28 / 04 / 2024

Şömine seçerken nelere dikkat etmeli?

Şömine seçerken nelere dikkat etmeli?

Evi ısıtmak söz konusu olduğunda amaç, hem en etkili ısıtma yöntemini bulmak hem de bu yöntemi dekorasyonu tamamlayıcı, şık bir unsur haline getirmek olmalı. Şömine dekoratif değil işlevsel olarak da kullanılabiliyor.



İlk çağlardan bu yana ısınma yöntemi olarak kullanılan şömine, bugün yalnızca dekoratif değil işlevsel olarak da kullanılıyor.


Isıtma denildiğinde akla ilk gelen dekoratif öğe daima şömine oluyor. Günümüzde merkezi ısıtma sistemlerinin destekleyicisi olarak kullanılan şömineler odunlu, doğalgazlı, likit gazlı veya elektrikli olabiliyor. İlk çağlardan bu yana ısınma yöntemi olarak kullanılan şömine, bugün yalnızca dekoratif değil işlevsel olarak da kullanılıyor. Geleneksel şöminelerde alevin sıcaklığı yalnız yakın çevresini ısıtırken, günümüzde kullanılan döküm şömine hazneleri sadece bulunduğu odayı değil, yan odayı ve hatta istenildiğinde üst odaları bile ısıtabiliyor. 


ŞÖMİNE SEÇERKEN! 

Şömine seçeneklerinin son zamanlarda bu kadar artmış olması çok şaşırtıcı! Teknolojik gelişmelere paralel olarak farklı yakıt türleri kullanılan şömineler var piyasada. İlk akla gelen odunlu şömineler farklı tasarımlarıyla mekanların baş köşesinde yer alırken, hermetik doğalgazlı şömineler kullanım kolaylıkları ve sağladıkları ısı veriminin yanı sıra çok katlı yapılarda da kullanıldıkları için tercih ediliyor. Bacasız, bioethanollü şöminelerle de alevin görsel keyfini yaşamak mümkün. Öncelikle şöminenin kullanılacağı alanın boyutları belirlenmeli, daha sonra şöminede kullanılacak malzemenin ortama uygunluğu göz önünde bulundurulmalı. Bacalı şöminenin projenin en başında plana dahil edilmesi gerekiyor. Gerekli baca rezervinin bırakılması ve bacanın güzergâhının belirlenmesi gerekiyor. Doğalgazlı şömine için gaz tesisatının şöminenin konumlanacağı noktaya getirilmesi, hermetik bacanın cepheden veya çatıdan çıkışının planlanması gerekiyor. Şöminenin bulunduğu odanın yanı sıra yan odalara da bir ısı dağılımı düşünülüyorsa buna uygun teknolojide bir şömine haznesi seçilmesi ve montajının da buna göre planlanması gerekiyor. Şöminenin kullanılacağı alanın darlığı da bu keyfi yaşamak isteyenler için bir engel teşkil etmiyor. Şömine firmaları dar mekanları dahi uygun tasarımlarla değerlendirerek şömine keyfini yaşamak isteyenlerin beklentilerini doğru çözümlerle karşılıyor. 


BACA TEMİZLİĞİ ÖNEMLİ! 

Teknolojinin günümüzdeki gibi imkanlar sunmadığı dönemlerde kullanılan tek ısınma sistemi olan şömineler, bugün çoğunlukla mekanlara sıcaklık katan dekoratif birer obje halini aldı. Hatta kullanılmayan şömineler, yalnızca süs olarak kalmıyor, düzenli bakımları yapılmadığı için bir sorun kaynağına dönüşebiliyor. Düzenli baca temizliği yapılmayan, yıldan yıla kullanılan şöminenin ciddi tehlikeler yaratabileceği unutulmamalı.


HEYKELSİ RADYATÖRLER! 

Günümüzde radyatörler de çağa ayak uydurdu. Çağdaş tasarımcıların elinden çıkma radyatörler ısınırken enerji tasarrufu sağlıyor. Ve artık radyatörler yalnızca ısıtma elemanları olarak değil, önemli birer dekorasyon unsuru olarak evlerdeki yerini alıyor. 


BİR TAŞLA İKİ KUŞ! 

Günümüz ısıtma sistemlerinin belkemiği olan radyatörler bugün isterseniz bir tablo veya heykel gibi bir süsleme unsuru veya portmanto gibi fonksiyonel bir eşyaya dönüşerek hayatı kolaylaştırabiliyor. Isıtıcı olmanın yanı sıra dekoratif öğelere dönüşen radyatörler, havlu kurutucu, raf veya ayna olabilen modeller ile iki fonksiyonu birden karşılamış oluyor. Bu radyatörlerin bir özelliği de olabildiğince az yer kaplayarak kolayca temizlenmeleri ve bu özellikleriyle hayatı kolaylaştıran birer detay haline gelmeleri. 


Sabah


Geri Dön