23 / 12 / 2024

Şişli'de yerinde dönüşüm sosyal bazlı olmalı!

Şişli'de yerinde dönüşüm sosyal bazlı olmalı!

Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, ''Kentsel dönüşümü yerinde yapmak lazım. Ciddi mülkiyet sorunları var. Biz kişinin elinden malının alınıp zorla bir şey yaptırılmasını istemiyoruz, herkesin rızası olmalı'' dedi.



“En büyük hayallerimden biri, Şişli'nin bir kültür sanat merkezine dönüşmesi” diyen 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün torunu Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü ”Popülist değilim, yaptığım işlerin reklamını yapmayı sevmiyorum. Hedefim iyi hatırlanmak ve Şişli'ye büyük katkılar sağlamak” diyor.


İnönü ailesinin bir ferdi olarak siyasetin içindeydiniz. Yerel yönetimler biraz farklı oluyor. Başkanlığa alıştınız mı?


Büyükbabam İsmet İnönü ve amcam Erdal İnönü uzun zaman siyasetteydi. Halamın kızı Gülsüm Bilgehan da milletvekili. Ailede politikacılar var ama ailem politik değil. Şişli Belediyesi’ne başkan adayı olduktan sonra kendimi politikanın içinde buldum. Çok zor bir iş değil belediye başkanlığı, tamamıyla hizmete dayalı. Elbette CHP’liyim ve yaptığım işin CHP’nin artı hanesine yazılmasını isterim ama hizmette particilik olmaz. Herkese eşit davranmak gerekiyor. Beni hiçbir zaman kimin kime oy verdiği ilgilendirmez.


Milletvekili olma düşünceniz başkanlıktan sonra değişti mi?


Artık düşünmüyorum. Belediye başkanlığı milletvekilliğinden çok daha cazip ki, birçok milletvekili vekilliğini bırakıp belediye başkanı olmaya çalışıyor.


İBB Başkanı Kadir Topbaş ile farklı partilerdensiniz. Bu sizi nasıl etkiliyor?


Sayın Topbaş ile çok iyi bir diyalogumuz var. Kendisinden küçük olduğum için çok saygı duyarım o da bana karşı aynı şekilde yaklaşıyor. Çok fazla bir temasımız olmuyor. Ben fazla bir şey istemem İBB’den. Onlar da benden bir şey istemez. Rahat çalışıyoruz. 


Şişli’de halk sizden memnun mu?


Yüzde 60 ile 65 arasında bir memnuniyet oranı var. Sokağa çıktığımda vatandaşın sempatisini fark ediyorum. Bize oy vermeyen AK Partililer de memuniyetini dile getiriyor. 


BELEDİYE DAHA SİSTEMLİ


Ne kadar halkın içindesiniz?


Yeterli değil, daha fazla olmak lazım ama devamlı dolaşamıyorsunuz, buradaki işler de yoğun oluyor. Her düğüne her cenazeye gidemiyorum, zaten bunun çok doğru olduğuna inanmıyorum. 


Başkanlık hayatınızda neleri değiştirdi?


İster istemez değişiyor. Ben evini ve ailesini çok seven biriyim. Gezip tozmayı pek sevmiyorum. Bazen bakıyorum her akşam başka bir davetteyim, yorucu oluyor. Bu durum kilomu da etkiledi. Eve ve aileye kaliteli vakit ayırmak lazım. O nedenle eve gittiğimde kapıyı kitlerim, acil bir şey olmazsa dinlenirim. 


Şişli’de sizinle neler değişti? 


Öncelikle daha kurumsal daha sistemli bir hale getirdik belediyemizi. Bilişimde de, idari işlerde de bu çalışmalarımız devam ediyor. Benden sonraki belediye başkanının düzenli çalışan bir belediye devralmasını istiyorum. 


Peki, 2019’da aday olacak mısınız? 


Elbette düşünüyorum. Tabii bu sadece benim istememle olmuyor. Partim ve halkın da onayı gerekiyor.


