23 / 12 / 2024

Sivas Mihrali Bey Konağı'nın restorasyonu tamamlandı!

Sivas Mihrali Bey Konağı'nın restorasyonu tamamlandı!

1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Kafkasya’dan Anadolu’ya göç eden ve Uzun Yayla Bölgesi’ne yerleşen Kara Papak Türkleri’nden Halk Kahramanı Mihrali Bey’in 1889 yılında yaptırdığı tarihi konak restore edildi.



Ulaş ilçesinin Acıyurt Köyü Konak Mezrası’na iki katlı inşa edilen ve doğu kısmına da oğlu Rüştü Bey tarafından 1933 yılında bir ev daha yaptırılan karakteristik Türk evi özelliğindeki yapılar İl Özel İdaresi tarafından yapılan çalışmaları sonucu bakımdan geçirilerek, yeni haliyle ziyaretçilerinin hizmetine açıldı.


Zemin kat haremlik, depo ve kiler olarak kullanılan, zemin katı kesme taştan, kalan kısmı ise moloz taştan yapılan, üst katında ise ahşap ve kerpiç malzeme kullanılan konak için geçen yıl inceleme başlatan İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü’ne bağlı Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu personeli, dökülen ve çatlayan bölgelerde sıva raspası, çatı tamiratı, ısı ve su yalıtımı, çürüyen yağmur borularının yenilenmesi, konağa ait tüm ahşap ve demir imalatların bakımı ve ahır aşhane üst örtüsünün yenilenmesi ile tatlı kireç sıva ile cephelerin temizliğinin yapılmasını sağladı.


Osmanlı-Rus Savaşı’nda 150 adamıyla Ruslara karşı binbaşı rütbesi ile savaşan ve başarılarından dolayı Osmanlı idaresi tarafından Mecidiye Nişanı verilen Mihralibey, Erzurum Müdafaası’nda da önemli görevlerde bulunması sebebiyle Sivas’ın Ulaş İlçesine bağlı Acıyurt Köyüne yerleşmiş ve kendisine bir konak yaptırmıştı. II. Abdülhamit’ in emri ile 40. Hamidiye Süvari Alayını kuran Mihrali Bey, Yemen’de çıkan isyanı bastırmak için Sivas Valisi Reşit Paşa’nın Padişaha telkinleri sonucu 500 adamı ile birlikte Yemen’e gidip, İngiliz ve Araplarla mücadele etmiş ancak Yemen’de şehit düşmüştü.


Bizim Sivas


Geri Dön