29 / 04 / 2024

Soli Pompeiopolis'te 3 bin yıl öncesine ait yüzlerce eser bulundu!

Soli Pompeiopolis'te 3 bin yıl öncesine ait yüzlerce eser bulundu!

Mersin'in merkez Mezitli ilçesinde bulunan, Roma Imparatorluğu'nun gözde liman kentlerinden Soli Pompeiopolis, ziyaretçilerde 'zaman makinesine girmiş' hissi uyandırıyor. Yapılan kazılarda günümüzden 3 bin yıl öncesine ait yüzlerce eser bulundu.



Arkeolojik açıdan Kilikya tarihinin önemli hazinelerden biri olan Mezitli'deki Soli Pompeiopolis antik kentinde yapılan kazılarda günümüzden 3 bin yıl öncesine ait yüzlerce eser bulundu. Liman, sütunlu cadde, tiyatro, Roma hamamı, kent duvarları, nekropol su kemeri gibi yapılar ortaya çıkarıldı. Roma imparatoru ya da üst düzey yöneticilerinin büstlerini taşıyan sütunlu caddede, sağlık tanrısı Asklepios ve tanrıçası Hygeiea, tanrıların kralı Zeus, adalet tanrıçası Nemesis, bereket tanrıçası Demeter, şarap tanrısı Dionysos'un büstleri bulundu. 

Höyük'te ise antik çağda ölünün öbür dünyada kullanılması inancıyla bırakılmış olan, mezar hediyesi gibi işlevleri bulunan kandiller, Bizans dönemi baskı mühürleri, tabak ve kaseler gün yüzüne çıktı. Son birkaç yıl içinde inşaat temel kazıları, yol ve altyapı çalışmaları sırasında günümüzden yaklaşık 2 bin 500 yıl öncesine ait olduğu sanılan kayaya oyma mezarlar bulundu. 

Mezarların içerisinde çok sayıda kemik ve kafatasının yanı sıra yağdanlık ve tencere kapakları da çıktı. Topraktan çıkarılan çeşitli eserler Mersin Müzesi'nde teşhir edilmeye başlandı. Kazı Başkanı Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı, bölgenin turizm potansiyeline dikkat çekerek, "Helenistik dönemden Roma'ya uzanan bir süreci kapsayan Soli'ye gerekli destek verildiği takdirde hem Klikya tarihinin gizli kalmış yönleri aydınlanacak hem de Mersin turizmine ivme kazandıracaktır. 

Burayı açık hava müzesine dönüştürme düşüncesindeyiz. Restorasyon çalışması ile beraber bir müze açılabilirse, sütunlu cadde karadan ve denizden gezilebilir bir hale gelecektir. Soli Pompeiopolis gerçekten önemli potansiyeli olan Mersin turizminde önemli bir yer edinebilir" dedi. 


Milliyet Çukurova / GÜLHAN DEMİRCİ


Geri Dön