol  Enkesiti içerisindedir. 


Bu planda gösterilmeyen 12 m2'den daha az genişlikteki trafik yolları 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı'nda gösterilecektir.



6.4. Metro Hattı


İstanbul Metrosuna ait yer altı toplu taşıma aksı sembolik olarak gösterilmiş olup, durak yerleri, teknik gereklilik arz eden altyapı, altyapılara ait çıkışlar, üstyapı alanları ve viyadükler vb. teknik detaylar 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında gösterilecektir. 



6.5. Kavşak Düzenlemesi Yapılacak Alanlar


Kavşak Düzenlemesi Yapılacak Alanlar "K" sembolü ile şematik olarak ifade edilmiş olup İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından onaylanacak uygulama projeleri doğrultusunda 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı'na işlenecektir.



6.6 Yeraltı Otopark Alanları


Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı ve Ulaşım Daire Başkanlığı'nın uygun görüşü alınmak koşulu ile açık yeşil ve park alanları, zemin altları ağaç ve bitki yaşamının sürdürülebileceği yeterli otopark derinliği bırakılarak ve doğal zemin kotları değiştirilmeyecek biçimde, olağanüstü durumlarda sığınak alanı olarak, diğer zamanlarda ise ulaşım ve trafik düzenleme komisyonu (UTK) kararıyla kamuya ait "Zemin Altı Katlı Otopark" olarak kullanılmak üzere düzenlemeler yapılabilir.



6.7. Kapalı Otopark Alanları


Planda gösterilen kat otoparklarında, ilgili idarece taşınmasın devri, kamulaştırması yapılamayacağından beyanı ilgili kurum görüş ve muvafakatı alınması halinde planda öngörülen kat otoparkı özel otoparkı olarak ilgilisince kullanılabilir. 


Kat otoparkları içinde yer aldığı adanın ve yakın çevre yapılanma koşullarını aşmayacak ve cephe uyumunu sağlayacak şekilde, 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planlarının onanmasından sonra avan projesi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nca onanacaktır.



6.8. Enerji Nakil Hattı


Enerji Nakil Hatları, 1/5000 ölçek hassasiyetinde çizilmiş olup 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planı yapımı aşamasında, ilgili kurum görüşü alınarak Enerji Nakil Hatları kesinleştirilecek olup, ölçek nedeniyle gösterilemeyen trafo alanları planda gösterilecektir.


Şişli Maslak ve çevresi imar planı için tıklayın!


Geri Dön