29 / 04 / 2024

Site aidatları nasıl düşürülür?

Site aidatları nasıl düşürülür?

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için bugün sitelerde aidat konusunu kaleme aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı...



Siteler, ortak alanları dolayısı ile birlikteliğin oluştuğu ikamet alanlarıdır. Bu ortak alanlar bağımsız bölümlerin, malike özel olmayan parçalarıdır ve bağımsız bölümler bunlardan ayrık düşünülemez.


Ortak alanlar güvenlik,temizlik, bakım yani ilgi ister. Bu ilgi için emek, malzeme, enerji gerekir. Bu gereklilikler gider oluşturur. Hizmetin kalitesi ve  bu kaliteden ödün vermeden giderlerin ekonomik olması ise yönetim becerisi gerektirir. Yönetim becerisi de saha tecrübesi ve teorik bilgi ile mümkündür.


Malikler, yönetim kurullarını yıllık veya iki yıllık bir dönem için seçimle atarlar. Yöneticiler genellikle site sakinidir ve her birinin ihtisaslaştığı bir mesleği bulunmaktadır. Yönetim kurulları ya mevcut düzeni devam ettirir ya da deneme yanılma yolu ile bir katma değer oluşturma peşine düşer ya da hizmetleri taşere eder. Her üç durumda da aidatlar artar. Çünkü bir ezber vardır, enflasyon vardır, her şey zamlanmaktadır. Defalarca deneseniz de rakamlar aynı ise işlem sonucu aynı çıkar.


Ancak, asıl yönetim becerisi, matematik yapmak değil, aritmetiksel denklem kurabilmektir. Ezber, iş geliştirmeyi engeller, yanlışı devam ettirir. Geçici yönetimlerin yaklaşımı pazarlama ve satışa yöneliktir ve daimi yönetimler ilk yanlışı bu yaklaşımı devam ettirmekle yaparlar. Doğrusu oturum yaklaşımlı bir site yönetimi yaklaşımına geçmektir. Bu yaklaşım, ayni hizmet kalem ve kalitesini değiştirmeden giderlerde asgari %15 nakti  indirim sağlar. Bu indirim yönetim becerisinin detaylara indirgenmesi ile %35 gibi yüzdelere ulaşır. Yönetim becerisi saha tecrübesi ve akademik bilgili danışmanlarca siteye enjekte edilebilir.

Ortaya bir vizyon konur: Sürdürülebilir sakinler memnuniyeti ve emlak değer artışı.Bu vizyona güzergah çizecek misyon belirlenir: Daha güvenli, daha temiz , daha bakımlı bir yaşam alanı. Bu misyonu gerçekleştirebilecek alt hizmetler belirlenir: Güvenlik, temizlik,bakım,peyzaj,muhasebe. Bu alt görevleri hayata yansıtacak veriler belirlenir: Emek,enerji, malzeme,zaman.


Sonrasında personel-malzeme-eğitim-prosedür organizasyonu oluşturulur ve çalışma kılavuzları üzerinden standardize edilerek, site yönetimine karakter kazandırılır. Karakterli bir site yönetiminde ise siteyi kişiler değil, mevzuatlar yönetir, kişiler ise hizmet eder.



Web: www.konutsitesiyonetimi.com   


Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni 



Geri Dön