30 / 04 / 2024

Sitelerde denetçi sorunu!

Sitelerde denetçi sorunu!

Profesyonel Site Yöneticisi Zeynal Fırat, Türkiye'nin ilk ve tek emlak haberleri sitesi Emlakkulisi.com okurları için "sitelerde denetçi sorunu" konulu yazı yazdı. İşte yazının detayları..



Aslında sitelerde yöneticiden çok denetçi sıkıntısı yaşanıyor birçok sitede genel kurullarda sadece prosedürü uygulamak için denetçiler seçiliyor. Görev ve sorumluluklarını bilmeyen ve bu vazifenin önemini anlamadan üstlenen denetçiler farkında olmadan hata yapmış oluyorlar. Denetçi kiracılar arasından seçilemez, dışarıdan atanamaz ve ücret karşılığı bu görevi yapamaz. Zaten işin içinde ücret olmadığı için de buna kimse aday olmak istemiyor herkes yönetici olmanın peşine düşüyor. Nasıl ki bir denetçi şartlar oluşmuş ise yöneticiyi istediği zaman değiştirme yetkisine sahipse veya genel kurulu olağanüstü toplamaya karar veriyorsa bir o kadar da sorumluluk sahibidir. Denetçiler kendilerini karar defterindeki bir isimden ibaret olduğunu zannetmesinler. Site sakinleri ile yönetim arasında doğacak bir itiraftan dolayı en çok denetçiler sorumlu tutulur nedeni ise zamanında ve düzgün bir şekilde yada bir olumsuzluğu anladığında her an yapılmayan denetimler yüzünden eğer site zarar görmüş ise denetçiler mesuldürler. Denetçiler sadece rakamları denetlemez. Yöneticilerin hal ve hareketlerini yapılan hizmetler ile site sakinlerinin taleplerinin karşılanıp karşılanmadığını da gözlemlerler. Denetçiler bağımsız ve tarafsız olmak zorundalardır. Bu sebeple doğacak bir sorunu çözmek daha mümkün olur. Her ne kadar denetim kurulu dönemin yönetim kurulu ile birlikte anılsalar bile nasıl ki yönetim kurulu karar defteri var ise aynı şekilde denetim kurulu karar defteri vardır ve bu defter de noterden tastikli denetim kurulunun aldığı kararlar ve raporlar bu defterin sayfalarına yazılır. Anlaşıldığı gibi denetçiler yönetimin içinde fakat bağımsız hareket ederler.


Sonuç olarak bir sitede iyi bir yönetici bulamazsanız alternatif olarak dışarıdan bir yönetim firmasına bu görevi verebilirsiniz. Ancak denetçi olarak bu görevi üstlenecek birilerini bulmalısınız. İşte bu yüzden sitelerde yöneticiden çok denetçi sıkıntısı vardır.

 

Yöneticinin amacı ne? 

 


Geri Dön