Sektörel

Site yöneticisinin 4 bahanesi!

Profesyonel Site Yöneticisi Zeynal Fırat, Türkiye'nin ilk ve tek emlak haberleri sitesi Emlakkulisi.com okurları için "yöneticilerin bahanesi" konulu yazı yazdı.

Başarısızlığı örtmenin en kolay yoludur bahane üretmek. Site veya apartman yöneticileri de bahane üretmek de gördüğüm kadarı ile hiç zorlanmıyorlar. Aslında bahane üretmekteki marifetlerini yaptıkları işi ifa ederken kullansalar daha başarılı olacaklarını görmüyorlar. Bahane üretme konusunda örnek verecek olursak.

 


1.    Yönetici olduktan sonra bir sorunla karşılaşıldığında ilk söylenen kimse aday olmadı veya herkes benim yönetici olmamı istedi gibi ifadeler ile kendini savunması, o zaman sen niye oldun? Kimse aday olmuyorsa vardır bir bildikleri, herkes senin olmanı istiyor ise unutma o herkes senin en ufak hatanda yine seni suçlayacak kişilerdir. Sen zor durumda kalacaksın.

 


2.    Başka bir bahane sitedeki işler aksadığında hemen kimse aidatı doğru dürüst ödemiyor diyor. Burada yönetici seçildikten sonra aidatlarında tahsilâtının senin görevin olduğunu bilmiyor muydun? Ödemiyorlarsa tahsil yollarına başvuracaksın, haklarını ve yetkilerini kullanacaksın kimse senin yerine aidat toplayamaz eğer bu yüzden işler aksar ise senin aidat toplayamama başarısızlığındandır. 

 


3.    Yine sıkıntılar yaşandığında hemen ben bu işten anlamam bahanesi. Niye yönetici oldun o zaman? O kadar kişinin sorumluluğunu aldın. KMK Mad 38 yönetici, kat maliklerine karşı aynen bir vekil gibi sorumludur. Bunun anlamını bilmiyorsan bu görevi yapmayacaksın 

 


4.    Ve son olarak en çok söylenen bahane aslında en komiği, size bu işten anlamadığımı söylemiştim, peki o zaman iş hayatımızda anlamadığımız bir işe kalkıştığımızda eğer o işte başarısız olursanız zararına kendiniz katlanırsınız. Bu durumda ise tüm kat malikleri ise bu zararı karşılamak zorunda kalıyor. Sizde ancak oradaki bağımsız bir bölüm sahibi kadar zarar görüyorsunuz. Bununla ilgili yakın zamanda şahit olduğum bir örnek vereyim. 2 blok ve 40 daireden oluşan bir sitede 3 yıl önce temizlik görevlisi olarak işe başlayan biri bu yıl kendi isteği ile işten ayrılmak istiyor ve tazminat talep ediyor. Ancak kendi isteği ile ve de kıdem tazminatı alma şartları oluşmadığından şimdiki yönetici bu talebi reddediyor ve o personel başka bir işyerinde işe başlaması sırasında sosyal güvenlik kurulundan aldığı hizmet dökümünde o sitede işe başladığı tarih ile sigorta başlangıç tarihi arasında 3 aylık bir boşluk olduğunu görüyor. Şikayet de bulunuyor ve bunu da bankaya yatan maaş ödemesi ile ispatlıyor sonuç olarak siteye epeyce yüksek bir ceza uygulanıyor ve bunu da tüm kat malikleri karşılamak zorunda kaldı. O dönemdeki yönetici ise 2 yıl öncesinde evini sattığından dolayı bu durumdan haberi yok ve o yöneticiye ulaşılıp bu konunun sorulması neticesinde aldıkları cevap ise işlerimin yoğunluğu sebebi ile atlamışım sonradan yapmıştım oldu. 

 


Netice itibari ile konusu ile ilgili kanunu olan ve yönetimin nasıl yapılacağını belirleyen yönetim planı ile bu işi zorla birine yaptırmak ya da isteksiz birini seçtiğinizde alacağınız cevaplar bunlardır. Uğrayacağınız zararlara da katlanmak zorunda kalırsınız. 
 

 

Yöneticiler aslında vekil olduklarını biliyorlar mı?