27 / 04 / 2024

Adıyaman'da Palanlı Mağarası'nın korunması meclis gündeminde!

Adıyaman'da Palanlı Mağarası'nın korunması meclis gündeminde!

Adıyaman'da bulunan ve sit alanı olan Palanlı Mağarasının korunması meclis gündemine taşındı. CHP'li Tutdere, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, Adıyaman'da bulunan ve sit alanı olan Palanlı Mağarasının korunmasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Tutdere, sorusunun Kültür Ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Tutdere, ''Adıyaman'ın 10 kilometre kuzeyinde Adıyaman - Çelikhan - Malatya karayolu üzerinde bulunan Palanlı Köyü sınırları içerisinde yer alan Palanlı Mağarası M.Ö. 40 bin yıllarında kullanılmış doğal bir mağaradır. Duvarında halen fark edilebilen dağ keçisi figürü bulunmaktadır. Mağara arkeolojik sit alanı olarak tescillidir. Mağaranın yer aldığı derin vadi ise ender bulunur bir doğa parçasıdır. Ancak yöre halkından alınan bilgilere göre arkeolojik sit alanı olan Palanlı Mağarasının tahrip edildiği, defineciler tarafından mağara içerisinde bulunan figürlerin alet ve makine desteğiyle söküldüğü ve çalındığı anlaşılmıştır'' diye konuştu. 

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere'nin soruları:
1- Arkeolojik sit alanı olan ve tarihi milattan önce 40 binli yıllara dayanan Palanlı Mağarası bakanlığınızca koruma altına alınmış mıdır? Alındıysa hangi tarihten bu yana ve hangi usullere göre korunmaktadır? 
2- Konuyla ilgili olarak bağlı kuruluşlarca bakanlığınıza bilgi verilmiş midir? Bu konuda bakanlığınızca yürütülen herhangi bir soruşturma var mıdır? 
3- Şüphelilerin bulunmasına yönelik adli makamlara bakanlığınızca yapılmış bir başvuru var mıdır? 


Geri Dön