23 / 12 / 2024

Sivas Alacahan Camisi'nde restorasyon başlatıldı!

Sivas Alacahan Camisi'nde restorasyon başlatıldı!

Restorasyon çalışması başlatılan tarihi Sivas Alacahan Camisi’nin duvarlarındaki alçılar sökülünce, altında Osmanlı dönemine ait motifler ortaya çıktı.



Sivas’ın Kangal ilçesine bağlı Alacahan köyündeki tarihi Alacahan Camisi, duvarlarının nem alması nedeniyle geçen yıl Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyona alındı. Duvarları kurtarmak amacıyla cami çevresinde drenaj çalışması yapılırken taş duvar olan dış cephesi de horasan harcıyla sıvandı. Bu arada caminin iç duvarındaki alçılar nem aldığı için dökülürken, mihrabın üst kısmındaki alanda çeşitli motifler olduğu görüldü. Duvardaki alçıların kazınmasıyla birlikte mihrap ve çevresi, 2’nci kat tavanı ve kubbede Osmanlı dönemi motiflerinin bulunduğu ortaya çıktı. Daha sonra kısmen silik olan figürler kök boya ile tekrar boyanarak belirgin hale getirildi.


Koruma amaçlı

Caminin Osmanlı dönemine ait olduğunu ve 1700’lü yıllarda yapıldığını belirten Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca ise, “Cami içerisinde bulunan motifler, desenler, resimler Osmanlı kuşağını gösteriyor. Çünkü Selçuklu’da bu kadar desen yoktu. Ancak Osmanlı döneminde resim kullanımını daha çok görüyoruz” dedi. Her dönemin başka bir döneme eklenerek ilerlediğini belirten Karaca, “Bazen binanın ana yapısına dokunmadan değişiklikler yapılır. Bu süslemeler yapıldıktan sonra da zannediyorum kaybolmaması adına sıvalar yapılmış. Biz sıvaları kaldırdıktan sonra çok güzel görüntüler elde ettik. Bunlar bizim görünmeyen hazinelerimizdir. Başka ülkelerde böyle şeyler bulunduğu zaman çok kıymet verilir. Umuyorum ki bizim insanımız da elindeki hazinenin kıymetini bilecektir” dedi.


‘Alçıyla kapattılar’

Alacahan Köyü Muhtarı Cemal Sağlam, “Biz çocukken buraya Kuran okumaya gelirdik ve şu an gördüğümüz motiflerin hepsi vardı. Bu motifler daha sonra zamanla bakımsızlıktan kayboldu. En son 2007’de Vakıflar tarafından burada bir restorasyon yapıldı fakat motiflerin üzerini beyaz alçıyla kapladılar. Yani bu motifleri dikkat etmediler, sadece cami onarılmış görüntüsü verdiler. Dış görüntüsü güzeldi, ama içeriye baktığımızda motiften eser kalmamıştı. Her yer beyaz alçıydı. 1 yıl sonra alçı nem almaya başladı ve onlarda dökülmeye başladı” dedi.


Vatan 


Geri Dön