22 / 12 / 2024

Sivas'ın kentsel dönüşüm projeleri masaya yatırıldı!

Sivas'ın kentsel dönüşüm projeleri masaya yatırıldı!

Sivas'ta düzenlenen Altyapı, Çevre ve Şehircilik Çalıştayı'nda, Sivas'ın şehir kimliği, şehirde yapılması planlanan kentsel dönüşüm projeleri ve tarihi binalarda yapılan çalışmalar konuşuldu...



Sivas Öğretmenevi'nde 'Dünden Bugüne Bugünden Yarına' sektörel çalıştayları kapsamında Altyapı, Çevre ve Şehircilik Çalıştayı düzenlendi.

Milliyet'te yer alan habere göre, Çalıştaya Sivas Valisi Salih Ayhan, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Cumhuriyet Üniversitesinden ilgili akademisyenler ve il protokolü katılım gösterdi.

Sivas ın kentsel dönüşüm projeleri masaya yatırıldı!

Çalıştayda konuşma yapan Vali Salih Ayhan, "Yapılanları değerlendirmek ve sektörel bazda daha spesifik sonuçlara ulaşmak adına 6 ana başlıkta 8 oturumda gerçekleştirdiğimiz çalıştayların son toplantısı için bir araya geldik. Sivas Belediyemiz öncülüğünde ve paydaş kurumlarımızın katkılarıyla bugün şehrimiz adına çok önemli paylaşımlarda bulunacağız. Şehirleşme meselesini konuşurken üzerinde çok durmamız gereken bir kavram da elbette şehir kimliği. Bugün gerek teknolojik gerekse demografik olarak değişen dünya karşısında şehirlerin büyük bir kimlik bunalımı yaşadığına şahit oluyoruz. Şehirleşmeyi sadece büyüme olarak görmenin o şehrin kimliğine ne tür bir zarar verebileceğini de maalesef bazı şehirlerimizde görüyoruz. Birçok örneğinde olduğu gibi, değişim süreçlerinde şehirlerin kimliklerini kaybettiği veya mevcut kimliğinin farklılaştığını ve kentin başka kentlerle benzeştiğini görmekteyiz. Hatta kimliğin özellikle önemli olduğu şehirlerde, düzensiz yapılaşma o yerin kimliğini tamamen alıp götürebilmektedir" diye konuştu.

'BİR ŞEHRİN KİMLİĞİ O ŞEHRİN RUHUDUR'

Şehir kimliği kavramının, kentin tarihi ve sosyolojik tüm geçmişini içeren bir kavram olduğunu belirten Vali Ayhan, "Bir şehrin kimliği, bir bakıma o şehrin ruhu demektir. Bu ruh, o kenti ve o kentte yaşamayı anlamlı hale getirir. Zaten, kentlilik bilinci denilen şey de, şehirde yaşayanların kendi kimliklerinin yanı sıra bir de içinde yaşadıkları şehirle özdeşleşebilen bir kimliğe sahip olmaları halinden kaynaklanır. Bazen şehir kimliğinin o şehirdeki tek bir değer, tek bir ürün üzerine inşa edilmeye çalışıldığını görüyoruz. Bunun da aslında çok doğru bir yaklaşım olduğunu söyleyemeyiz. Bir şehir tüm değerleri ile birlikte yükselebildiği ölçüde kimliğini koruyarak markalaşabilir. Kimliğini kaybeden bir şehri yeniden eski haline döndürmek ise çok kolay bir hadise değildir" şeklinde konuştu.

Tarihiyle, ev sahipliği yaptığı medeniyetleriyle, beşeri sermayesiyle Sivas'ın büyük bir birikime sahip olduğuni ifade eden Vali Ayhan şunları aktardı:

"Bu kimliğin önemli bir yansımasını sadece tarihi kent meydanına bakarak görmemiz mümkün. Daha önce söylediğimiz gibi bir şehrin kimliğini koruyarak markalaşması gerekiyor. Sivas’ta 2010 yılından beri devam eden ve şehrin markalaşma düzeyini ölçen önemli bir araştırma var. Bu araştırmada özellikle kent meydanı ile ilgili çok dikkat çekici bir marka algısı oluştuğunu görüyoruz. Bugün yapılan cephe düzenlemeleri ile birlikte meydanda çok güzel bir ahenk yakalandığını söyleyebiliriz. Tarihi binalarımızın aydınlatma projeleri tamamlandığında sadece Türkiye’nin değil dünyanın en güzel meydanlarından birine sahip olacağımızı ifade etmek istiyorum. Yine şehrin kimliğini taşıyan konaklarımız, türbelerimiz, hamamlarımız gibi sivil mimari eserlerimize yönelik önemli restorasyon çalışmaları yürütüyoruz. Sivas'ı şehirleşme anlamında değerlendirecek olursak kentin kontrollü ve bir plan dahilinde büyüdüğünü ve geliştiğini görüyoruz. Bunun aslında elimizdeki en büyük güçlerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Şehrin geleceğine yönelik vizyonlar ortaya koyarken ilgili tüm paydaşlarla birlikte ortak bir planda buluşabiliyoruz."

Sivas ın kentsel dönüşüm projeleri masaya yatırıldı!

Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ise Esentepe, Eski Sanayi kentsel dönüşüm projeleri ile Kızılırmak ve Kale projesi gibi Sivas'ın geleceğini yakından ilgilendiren çalışmalar hakkında bilgiler paylaştı.

Sürekli imar tadilatı yapılmasının belediyecilik açısından sorun oluşturduğuna dikkat çeken Başkan Bilgin, "Belediyemiz tarafından İmar revizyonu yapılmış daha sonraki dönemlerde de mahkeme kararlarıyla çeşitli tadilatlar görmüş. 20 Şubat'ta yayınlanan kanunla birlikte Türkiye genelinde yatay mimari zorunlu olacak" diye konuştu.

Çarpık kentleşmenin önüne geçilmesi için yapılacak çalışmaları da açıklayan Başkan Bilgin, "Eski Sanayi Kentsel Dönüşümünde toplamda 80 bin metre karelik alanda 2000 yılından itibaren süregelen kentsel dönüşüm çalışmaları ile 2015 yılında başlayan 97 hektarlık alanda yapılacak olup her iki alanda da hak sahipleri ile yapmış olduğumuz istişareler devam etmektedir" ifadelerini kullandı. 


Geri Dön