Sektörel

Sitelerde inşaattan oturma markalaşma süreç yönetimi!

Profesyonel inşaat firmaları , akademik seviye inşaat planlama çabalarına ek olarak, bu uzun oturum sürecinin yönetimini de aynı akademiklikte sürdürülebilmesi için yalnız fizyo-matematiksel değil psiko-sosyal hesaplar da yapmalıdır

Çağımızın kaçınılmaz sosyal yapısı , dünyada olduğu gibi ülkemizde de Toplu Yapı (Konut Siteleri) sürecini başlatmıştır:  Makro seviyede Kentsel Dönüşüm  Planları  yapılmakta , projelendirilip uygulamakta , insanımızın daha güvenli , daha temiz , daha bakımlı , kendisini daha özel hissedeceği yaşam ve iş alanları oluşturulmaktadır. 


İnşaatlar , coğrafi  ( iklimsel) şartlara , firmanın profesyonelliğine göre 18-36 ay arasında tamamlanmakta  ve sakinlerin oturumuna sunulmaktadır. 2-3 yıllık  inşaat sürecine  nispeten , oturum süreci onlarca yıl sürmektedir. 


Site yönetimleri değil oturumla , inşaatla ; değil inşaatla , proje çizimi ile ; değil proje çizimi ile , lokasyon seçimi ile başlamalıdır ki  markaya asıl katma değer sağlayacak oturum aşamasında pozitif geri bildirimler alınabilsin.


Sonuçta ; çağımızda hiçbir organizasyonun markalaşmadan sağlıklı bir ticari büyümeye ulaşması düşünülemez: İnşaat firmaları en iyi lokasyonu seçebilir , en usta ve akademik ekibi istihdam edebilir , en iyi malzeme ile en iyi projeyi hayata geçirebilir.Bu imalatlar ancak sosyo-ticari bir yaşam atmosferi olarak bir değer taşıyacağından ; firma-konsorsiyum  sağlıklı hukuki-mali-idari-sosyal yapısalı olan bir yönetim kuramamışsa tam optimizasyonlu fiziksellik , ruhsuz bir beden dolayısı ile  emlak değerini kaybetmeye başlayacaktır. 


Site yönetimlerinde “kervan yolda dizilir” değil ; “nasıl başlarsa , öyle gider” yaklaşımı başarılı olmaktadır Oysaki marka demek memnuniyet ; memnuniyet de maddi-manevi kazançlar optimal toplamı demektir.


Zamanında ; akademik profesyonellik ve saha tecrübesi , öğrenen organizasyon özelliği ile oluşturulacak site yönetimi ; sakinler memnuniyeti ve emlak değerini artıracaktır. 


  Sonuçta site yönetimi  ; 634 sayılı kat mülkiyeti kanunu  ve bu kanuna endeksli olarak hazırlanmış Yönetim Planı / bu kanunun atıf yaptığı diğer kanun ve yönetmelikler çerçevesinde atanmış veya seçilmiş , Yönetici/ Yönetim Kurulları-Denetici/Denetim Kurulları,Kat Malikleri  Genel Kurulları , Temsilciler Kuruları vb. Yönetim Organları  üzerinden  tanımlı konu ve alanlarda, hukuki-mali-idari-sosyal boyutlu bir yapıda, personel-malzeme-eğitim-prosedür dörtgeninde; güvenlik-temizlik-teknik –idari işlerden oluşan dört temel hizmeti sakinler memnuniyeti ve emlak değerini artırıcı vizyon üzerinden idari ve saha hizmetlerini denk bütçe yaklaşımı ile mevzuatlar çerçevesinde , hakimin müdahalesine  açık olarak gerçekleştirme sürecidir.



 O halde ;projelerde , Site Yönetimi ; lokasyon seçimi ile birlikte ; uzlaşmacı hukuki-analitik mali-etkin idari-zengin sosyal yapısalının ; personel-malzeme-eğitim-prosedür dörtgeni üzerinden ; güvenlik-temizlik-teknik-peyzaj-muhasebe temel hizmetlerini sahaya ; sakinler memnuniyeti ve emlak değerini artıracak misyonla planlanmalı ve alt görevler ile beslenecek bir yaklaşımla kurulmalı ve aktive edilmelidir.

Nihat DÖNMEZ

Site Yönetimleri Koordinatörü



(“İleri Site Yönetimi Uygulamaları” kitabının ortak yazarı-www.famcoturk.com- 


Arel Üniversitesi “Profesyonel Konut Sitesi Yönetimleri Sertifika Programı”-www.arel.edu.tr- ve SİTE 2023 –Konut Sitesi Yönetimleri Dergisi- yönetmen ortağı –www.siteyonetimleridergisi.com-)