Türkiye’nin en borçlu belediyeleri arasındaydınız. Şimdi durum ne? 


Kaynakları ve bütçeyi doğru kullanmaya çalışıyoruz. Örneğin eğlenceyle ilgili faaliyetleri ciddi anlamda kıstık. Yılbaşı eğlencesini yapmıyoruz. Ramazandaki faaliyetlerimizi de bağışçılarımızın katkısıyla gerçekleştiriyoruz. Paramızı kalıcı hizmetlere aktarmak istiyoruz. Şişli Belediyesi’nin borçları vardı. Hepsini bitiremeyiz ama piyasayla ilgili olan borçları temizliyoruz.


Nişantaşında’ki yılbaşı eğlencelerini kaldırmanız eleştiri aldı… 


Yapmıyoruz, yapmayacağız da. Eleştiri kadar destek de alıyoruz. O sokaklarda oturanlar bu işlerden hiç hoşlanmıyor. Bir günlük, iki günlük eğlence işinde bu kadar büyük bir kaynağın sarf edilmesi doğru değil. Eğlence yapılacaksa buna o mahallenin, esnafın destek olması lazım. Kaynaklarımızı kalıcı şeylere yatırmak istiyoruz. 


GÖSTERİŞİ SEVMİYORUM 


Mesela neler yapmak istiyorsunuz? 


Eğitime, sağlığa, spora ve halka yatırım yapmak gerek. Bu bir bina olur, park olur, okul olur. Bunlar her zaman kalıcı eserlerdir. Eğlence ise uçar gider.


Eğitimle ilgili neler yapıyorsunuz?


Göreve geldiğimizde İngilizce kurslarını başlattık. 400’e yakın çocuğumuza ücretsiz İngilizce eğitimi veriyoruz. Sayıyı çok artırmaktan yana değilim çünkü bu kez kalite düşüyor. Altı tane kreşimiz var, bu sayıyı artırmayı hedefliyoruz. Kreşler annelerin iş hayatına girmelerini sağlıyor. 


Sosyal belediyecilikte neler yapıyorsunuz? 


Aşevimiz var. Dar gelirli vatandaşa yemek hizmeti veriyoruz. İhtiyaç sahiplerine gıda yardımları yapıyoruz. Ramazan’da konuyu reklama çevirmeden koli dağıtacağız. İftar çadırı kuracağız. Verilen yemekler bağışçıların desteğiyle olacak. Bir de eğlenceler olacak, yaz sinemaları düşünüyoruz. Ayrıca veterinerlik hizmeti veriyoruz. İlçe dışından bile hayvanları kısırlaştırmak isteyenler geliyor. 


Kültür ve sanatta durumunuz ne? 


Nazım Hikmet Kültür ve Sanat evimiz var. Burada kaliteli etkinliklere ev sahipliği yapıyoruz. Bir Nazım Kütüphanemiz var, öğrenciler müthiş ilgi gösteriyor. Kent kültür merkezimiz var. Her gün bir etkinlik oluyor. 


Halasgargazi Caddesi’ni Broadway’e dönüştürme projeniz vardı?


Üzerinde çalışıyoruz. Henüz çok ilerlemiş değiliz ama ilerleyeceğiz. Altyapı çalışmaları önemli olsa da kısa vadede hemen çok büyük fiziki değişiklikler yapamıyorsunuz.


Şişli’nin en büyük problemi ne?


İki problemimiz var. Birisi yeşil alan, biri de otopark yeri. Yeşil alan ile ilgili çözüm önerim yok çünkü yeşil için boş alan bitmiş. Birinin evini yıkıp orayı yeşil alan haline getirmek de mümkün değil. Otopark yapmak lazım. Konuyla ilgili iki önemli projemiz var. 


MÜCADELEM SÜRECEK 


Ne olacak Şişli’nin bu trafik çilesi? 


Sadece Şişli değil, tüm İstanbul’un trafik sorunu var. Özellikle Vali Konağı Kavşağımız her zaman tıkalı. Metro daha yaygınlaşırsa sorun azalacak. Ancak nüfus ve araç sayısı da artıyor. Şişli’nin 275 bin nüfusu var. Ama her gün 3 ila 5 milyon kişi Şişli’ye geliyor. 


Kentsel dönüşümde ne durumdasınız?


İki tane sorunlu alanımız var; Mahmut Şevket Paşa ile Kuştepe. Kentsel dönüşüm ofisi kurduk, bizden yarı bağımsız çalışıyor. Kentsel dönüşümü yerinde yapmak lazım. Ciddi mülkiyet sorunları var. Biz kişinin elinden malının alınıp zorla bir şey yaptırılmasını istemiyoruz, herkesin rızası olmalı. Yerinde dönüşümün rant bazlı değil sosyal bazlı olması lazım. Bir de belli noktalarda insanlar ada bazında anlaşıyorlar kentsel dönüşüme sokmak istiyorlar. Ona da teşvik ediyoruz.


Şişli Vakfı ile neden davalık oldunuz? 


Şişli Meslek Yüksekokuluna Şişli’nin bütün malları 1 TL karşılığında 30 yıllığına kullanım hakkı verilmiş. Belediye meclisi üyesiyken ben de buna imza atmıştım ama belediye başkanı olduktan sonra bunun doğru olmadığı kanaatine vardım. Bu mülklerin bugünkü tahmini değeri 500 milyon dolar. Bu malları geri almak üzere tüm hukuki süreçleri başlattım. Çünkü o mülkler, Şişlilinin malı, Şişli’de kalması lazım. 1 TL. Bedel olur mu? Üstelik bu konuyla ilgili bir de Sayıştay raporu var. Sonuna kadar mücadele edeceğim.


Bu görevi bıraktıktan sonra nasıl anılmak istiyorsunuz?


En büyük hayallerimden biri, Şişli’nin bir kültür sanat merkezine dönüşmesi. İyi hatırlanmak ve Şişli’ye büyük katkılar sağlamak istiyorum. ‘Görev yaptı ama hiçbir katkı sunmadan gitti’ densin istemiyorum.


Herkese yüzde 50 sağlık indirimi


‘Şişli sağlık projesi’ epey konuşuldu. Projenin hedefi ne? 


Projeyle bir ilke imza attık. Hiçbir ayırım yapmaksızın, bütün Şişlililere sağlıkta yüzde 50 indirim sağlayan bir uygulama bu. 275 bin Şişlilinin evine, sağlık kartı gönderiyoruz ve o kartla, SGK’lı-SGK’sız bütün Şişlililer, belediyenin bu proje için anlaştığı 35 hastanedeki sağlık hizmetlerinden faydalanıyor. Hepsi değişik değişik alanlarda yüzde 50’ye varan indirimler sağlıyorlar.


‘KADINA POZİTİF AYRIMCILIK‘


Kadınlara pozitif ayrımcılık yaptığınız doğru mu? 


Evet, doğru. Evde de eşimin sözü geçer. Her konuda, projede mutlaka kadın olsun isterim. İhalelerde kadın girişimcilerden muhakkak teklif alırız. Mor Çatı ile birlikte yürüttüğümüz bir kadın sığınma evi var. Ayrıca eşitlik birimimiz var, her kesimden kişiye eşit olmak için kurduk ve çok da ciddi çalışıyor. Özellikle LGBT’lilere karşı… 


Neler yapıyorsunuz? 


Kişilerin cinsel tercihleri bizi ilgilendirmiyor, yeni başlattığımız bir uygulama var. LGBT üyelerine bedava sağlık hizmetleri veriyoruz. Özellikle AIDS testi ve jinekolojik muayene. Mesela özel kalemimizde çalışan Boysan Yakar vardı. Elim bir trafik kazasında kaybettik. Bu projelerimizde onun çok büyük katkıları vardı.



Alev GÜRSOY CİMİN/Posta


Geri Dön