27 / 04 / 2024

Sitelerde oturanlar ve yöneticiler aman dikkat! Eğer başınıza bu gelirse büyük tehlike! 

Sitelerde oturanlar ve yöneticiler aman dikkat! Eğer başınıza bu gelirse büyük tehlike! 

Kadıköy’de, bir apartmanın bahçesindeki ağaç, rüzgarın etkisiyle park halindr duran araçların üzerine devrildi ve otomobillerde hasar meydana geldi. Sigorta şirketi, yaptığı ödemeyi almak için site sakinlerine icra yolladı. Peki sigorta şirketinin böyle bir hakkı bulunuyor mu?



Geçtiğimiz haftalarda, Kadıköy’de, bir apartmanın bahçesindeki ağaç, rüzgarın etkisiyle park halindr duran araçların üzerine devrildi ve otomobillerde hasar meydana geldi. 

Araç sahipleri hasarlarını sigorta şirketlerinden tahsil ederken, sigorta şirketinin araç sahibine ödediği 200 bin TL hasar için hasar için apartmandaki dairelere 262 bin TL icra gönderdiği gündeme geldi. 

Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Noyan Doğan, bugünkü köşesinde bu konuyu kaleme aldı. Noyan Doğan, söz konusu yazısına site ve apartman yöneticiliği ile ilgili "Oturanlar bir araya gelirler, ‘hadi bu sene sen yönetici ol’ derler; seçilen yönetici de aidatları toplar, çalışanların maaşını ve genel giderleri öder olur, biter. Öyle değil işte" ifadelerini kullanarak başladı.

Sitelerde oturanlar ve yöneticiler aman dikkat! Eğer başınıza bu gelirse büyük tehlike! 

MAHKEME SİGORTA ŞİRKETLERİNİ HAKLI BULUYOR

Site ve apartman yöneticiliğinin yalnızca bundan ibaret olmadığının Kadıköy'de yaşanan olay ile anlaşıldığına dikkat çeken Noyan Doğan, sigorta şirketinin  apartmandaki dairelere 262 bin TL icra yollayarak, ödediği hasarı, apartman sakinlerinden istediğinin; hukuki anlatımla da rücu ettiğinin altını çizdi. 

Noyan Doğan, sigorta şirketlerinin böyle bir hakkı olduğunu ve bu olayın ilk defa yaşanmadığını aktararak, "Sigorta şirketlerinin, ödediği hasarı, apartman ya da site yöneticilerine veya sakinlerine rücu ettiği birçok olay var. Birçoğunda da mahkemeler, sigorta şirketlerini haklı buluyor" açıklamasında bulundu. 

Sitelerde oturanlar ve yöneticiler aman dikkat! Eğer başınıza bu gelirse büyük tehlike! 

YÖNETİCİLER KONUDAN HABERDAR DEĞİL

Noyan Doğan, bu gibi konularda yöneticilerin bu konudan bihaber olduğunu belirtti. 

Kadıköy'de meydana gelen olay ile ilgili "Rapor, ağacın zaman içinde çürüdüğü ve rüzgarda devrildiğini gösteriyor. Bu ne demek? Apartmana ait özel alandaki ağaç, apartman yönetimi bakımını yapmadığı için çürümüş, devrilerek, araçlara zarar vermiş. Araç da kaskolu olduğu için sigorta şirketi hasarı ödemiş, dönüp apartman sakinlerine, ‘siz kendi özel alanınızdaki ağacın bakımını yapmadığınız için bu olayda kusurlusunuz, ödediğim hasarı, bana ödeyin’ demiş" açıklamasında bulunan Noyan Doğan, mahkemenin sigorta şirketini haklı bulması halinde diğer tüm sigorta şirketlerinin de aynı şekilde rücu davası açabileceğine ve apartman sakinlerinin milyonlarca lira ödemek zorunda kalacağına vurgu yaptı. 

Sigorta şirketlerinin, alışveriş merkezi, özel otopark gibi alanlarda yaşanan kazalarda maddi hasarları da karşılamayabildiğinin altını çizen Doğan, "Çünkü oralar karayolu ve genel trafiğe açık yerler olarak sayılmıyor; özel alan olarak geçiyor" diye konuştu. 

Sitelerde oturanlar ve yöneticiler aman dikkat! Eğer başınıza bu gelirse büyük tehlike! 

SORUMLULUK YÖNETİCİLERİN 

Noyan Doğan, konuya ilişkin "ite ve apartman yönetiminin diktiği elektrik direği veya astığı tabela bir nedenden dolayı devrilip, araçlara, konutlara zarar verir ve olayın bakımsızlıktan veya hatadan kaynaklandığı tespit edilirse, sigorta şirketi hasarı öder, yönetime rücu eder" ifadelerine yer verdi ve bu tür olaylara karşı apartman ve sitelere ilişkin sigortalar olduğunu, profesyonel yönetilen site ve apartmanların bu sigortaları tercih ettiğini belirtti. 

Hükümet ilk kez ev almak isteyenler için start verdi! Düşük faizli kredi desteği geliyor!

Milyonlarca emekliyi kapsıyor! Emellilere ek zam yapılacak mı? Cumhuriyetin 100'üncü yılına özel ikramiye verilecek mi?

Kredi kartı borcu olanlara son dakika şoku! Taksitlere sınırlama, faizlere yükseliş: Perşembe günü değişiyor! 


Geri Dön