26 / 11 / 2024

Solartürk'ten güneş paneline 25 milyon TL'lik yatırım!

Solartürk'ten güneş paneline 25 milyon TL'lik yatırım!

Gaziantepte üç işadamının kurduğu Solartürk şirketinin, 25 milyon lira yatırım yaptığı güneş paneli üretim fabrikası 2012de üretime başlayacak




Sanayi gücüyle parlayan yıldız haline gelen Gaziantepte, üç işadamı 25 milyon lira yatırımla Türkiyenin en yüksek kapasiteli güneş paneli üretim tesisini kurdu.

İşadamları Hanifi Şireci, Ali Demirtaş ve Osman Özberkin girişimiyle kurulan Solartürk Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ şirketinin, organize sanayi bölgesindeki fabrikası yıllık 60 MW üretim kapasitesine sahip olacak.

Solartürk Üst Yöneticisi (CEO) Hanifi Şireci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, PV güneş enerji santralleri lisanslarının yakında verilecek olması ve özelikle güneş pili konusunda yerli üretime verilen teşvikler sayesinde Türkiyede güneş paneli yatırımlarının hızla arttığını söyledi.

Uzun yıllardır üretimine başlanması planlanan ancak yasal mevzuatlar nedeniyle bekletilen güneş enerjisinden elektrik üretimi sağlayacak olan PV güneş paneli üretim sektörünün, devletin bu konuda özellikle yerli üretime vereceği teşviklerle hareketlenmeye başladığını vurgulayan Şireci, "Devlet tarafından PV sistem teşviklerinin açıklanması ve birinci fazı toplamda 600 MW olan PV güneş enerji santralleri lisanslarının yakında verilecek olması ile yatırımcılar yatırım yapmak için kolları sıvadılar" diye konuştu.

"ÜLKEMİZE BÜYÜK ARTILAR SAĞLAYACAK"

Solartürk olarak güneş paneli üretim tesisini kurmak için 25 milyon lira yatırım yaptıklarını, Şubat 2012de yurt dışından makinelerin geleceğini ve üretime başlayacaklarını anlatan Şireci, Avrupa standartlarında uygun kalitede PV güneş paneli üretecek olan Solartürkün yıllık 60 MW üretim kapasitesi ile Türkiye güneş panelleri sektöründe önemli bir kapasiteye sahip olacağını kaydetti.

Türkiyenin, aldığı yüksek güneş ışın miktarı ve coğrafi konumu itibariyle doğu ve batı arasında önemli bir köprü niteliği taşıdığına işaret eden Şireci, "Türkiye, Avrupanın en umut verici PV piyasalarından biri olma yolunda. Solartürk olarak yüksek teknoloji transferi ve kaliteli ürün anlayışı ile bu büyüklükte seri üretim yaparak bir ilk olmayı hedefliyoruz. Bu hedefimiz Türkiyede güneş enerjisinden elektrik üretim pazarı yeterince olgunlaştığında ülkemize büyük artılar sağlayacaktır" görüşünü ifade etti.

Şireci, sadece yerli pazara üretim yapmayacaklarını da belirtti.

Makine ve tüm teknolojik desteği, silisyumdan güneş paneli üretimine kadar anahtar teslimi makineleri kendi teknolojisi ile üretebilen ve bu konuda dünyadaki tek firma unvanını taşıyan bir Alman firmasından sağladıklarını belirten Şireci, 500 kW altı lisanssız PV sistem kurulumları konusunda da büyük pazar payına sahip olmayı hedeflediklerini ifade etti.

"GÜNEŞ OLDUĞU SÜRECE ENERJİNİZ BEDAVA"

Geçtiğimiz birkaç yıl içerisinde Türkiyedeki PV sistem kurulumlarının istenilen seviyeye gelmediğini ancak sınırlı sayıda şebekeden bağımsız olan küçük kurulumlar yapılabildiğini anlatan Şireci, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ancak devlet tarafından PV sistem teşviklerinin açıklanması ve birinci fazı toplamda 600 MW olan PV güneş enerji santralleri lisanslarının yakında verilecek olması ile yatırımcılar belirlenen zaman içerisinde güneş enerji santralleri kurulumlarına yatırım yapmak için heyecanlı bir bekleyiş içerisine girdiler. Ayrıca PV hücre ve panel üretim maliyetlerinin hızla düşmesi ve enerji fiyatlarının yükseliyor olması Türkiyede özellikle 500 kW altı lisanssız PV sistemleri olan ev ve endüstriyel bina çatıları üzerine yapılan kurulumları da ciddi şekilde artacaktır."

Hanifi Şireci, Solartürkün Türkiyede güneş enerjisi üretim sektöründe ulusal ve global iş ortaklarıyla birlikte büyümeyi hedeflediğini belirterek, "Bu sektörde 5 yıl içerisinde 300 MW güneş paneli, güneş modülleri için gerekli olan hücre üretimini yapmayı hedefliyoruz" dedi.

Türkiyenin dünyada önemli güneş merkezlerinden birisi olduğunu ifade eden Şireci, "Avrupa ve dünya güneş enerjisine dönüyor. Çılgın bir doğalgaz lobisi var. Montajı ucuza mal oluyor ama devamlı bağımlıyız. Güneş enerjisi ise ilk yatırım bağlantısı pahalı olmasına karşın ömür boyu bedava elektrik. Güneş olduğu sürece enerjiniz bedava" dedi.

AA


Geri Dön