29 / 04 / 2024

Soho House 80 milyon euroluk yatırımla İstanbul'a geliyor!

Soho House 80 milyon euroluk yatırımla İstanbul'a geliyor!

Dünyada zenginler kulübü olarak nitelenen Soho House, 80 milyon euroluk yatırımla İstanbul'a geliyor. 2014'te Tepebaşı'ndaki eski Amerikan Konsolosluğu nda açılacak olan Soho House dünyadaki en büyük kulüp olacak..



Tepebaşı'ndaki eski Amerikan Konsolosluğu binası Soho House oluyor. Özel üyelik sistemiyle çalışan zenginler kulübü olarak bilinen Soho House, İstanbul eğlence hayatında statüleri yeniden şekillendirecek. 

Şimdiye kadar açılmış en büyük üye evi unvanı almaya hazırlanan Soho House İstanbul'da 400 kişi İstihdam edilecek. En az 300 çalışanı Türk olacak. Binanın İnşaatında da Türk malzemeleri kullanılacak, ithal ürün Özellikle moda, sanat, medya ve reklam dünyasında adını duyuran, yalnızca seçilmiş kişilerin üye olabildiği Soho House İstanbul, önümüzdeki yılın ikinci yarısında açılacak. Açılış öncesinde Soho House'un yaratıcısı Nick Jones ile görüşmek üzere Londra'ya gittik. Jones, dünya basınına çok az röportaj veren biri. SABAH'a hem İstanbul yatırımını hem de dünyadaki Soho'ları anlattı. 


Dünyadaki 11 Soho House'dan yıllık 200 milyon sterlin (640 milyon TL) kazandığını söyleyen Jones, üye sayılarının 36 bini geçtiğini belirtiyor. Jones, Türkiye'de de üç yılda 3 bin üyeye ulaşılacağını düşünüyor. 

İngiltere dışında Avrupa'da Berlin'de olduklarını belirten Jones, "Orada Hitler'in Gençlik Evleri'ni Soho'ya çevirdik. İstanbul'dan sonra sıra Barselona ve Amsterdam'a gelecek" diyor. 


Jones'un verdiği bilgiye göre, en tanınmış Soho House ise New York'ta. Nasıl üye aldıklarına gelince...Üyeler büyük titizlikle seçiliyor. Aday olacakların en az 2 Soho üyesi referansı bulması gerek. 



Gezi için yatırımı durdurmam 



¦ Soho İstanbul Taksim'de açılacak. Biliyorsunuz mayısta Gezi olayları yaşandı. Bu olaylar ürküttü mü? 

Asla korkmadım. 0 dönemde ordaydım. İyi de ordaymışım. Neler olduğunu gördüm. Bu tip olaylar Londra'da sürekli oluyor. Orada 7 mekânımız var. Bunlar gelip geçici konular. Yatırımı bu tip olaylar durduramaz. Herkesin fikrine saygılıyız. 



¦ Türk ekonomisini nasıl buluyorsunuz? 


En güçlülerinden birisiniz. Her ekonomide inişler-çıkışlar olur. 

Siz her zaman çıkıştasınız. Umarım bu durum hep böyle devam eder. 



Kimseyle görüşmüyoruz 


¦ Siz gelmeden İstanbul'da herkes Soho adını kullanmaya başladı bile. '

Ben ürün veriyorum, içinde dükkân açacağım, komşuyum' diyorlar. Türkiye'den herhangi bir markayla görüşüyor musunuz? 

Maalesef çok bilgi kirliliği var. Söylenenler doğru değil. Kimseyle görüşmüyoruz, görüşmeyeceğiz de. Binanın yakınlarında veya yanında bir şeyler olabilir. 


¦ Üyelik bedeli ne olacak? 

Henüz kararımızı tam vermedik. Ama şunu söyleyebilirim. Kesinlikle pahalı olmayacak. 

Londra'da üyelik bedeli 1.400 sterlin. İstanbul'da aşağı yukarı bu kadar olur. 


¦ İstanbul'daki Soho, Müslüman bir ülkedeki ilk şube niteliğinde. Farklı bir uygulama olacak mı? 

