04 / 05 / 2024

Sivas çorapçı Hanı onarılıyor!

Sivas çorapçı Hanı onarılıyor!

Sivas Belediyesince, kentin kültüründe ve sosyal hayatında önemli bir  yere sahip olan eserler arasında bulunan çorapçı Hanı"nda başlatılan onarım  çalışmaları devam ediyor



Sivas"taki tarihi çorapçı Hanı"ndaki onarım  çalışmaları sürüyor. Sivas Belediyesince, kentin kültüründe ve sosyal hayatında önemli bir  yere sahip olan eserler arasında bulunan çorapçı Hanı"nda başlatılan onarım  çalışmaları devam ediyor.
               
Yaklaşık 5 ay önce onarıma alınan, ancak taşeron firmanın kurallara uygun  restore yapmadığı gerekçesiyle onarımı durdurulan tarihi handa, yapılan yeni  ihalenin ardından 2 ay önce restorasyon çalışmaları yeniden başladı.
               
Kentte 19. yüzyılda tüccarların kaldığı çorapçı Hanı"ndaki restorasyon  çalışmalarının önümüzdeki yılın haziran ayında tamamlanması hedefleniyor.
               
Aslına uygun olarak hanı onaran taşeron firmanın yöneticisi İsa Törnük, 2  ay önce ihale ile aldıkları işin hızlı bir şekilde ilerlediğini söyledi.
               
Tarihi yapıyı onarıp, belediyeye teslim edeceklerini ifade eden Törnük,  'İç avlulu çorapçı Hanı"nı horasan harcıyla örmek şartıyla ilk önce temelini  yaptık. Ağaç işlemlerine başladık. çürüyen mevcut ağaçları yenileriyle  değiştirdik. Birinci kattan başlayarak ikinci katın yalıtımına kadar ancak  yapabildik. Zaman ve hava şartlarından dolayı çatı yalıtımını döktükten sonra  çatı imalatını durdurduk' dedi.
               
Eserde kullanılan malzemeler hakkında da bilgi veren Törnük, binanın  yıkımında çıkan kerpiç ve ahşap gibi malzemeleri de onarımda kullandıklarını,  tatlı kirecin de Sivas"ta üretildiğini kaydederek, 'Yani burada özgün malzeme  kullandık. Eski eserde ne kullanılması gerekiyorsa birebir eski malzemeler  kullandık' dedi.
               
-çORAPçI HANI -
               
19. yüzyılda tüccarların kaldığı çorapçı Hanı"nın, kentte yaklaşık 150  yıllık bir geçmişi bulunuyor. Han, Sivas"ın büyük evliyalarından olan İsmail  Hakkı Toprak Hazretlerinin bir müddet kullandığı ve İslami ilimlerini öğrettiği  Sivas"ın önemli tarihi eserlerinden biri.
               
çorapçı Hanı restorasyon projesi, Tarihi Kentler Birliği Kayseri  buluşmasında proje ödülü kazanmıştı.
AA


Geri Dön