23 / 12 / 2024

Site yönetim planlarının yok hükmündeki 6 madde!

Site yönetim planlarının yok hükmündeki 6 madde!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için ' yönetim planlarının yok hükmündeki maddeleri ' konusunu değerlendirdi. İşte Nihat Dönmez'in bugünkü yazısı...



1) Geçici yönetimi de oluşturacak kat irtifak sahipleri, kat irtifakı başvurusu yaparken, tapu idaresine yönetim planı sunarlar. Tapu idaresi bu planı “ Kat Mülkiyet Kanununa muhalif maddeleri geçersizdir”  şerhi ile tapu senedinin ayrılmaz bir parçası olarak  teslim alır.Yönetim planında da aynı şerh yer alır. Bu şerhlerin temel gerekçesi, “yönetmeliklerin, sözleşmelerin kanunların amir hükümlerine aykırı olamayacağı prensibinden”  kaynaklanmaktadır.  


2) Yönetim planında, özellikle Kat Mülkiyeti Kanunu olmak üzere kanunların amir maddelerine muhalif madde, metin olamaz, varsa da yok hükmündedir. 


3) Toplu yapılarda kurulların asgari  iki yılda bir toplanması, yönetici ve deneticilerin maliklerin hem sayı hem de arsa payı bakımından çoğunluğunca atanması, olağan üstü toplantı için maliklerin 1/3 ünün isteminin yeterliliği,  çoğunluk sağlanmayan toplantının ikincisinin yedi günden önce,on beş günden sonra olmayacak şekilde tekrarlanması, deneticilerin malikler arasından atanması, vekaletin bir kişide toplam oyların sayısının % 5’den fazla toplanmayacağı, karar defterlerinin noter onaylı olması, yönetim planının tüm malikleri ve onların haleflerini bağlayıcılığı, vb. amir maddelerine muhalif yönetim planı maddeleri ve  içerikleri  yok hükmümdedir. Bu maddelerin iptali için ayrıca adli sürece gerek yoktur.


4) Yönetim planları kat maliklerinin 4/5 onayı ile değiştirilebilirken, sitenin isminin oybirliği ile dahi değiştirilemeyeceği gibi yönetim planı  maddeleri doğal olarak mantıkla da çelişmektedir. Kat Mülkiyeti Kanununda oybirliği ile bile açılamayacak sağlık ocağının, yönetim planıyla açılabilirliği de mümkün değildir.


5) Müteahhitlerimiz, yönetim planlarını kaleme aldırırken yukarıda özeti bulunan yaklaşıma özen gösterilmesine dikkat etmelidir.  Geçici yönetimler beş, on yıllık süre ile kat malikleri iradesini hiçe sayarak firma veya kişilerle sözleşme yapamazlar. 


6) Kanunun amir maddeleri yönetim planıyla değiştirilemez. Yönetim planıyla, kanunda “malikler arasında ayrı bir sözleşme yoksa”  başlangıçlı  tavsiye maddeleri netliğe kavuşturulabilir.


www.konutsitesiyonetimi.com   


Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni 



Site yönetimlerinde bütçeler!



Geri Dön