Genel

Sivas Cezaevi, etnografya müzesine dönüştürülecek!

Sivas Açık Cezaevi'nin bulunduğu binanın etnografya müzesine dönüştürülmesi planlanıyor

Sivas Valisi Ali Kolat, Açık  Cezaevinin bulunduğu binayı etnografya müzesine dönüştürmeyi planladıklarını  belirterek, 'Sivas"ı müzeler kentine dönüştürmeyi düşünüyoruz' dedi.

Vali Kolat,  yaptığı açıklamada, geçen yıl Ankara"da imzalanan protokolle TBMM  Milli Saraylar Daire Başkanlığına devredilen Atatürk Kongre ve Etnografya  Müzesi"nde yapılması planlanan çalışmaları anlattı. 4 Eylül 1919"da Sivas  Kongresi"nin gerçekleştirildiği tarihi binada yapılacak çalışmaları anlatan  Kolat, 'Kongre Müzesi ile ilgili proje çalışmalarımız devam ediyor' dedi.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları tarafından ulusal  kurtuluş mücadelesine ışık tutan kararların alındığı ve Cumhuriyetin temellerinin  atıldığı tarihi binada yapılacak çalışmalarla ilgili olarak, TBMM İnşaat Daire  Başkanlığı ve Sivas İl Özel İdaresi yetkililerinin görüşmeler yaptığını kaydeden  Kolat, 'İnşallah bu proje çalışmasından sonra esas işlerinin yapımı ve  restorasyonla ilgili çalışmalar sürecek. İnşallah güzel bir çalışma olacak' diye  konuştu.

Tarihi binanın iç dizaynıyla ve tefrişatıyla ilgili çok kapsamlı bir  proje gerektiğini ifade eden Kolat, önemli bir çalışma olduğu için işi aceleye  getirmek istemediklerini belirterek, 'İleriye dönük güzel bir çalışma olacak.  Kaynak yönünden de bir sıkıntımız olmayacak. Bu konuda Milli Saraylardaki teknik  personelin uzmanlıklarından da yararlanıyoruz, onların da desteğini alıyoruz.  Burası tamamen Kongre Müzesi"ne dönüştürülecek. Buradaki etnografik eserleri biz  ayrı bir müzeye taşımayı düşünüyoruz' dedi.

Sivas E Tipi Kapalı Cezaevi"nin yanında açık cezaevi inşaatının devam  ettiğini belirten Kolat, şimdiki açık cezaevi binasını da etnografya müzesine  dönüştürmeyi, Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi"ndeki etnografik eserleri de bu  müzeye taşımayı planladıklarını söyledi.

Kolat, Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi"nin, etnografik eserlerin  taşınmasının ardından kongre müzesi olarak hizmet vereceğini bildirdi. Açık  cezaevi binasının etnografya müzesine dönüştürülmesinin ardından kentteki müze  sayısının 3"e çıkacağını ifade eden Vali Kolat, arkeoloji müzesi ile etnografya  müzesinin aynı semtte karşı karşıya olacağını belirterek, 'Sivas"ı müzeler  kentine dönüştürmeyi düşünüyoruz. Mesela Gökmedrese"de de vakıf müzesi şeklinde  bir düşünce var. şžifahiye Medresesi ile ilgili de birtakım çalışmalar var,
 gelişmelere göre hareket edilecektir' dedi.

Etnografik müzelerin önemine dikkati çeken Kolat, oluşturulacak  etnografya müzesinde şehrin kültürünü yansıtan eserlerin yer alacağını, bu konuda  güzel bir çalışma yapacaklarını söyledi.

Müzelerin kalıcı eserler olduğunu ifade eden Kolat, 'Bunlar nesilden  nesile aktarılacak eserler olduğu için çok aceleye de getirmemek, yanlışlık  yapmamak lazım. Kalıcı olacak şekilde bir düzenleme yapmak gerekiyor' dedi.

Müzelerin birbirine yakın olmasının gezilebilirlik açısından da avantaj  sağlayacağını kaydeden Kolat, bir müzeyi gezmeye gelen kişinin diğer müzeyi de  ziyaret edebileceğini söyledi.

Sivas"ın önemli tarihi eserlere sahip olduğuna işaret eden Kolat, herkesi  kültür, tarih ve turizm kenti Sivas"ı gezmeye davet etti.

AA