29 / 04 / 2024

Siz de toplu para alabilirsiniz! SGK'dan toplu para iadesi nasıl alınır, koşullar neler?

Siz de toplu para alabilirsiniz! SGK'dan toplu para iadesi nasıl alınır, koşullar neler?

Milyonlarca çalışan son zamanlarda sık sık gündeme gelen prim tutarlarıyla emeklilik hesapları yaparken SGK'ya yatırılan fazla primlerle ilgili bir detay da dikkat çekti. Peki kimler SGK'dan toplu para iadesi alabilir, aranan koşullar neler?



Sosyal güvenlik sistemine ödenen primlerinizi bazı şartları sağlamanız halinde toplu para şeklinde iade alabilirsiniz. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre asgari ücretin 7.5 katını geçen kazançlar da emekli aylığında dikkate alınmaz. Birden çok işverene bağlı çalışanlar, fazladan yatırılan primleri SGK'dan geri alabiliyorlar.

Peki SGK'dan toplu para iadesi nasıl alınır, koşullar neler? İşte merak edilen o soruların yanıtları...

HaberTürk'ten Ahmet Kıvanç'ın yazısına göre, bir işçi için aynı ayda farklı işverenler tarafından toplam 60 günlük de prim yatırılmış olsa o ay 30 gün prim yatırılmış kabul ediyor.

Siz de toplu para alabilirsiniz! SGK dan toplu para iadesi nasıl alınır, koşullar neler?

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre işverenlerin bildirdikleri prime esas kazançların da o tarihte yürürlükte olan brüt asgari ücretin 7,5 katına kadar olan bölümünü emeklilikte dikkate alıyor. Söz konusu bu tutarı geçen kısmı emekli aylığı bağlarken görmezden geliyor.

Ayrıca aynı anda birden fazla işte çalışması sebebiyle de SGK'ya bildirilen kazançlar toplamı azami prime esas kazanç tavanını geçerse, tavanı geçen kazanç tutarı için ödenen primler, isteyene de iade ediliyor.

Verilen bilgilere göre asgari ücretin 7,5 katını geçen kazançlar için yatırılmış olan sosyal sigorta primleri emeklilikte dikkate alınmadığı halde Sosyal Güvenlik Kurumu, fazla yatırılmış olan primi kendiliğinden iade etmez. İade edilebilmesi için kişinin kendisinin talepte bulunması gerekiyor.

İşçinin prim iadeleri için yazılı olarak Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvuru yapması gerekiyor. Başvurular, işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik merkezlerine ya da il müdürlüğüne yapılabilir.

Sosyal Güvenlik Kurumu, dilekçenin verildiği tarihi izleyen ay içerisinde iade işlemini yapar. Eğer çalışan kişi söz konusu bu dilekçeyi geç verirse gecikme faizi uygulanmaz. Faizsiz şekilde iade eder. Enflasyonun bu denli yüksek olduğu ortamda iade başvurusunun gecikmeksizin yapılması gerekli.

 

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan çiftçilere müjde! Destek ödemesi bugün yatırılıyor

Prof. Dr. Okan Tüysüz 7.2 büyüklüğünde deprem uyarısı verdi! O fay hattını işaret etti

Özel bankalardan peş peşe güncelleme geldi, en yüksek promosyon hangi bankada? İşte Nisan 2024 emekli promosyonları!


Geri Dön