02 / 05 / 2024

Siyasi partilerin seçim beyannamelerinde Bursa'ya imar vaatleri!

Siyasi partilerin seçim beyannamelerinde Bursa'ya imar vaatleri!

Osmangazi'deki Bağlarbaşı Mahallesi'ne giden AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin'e iletilen "kaçak yapılara elektrik ve su bağlanması" isteği kentsel dönüşüm koşuluyla AK Parti'nin seçim beyannamesinde vaat olarak yer aldı.



Bu sütunlardan duyurduk... 7 Haziran seçimi öncesi saha çalışması için Osmangazi'deki Bağlarbaşı Mahallesi'ne giden AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin'e iletilen "kaçak yapılara elektrik ve su bağlanması" isteği kentsel dönüşüm koşuluyla AK Parti'nin seçim beyannamesinde vaat olarak yer aldı.

Yanı sıra...

CHP'nin seçim bildirgesi içinde yer alan "ruhsatsız yapıların yasal statüye kavuşması" vaadinin de Bursa kökenli bir rapora dayandığı ortaya çıktı.

Üstelik...

CHP'nin bildirgesinde İmar Affı başlığıyla yer alan seçim vaadini öneren hiç de yabancı biri değil.

O kişi...

CHP Osmangazi eski ilçe başkanlarından, 1999 yerel seçiminde Osmangazi ve 2014 yerel seçiminde İnegöl'de CHP Başkan Adayı olan Şevket Mollaer.

Daha 1980'li yıllarda Bursa Büyükşehir Belediyesi kadrolarında İmar Affı Uygulama Bürosu'nu yöneten ve o yıllarda en önemli sorun olan hisseli parsel için çözümleriyle bilinen, 1999'dan itibaren Osmangazi Belediyesi bünyesinde İmar Affı, Ruhsat, Otopark büroları gibi hep sorun çözücü görevlerde bulunan Mollaer emekli olduktan sonra da uzmanlık alanındaki sorunların çözümüne kafa yormayı sürdürdü.

Bu kapsamda...

7 Haziran seçimi öncesi ruhsatsız yapılar sorununa ilişkin düşüncelerini, dönemin CHP Bursa Milletvekili olan Aykan Erdemir aracılığıyla bağlantı kurduğu Genel Başkan Yardımcısı Sencer Ayata'ya anlattı.

O da...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu bilgilendirdi. Konuyla ilgilenen Kılıçdaroğlu'nun isteği üzerine de Şevket Mollaer çözüm önerilerine ilişkin ayrıntılı rapor hazırladı.

Öneriler...

CHP'nin 7 Haziran seçimi bildirgesinin 157. sayfasında "Tapu tahsis belgesi alamayan gecekondulara 1 yıl içinde tapu" vaadiyle yer aldı.

Ardından...

1 Kasım seçimi sürecinde Şevket Mollaer bir kez daha Sencer Ayata ile temas kurup imar konusunda önerilerini anlattı. O da yine Kılıçdaroğlu'nu bilgilendirdi ve Mollaer'den bir kez daha ayrıntılı rapor istendi.

İşte...

O rapor,  İzmir  ve Kuşadası'nda yapılan CHP Bilim Kurulu toplantılarında ele alındı. Toplantılar sonrası Mollaer'e raporu "Genel Başkan'ın çok beğendiği ve teşekkür ettiği" bildirildi.

Sonra da...

Yeni rapor Kılıçdaroğlu'nun 1 Kasım seçimi için açıkladığı CHP Seçim Bildirgesi'nin 180. sayfasında İmar Affı başlığı altında CHP vaadi olarak yer aldı.

Dahası...

4 maddelik imar vaatlerinden biri, AK Parti'nin de vaadi olan ruhsatsız yapıların kamu hizmetlerinden yararlanmasını getiriyor.

 

CHP bildirgesindeki İmar Affı vaatleri 

Şevket Mollaer'in raporu üzerine CHP Seçim Bildirgesi 180. sayfasında İmar Affı başlığıyla yer alan bölümde 4 madde var:

Bir...

"2981 Sayılı İmar Affı Kanunu'na göre Tapu Tahsis Belgesi sahibi olan ya da Tapu Tahsis Belgesi'ni hak etmiş olmakla birlikte henüz bu belgeyi almamış olanlara bir yıl içinde tapularını vereceğiz."

İki...

"Sayıları 12 milyonu aşan ruhsatsız yapıların bir an önce yasal statüye kavuşmasını sağlayacağız."

Üç...

"Son beş yıl içinde mesken olarak kullanılan ve afet riski taşımayan tüm konutlara bir defaya mahsus olmak üzere imar affı getirecek, ruhsatsız binalara ruhsat vereceğiz."

Dört...

"Bu yapılarda ikamet edenlerin başta belediye hizmetleri olmak üzere kamu hizmetlerinden eksiksiz yararlanmasını sağlayacağız."

 

Mollaer: Yapılardaki fazlalıklar da çözülüyor

 

CHP'nin İmar Affı vaatlerini hazırlayan Şevket Mollaer'le sohbet ederken, çok sık karşılaşılan bir soruna daha dikkat çekti:

"Ruhsatlı yapıların yüzde 80'i, ruhsat dışı yapılan fazlalıklar nedeniyle yapı kullanma izni alamıyor, ruhsatlı oldukları halde kaçak yapı sorunu yaşıyor."

Şunu açıkladı:

"CHP Seçim Bildirgesi'nde yer alan hükümler bu sorunu da çözüyor."

 

Ne hale geldiler... İltica etmek için din değiştiriyorlar 

Ortada gerçek bir insanlık dramı var. Suriyeli sığınmacıların denizden Avrupa'ya ulaşmaya çalışanları arasında başaranlar oldu ama, lastik botları dalgalara direnemeyenlerin hazin sonları yürekleri yaktı. Hala da yakmaya devam ediyor.

Bir ara...

Edirne'ye doğru toplu yürüyüşe geçtilerse de sınırı aşamadılar. Çeşitli yollardan sınırı aşıp Avrupa'ya girmeyi başarabilenlerin tren garlarındaki görüntüleri ise bir başka insanlık dramı yansıtıyor.

Sığınmacıların Avrupa'daki yol haritalarını Olay Gazetesi Genel Yayın Müdürü Engin Özpınar büyüğümüz dünkü yazısında en yalın ve en anlaşılır dille anlattı.

Fakat...

Bu konunun insanlık dramı kapsamında bir başka boyutu daha var.

Onu da...

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi ve kısa adı ORSAM olan Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkez Danışmanı Doç. Dr. Ferhat Pirinççi çok önemli bir değerlendirme paylaştı.

Sözlerine...

“Suriye krizi yeni değil, 2011 yılında tırmanışa geçti. En büyük yükü de Türkiye, Lübnan, Ürdün ve Irak çekti" diyerek başlayan Ferhat Hoca şöyle düşünüyor:

"Bazı ülkeler dini ve etnik köken kriterlerine göre sığınmacı alımı yapmaya başladılar. İhtiyaç sahibi bir Suriyeli olmak yeterli kriter değil, Hıristiyan ya da kalifiye eleman olanların önceliği var. O nedenle din değiştirenler oluyor.”

Yani...

Değişik Avrupa ülkelerine iltica edebilmek isteyen kimi Suriyeli sığınmacıların iltica uğruna dinlerini değiştirebildiklerini söylüyor ve şöyle düşünüyor:

"Bu duruma gelinmesinde Avrupa'daki yabancı düşmanlığı ile birlikte İslamafobi olarak adlandırdığımız korku da çok etkili."

İnsan düşünmeden edemiyor... İnsanlık ne hale geldi?

 

Bursa Kent Konseyi'nde adaylar bekleniyor 

Semih Pala'nın trafik kazasında vefat etmesinden sonra başkan seçimi yapacak olan Bursa Kent Konseyi'nde adaylar bekleniyor.

23 Ekim Cuma günü için karar alınan, çoğunluk sağlanamazsa 26 Ekim'de yapılacak olan BKK Başkan seçimi için yalnızca Diyarbakırlılar Dernek Başkanı Şehmus Seviş adaylığını açıkladı.

Kulislerde...

Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Hasan Çepni beklenirken, Karacabeyliler Derneği Başkanı Yüksel Ceylan ile Aile Danışmanları Derneği Başkanı Sevgi Kükrer'in de aday olabilecekleri konuşuluyor.




Olay Bursa / Ahmet Emin Yılmaz 


Geri Dön