28 / 04 / 2024

Sit alanı türleri nelerdir?

Sit alanı türleri nelerdir?

4 grupta incelenen ve özellikle ender bulunan tarihi alanların yanı sıra, değeri bilinmesi gereken alanlar olarak karşımıza çıkan arazilere, ya da eserlerin yer aldığı alanlara sit alanı deniliyor. Peki, sit alanı türleri nelerdir?



Sit alanı türleri nelerdir?

Tarih öncesinde günümüze kadar gelen çeşitli uygarlıkların ürünü olup, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özelliklerini yansıtan kent ve kent kalıntıları önemli tarihi olayların meydana geldiği yerler ve tesbiti yapılmış tabiat özellikleri ile korunması gereken alanlar olarak karşımıza çıkıyor.


Sit alanları arkeolojik, tarihi, kentsel ve doğal sit alanları olmak üzere 4’e ayrılıyor. Arkeolojik sit alanları; tarihte yaşayan insanlar hakkında bilgilere ulaşılabilecek alanlar olarak karşımıza çıkıyor. Bu insanların yaşayış tarzları, kullandıkları mimari yapılar, ekonomik ve kültürel olarak birçok özelliklerine arkeolojik sit alanlarında rastlamak mümkün oluyor.


Arkeolojik sit alanları 3’e ayrılır;

1.derece arkeolojik sit alanları koruma altındadır ve hiçbir şekilde yapılaşmaya izin verilmez. 

2.derece arkeolojik sit alanları, korunması gereken ancak bazı kurallar dahilinde kullanılabilir alanlardır. 

3.derece arkeolojik sit alanları ise koruma altında fakat yeni düzenlemeler ile birlikte kullanıma açık alanlara denir.


Doğal sit alanları; kendiliğinden oluşmuş sit alanlarıdır. Yer üstünde, yer altında ve su altında yer alan korunması gereken, tarihten günümüze kadar varlığını devam ettiren alanlara denir.


Doğal sit alanları da 3’e ayrılır;

1.derece doğal sit alanları, evrensel değeri olan ve kamu yararı bakımından korunması gerekir. Bu alanlarda bilimsel çalışmalar gerçekleştirilir. 

2.derece doğal sit alanlarında kamu yararı gözetilerek kullanıma açılır ve korunması gerekir. 

3.derece doğal sit alanlarında ise konut kullanımına açılabilecek alanlardır. Bu alanlarda da bazı kurallar dahilinde konutlaşmaya gidilir. 


Kentsel sit alanları; o yöreye ait tarihte mimari ve sanat tarihi açısından önemlidir. Bölgede yaşamış insanlar hakkında kültürel yapılanmaya ve yaşam biçimine bu alanlarda ulaşılabilir. 


Tarihi sit alanları; milli ve askeri tarih açısından önemli yerleşim alanlarıdır. Korunması gereken dokuları içinde barındıran alanlara tarihi sit alanı denir.


Sit alanlarında trampa nasıl olur?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön