09 / 05 / 2024

Şişli'deki Levazım Deposu binasının arazi meclis gündeminde!

Şişli'deki Levazım Deposu binasının arazi meclis gündeminde!

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, İstanbul Şişli'de yıkılan Levazım Deposu binasının arazisine ilişkin soru önergesi verdi. 



Özkan Yalım, konuşmasını "İstanbul Şişli'deki Levazım Deposu olarak bilinen alanda bulunan binaların geçtiğimiz günlerde yıkıldığı bilgisini aldım. Bu alanın Merkezi Ankara'da bulunan Pasifik İnşaat Grubuna devredildiği iddiaları vardır. Ayrıca yapılan bu yıkımdan ve yapılan imar planı tadilatından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan herhangi bir imar planı olmadığı Şişli Belediyesi'nin de konudan haberleri olmadığı yönünde bilgiler bulunmaktadır." ifadelerini kullanarak tamamladı. 

Şişli deki Levazım Deposu binasının arazi meclis gündeminde!

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım'ın soruları:

1- İstanbul-Şişli'de bulunan Levazım Deposu'nun binalarının yıkıldığı haberleri doğru mudur? Yıkılma sebebi nedir? Bu alandaki binalar askeri amaçla yeniden yapılmak için mi kullanılacaktır? Askeri amaçla kullanılacak ise binaların yerine yapılması planlanan proje nedir? 

2- Söz konusu alanın özelleştirme kapsamında satıldığı iddiaları vardır. Eğer satıldı ise satışın yapıldığı ihale tarihi nedir? İhalenin konusu ve içeriği hakkında ilan hangi gazetelerde, hangi mecralarda ve nasıl, kaç gün süre ile verilmiştir? 

3- İhale edildi ise ihaleye kimler katılmıştır? İhale hangi tarihte yapılmıştır? İhaleye kaç liralık muhammen bedelle çıkılmış ve ihale kaç liraya tamamlanmıştır? İhalede artış oranı nedir? ihalenin şeffaflığı açısından neden kamuoyuna açık şekilde yapılmamıştır?  

4- Söz konusu alan yap-işlet-devret modeli ile mi verilmiştir? Verildi ise hangi şirkete ve hangi amaçla kaç yıllığına, hangi bedelle ve hangi şartlarda verilmiştir? 

5- Satış veya kiralamada arsa bedeli için fiyat taktir komisyonu kurulmuş mudur? Kuruldu ise taktir edilen bedel nedir? Ayrıca komisyon kim ya da kimler tarafından oluşmaktadır? 

6- Söz konusu alanda Çevre, Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığı tarafından özel imar planı hazırlandığı iddiaları vardır. Bu iddialar doğru ise o bölgede bulunan emsal kat yüksekliği, TAKS, KAKS, yan bahçe, arka bahçe, yoldan çekme mesafelerine uyulmuş mudur? 

7- Bu alanın Merkezi Ankara'da bulunan Pasifik İnşaat Grubuna devredildiği iddiaları doğru ise Pasifik İnşaat Grubunun ortakları kimlerdir? 

8- Bakanlık tarafından imar planı düzenlemesi yapıldı ise İBB ve Şişli Belediyeleri neden bay-pas edilmiştir? Yapılan imar planı tadilatı hakkında bugüne kadar neden bilgi verilmemiştir? 

9- Yıkım yapılan binaların tarihi bina olma özelliği var mıdır? Varsa İstanbul Kültür ve Tabiat  Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan izin alınmış mıdır? 

10- Söz konusu alan yakınlarında bulunan tarihi alanlar nedeni ile her hangi bir yapılaşma  kısıtlaması ve kat sınırlandırması var mıdır? 

11- Genel Kurmay Başkanlığı'nın yapılan işlemler ile ilgili olurları nasıl ve hangi şartlarda  alınmıştır? Adı geçen yeri terk etmeleri durumunda anılan alanı boşaltama ve terk etme karşılığında yapılan anlaşma veya anlaşmalarda ne gibi karşılık verilmiştir? 

12- Arazinin yıkım işinin yapıldığı alanda inşaat alanı ile ilgili her hangi bir bilgilendirme tabelası  ve o alanda yıkım yapıldığına dair uyarı tabelaları bulunmamaktadır. Bunun sebebi ihaleyi alan firmayı kamuoyundan gizlemek olabilir mi? 

13- Alanın yıkım işinin kamu kaynakları kullanılarak yapıldığı doğru mudur? İhaleye verildi ise  neden kamu kaynakları kullanılarak yıkım gerçekleştirilmektedir? Kamuyu zarara uğratanlar hakkında işlem yapmayı düşünüyor musunuz? 

14- Arazinin terk edilmesinde ne tür bir kamu yararı vardır? 

15- o bölgede arazilerin m2 rayiç bedelleri nedir? Rayiç bedel ile satış bedeli arasındaki fark ne  kadardır? 

Ankara-Sivas YHT hattı TBMM gündeminde!

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com


Geri Dön