İnşaatları denetlemek için zabıta gibi çalışacak denetçi timi kuruluyor!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, inşaatları denetlemek için kendi bünyesinde zabıta gibi çalışacak bir denetçi timi kuruyor. Bakanlık, böylece gayrimenkule özel zabıta gibi çalışacak timler kuracak...
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, inşaatları denetlemek için kendi bünyesinde zabıta gibi çalışacak bir denetçi timi kuruyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, inşaatların mevzuata uygunluğunu denetlemek için kendi bünyesinde çalışacak denetçi birimleri oluşturacak. Bakanlık, böylece gayrimenkule özel zabıta gibi çalışacak timler kuracak. Denetçiler, imar planlarından ruhsatlandırmaya kadar inşaatlarla ilgili tüm faaliyetleri denetleyerek, Bakanlık adına işlem tesis etme yetkisine sahip olacak. TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen, 'Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' kapsamında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, vatandaşın mağduriyetini önlemek ve güvenliği sağlamak amacıyla inşaatları sıkı denetim altına alacak. Bu kanunla birlikte, daha önce sadece yapı denetim firmaları üzerinden yapılan kontrollere, bakanlığın uzman personelle gerçekleştireceği denetimler de eklenecek.
Zabıta gibi çalışacak Zabıta gibi çalışacak denetçiler, imar planlarından ruhsatlandırmaya kadar inşaatla ilgili tüm faaliyetleri kontrol edecek. Denetçi belgesiyle çalışacak bu personel, bakanlık adına işlem tesis etme yetkisine de sahip olacak. Ağır para cezalarının yanı sıra in şaatın yıkılması da yaptırımlar arasında yer alacak. Bakanlık, mevzuata aykırı binaların yıkılması konusunda belediyeleri uyaracak. Belediyelerin bir çalışma yapmaması durumunda, bina bakanlık tarafından yıkılacak. Yıkım masrafları ise yapı sahibinden alınacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, usulsüzlükte sorumluluğu bulunan idari yetkilileri de haklarında işlem tesis edilmek üzere İçişleri Bakanlığı'na bildirecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imar, çevre, yapı ve yapım mevzuatlarını hazırlamakla yükümlü.
Yasalaşması beklenen yeni İmar Kanunu Taslağı ile imar planları yapma yetkisi sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda olacak.
hangi yetkileri aldı?
Taslağa göre, her halükarda Bakanlığın hazırladığı planların geçerli olacak.
Geçtiğimiz günlerde, TMMOB gibi birliklerin harita, plan, etüt ve projelerine belli ücret karşılığında vize verme ve onay yetkisi kaldırılmıştı.
TMMOB'un bu yetkisi kalkması, denetimin yalnızca Bakanlık'ta olmasını sağladı.
Uygunsuz binaya yıkım cezası var
inşaatların mevzuata uygunluğunu denetleyecek.
Bakanlık adına işlem yapabilecek.
Uygun görmediği inşaata ceza verme yetkisi olacak.
Para cezası da kesebilecek
inşaatın yıkılmasına varan cezalara karar verebilecek.
Vatan Gazetesi