03 / 05 / 2024

Sismik izolatörler deprem enerjisini sönümleyerek binaların hasar görmesini engelliyor!

Sismik izolatörler deprem enerjisini sönümleyerek binaların hasar görmesini engelliyor!

Trakya Üniversitesi (TÜ) Mimarlık Fakültesi Yapı Bilgisi Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Şule Yılmaz Erten, deprem sonrası mevcut deprem bölgelerinde hastanelerin sismik izolasyon cihazları kullanılarak yapıldığını söyledi.  



Deprem bölgelerinde hastane yapı sistemleri üzerine çalışan Öğretim Üyesi Dr. Şule Yılmaz Erten, Kahramanmaraş'ta yaşanan depremlerin deprem anında tercih edilen istinat yapılarının önemini bir kez daha gösterdiğine dikkat çekiyor.

Erten, Malatya ve Gaziantep'teki iki devlet hastanesinin zeminine yerleştirilen sismik izolasyon ekipmanları sayesinde depremden yara almadan kurtulduğunu anlattı.

Sismik izolatörler deprem enerjisini sönümleyerek binaların hasar görmesini engelliyor!

"Depremde öncelikli olarak kullanılacak hastane binaları mutlaka ayakta kalmalı" şeklinde konuşan Erten, "Dolayısıyla ilk olarak binaların taşıyıcı sistemlerinin güçlü olması gerekiyor. Bunun yanında bu depremde de önemini gördüğümüz sismik izolatörlerin kullanılması gerekiyor. Malatya Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde sismik izolatör kullanımı sonucunda fay hattına çok yakın konumlanmasına rağmen bir hasar almadığını gördük." dedi.

Sismik izolatörler deprem enerjisini sönümleyerek binaların hasar görmesini engelliyor!..İşte ayrıntılar...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön