15 / 05 / 2024

Siz de erken emekli olabilirsiniz! SGK'dan erken emeklilik açıklaması! Kapsam genişletilti... 

Siz de erken emekli olabilirsiniz! SGK'dan erken emeklilik açıklaması! Kapsam genişletilti... 

Ağır meslek gruplarında çalışan kişiler, o meslek gruplarında icra ettikleri görev nedeni ile erken emeklilik haklarından faydalanabilirler. Peki, hangi meslekler erken emekli olma hakkından faydalanabiliyor? Mesleklere göre erken emeklilik fırsatının tüm detaylar haberimizde...



Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren müjdeli haber SGK’dan geldi. Yıpranma hakkı tanınan çalışanlar 2008'den önce elde edecekleri yıpranma hakkıyla beraber artık 2,5 yıl daha erken emekli olabilecek. 2008 yılından önce geçerli olan sistemde, yıpranma hakkı ile işçinin kazandığı zamanın tamamı yaş haddinden de düşürülebiliyor. 5 sene fiili hizmet süresi zammı alan bir çalışanın yaş haddinde de 5 sene indirim yapılıyordu. 

5510 sayılı kanunun yürürlüğe sokulduğu1 Ekim 2008 tarihi itibarıyla yaş haddinden düşülecek zaman, Yıpranma ile yaş haddinden indirim hakkı için yıpranmaya tabi işte minimum 3600 gün (10 yıl) çalışma şartı koşuluyordu.

SGK, bu şartta esneklik sağladı. Böylece; 3600 gün hesabında, 1 Ekim 2008 tarihi öncesi yıpranmaya tabi olmayan çalışma zamanları de dikkate alınacak. 

Yıpranmadan yararlanan vatandaşlara, çalıştıkları her 360 gün için 60 gün ve 180 gün arasında değişen zamanlarda fiili hizmet süresi zammı yapılıyor. 

Emniyet ve, MİT mensubu, Su altında çalışanlar, itfaiyeci, madenci, demir-çelik işçileri, gazeteciler başta olmak üzere milyonlarca çalışanın yıpranma hakkı var. Yıpranma hakkı, erken emekli olmaya olanak sağlıyor. Dolayısıyla yıpranma süreleri emeklilik için gerekli olan yaş haddinden indiriliyor. Bu mesleklere yeni ilaveler yapılacağı belirtiliyor. 

Siz de erken emekli olabilirsiniz! SGK dan erken emeklilik açıklaması! Kapsam genişletilti... 


Geri Dön