Hayır. Ancak bir alışma dönemi olacak. İnsanları ve devleti daha fazla dinleyeceğiz. Ülkenizdeki kurallara uyacağız. Hiçbir şeyi değiştirmeye çalışmıyoruz. Türkiye'nin geçmişine ve inancına saygılıyız. Kanunlar ne derse yapacağız. Ayrıcalık da istemiyoruz. 

Ayrımcılık yok herkese acık olacağız 


¦ 2007'de Ortaköy Banyan Yalısı için görüşmüştünüz olmadı. O günden bu yana sürekli İstanbul'da yer baktınız mı? 

2007'de İstanbul'a gelmeye karar verdik. Ancak birçok nedenden dolayı olmadı. İstanbul, bana New York ve Londra'yı hatırlatıyor. Bence bu iki şehirden soma İstanbul geliyor. Ben İstanbul'a aşığım. Bizim için de çok doğru bir şehir. Şimdiki yerimiz Boğaz'dan uzak. Ama bu bize iyi geldi. Çünkü burası yaşayan ve yaratıcı insanların geleceği bir kulüp olacak. Onlar da şehrin içinde yaşıyor. 


¦ İngiltere'nin dışında Avrupa'ya Berlin'le girdiniz. İkinci olarak İstanbul'a geliyorsunuz. Neden? 

Avrupa'da ekonominin değişmesi bize farklı fırsatlar yarattı. Avrupa'da Almanya'dan sonra en güçlü ekonomi Türkiye. 2015'ten soma Hollanda ve İspanya'nın da düzelmeye başlayacağını düşünüyorum. Bu yüzden İstanbul'dan soma Amsterdam ve Barselona'da olacak. İstanbul artık Avrupa'daki birçok şehirden daha önemli benim için. İstanbul'da büyük potansiyel olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden en büyük Soho'yu İstanbul'da açıyoruz. 


¦ Soho İstanbul nasıl olacak? Kaç kişi üye olabilecek? 


Üyelerin çoğunun Türk olacağını tahmin ediyorum. Sadece yemek yenecek ve beraber olunacak bir alan olmayacak. O görkemli binada inanılmaz bir gym'imiz de olacak. 

Çatısında havuz düşünüyoruz. Çok özel bir sinema yapacağız. Üyelerin kendisini farklı hissedebileceği bir alan olacak. Londra dışında Miami ve Los Angeles'de açılan, Türkler'in de çok sevdiği Cecconi's İtalyan restoranı da açılacak. 3 yılda maksimum 3-4 bin üyeye ulaşırız. 


¦ Üye olmak için kriterleriniz nedir? Herkes olabilecek mi? Örneğin tesettürlü bir bayanı da üye yapacak mısınız? 


Kesinlikle evet. Ayrım söz konusu değil bizim üyelikte. 

Herkese açık. En önemli kuralımız açık görüşlü oluşumuz. Kreatif bir yapının olması ve açık yüreklilikle bir şeyleri yapabildiğin kişi olman yeterli. Üyeliğin yaptığın işle ve en önemlisi de parayla hiç ilgisi yok. Doğru kişi ve doğru kalbe ihtiyacımız var. Örneğin henüz daha senaryosunu bir yere verememiş bir senarist de milyonlarca filme imza atmış bir senarist de olabilirsin. 


Bizim mekânlarımızda ustalarla çırakların bir arada olabileceği, aynı kalbe ve beyne ihtiyaç var. Kişilerin sosyal ortamlardan faydalanabileceği, kurumsal olarak birbirilerini ağırladıkları değil, kendilerini bir arada eğlendirdikleri bir ortam olmasını sağlayacaEvde tek başına oturup ya da ofiste bir şeyler yaratmaktansa senin gibi düşünenlerle aynı ortamda olup çalışma imkânı sağlayabilecek bir ortam olacak. Kişiler, burayı aynı zamanda ofis olarak da kullanabileceği bir yer olarak görecek. 


Sinan Özedincik / SABAH



Geri Dön