30 / 04 / 2024

Son 4 yılda TL, Sterlin karşısında 4 kattan fazla eridi! İngilizler, akın akın Türkiye’ye geliyor!

Son 4 yılda TL, Sterlin karşısında 4 kattan fazla eridi! İngilizler, akın akın Türkiye’ye geliyor!

Türk Lirası, Sterlin karşısında 4 kattan daha fazla değer kaybına uğrayınca, Türkiye İngiliz tatilcilerin gözde tatil yerlerinden biri oldu. 2019 yılına kıyasla tatil için Türkiye’yi tercih eden İngilizlerin sayısının arttığı belirtiliyor.



Türk Lirası’nın yabancı para birimleri karşısındaki değer kaybı yabancı turistlere yaradı. Özellikle TL’nin Sterlin karşısındaki değer kaybını fırsat bilen İngiliz turistlerin yaz tatillerini geçirmek üzere Türkiye ve Mısır’a akın ettiği belirtiliyor.

Seyahat şirketi On The Beach verilerine göre, İngiltere vatandaşlarının yaz tatillerini Türkiye’de geçirmek üzere Covid 19 salgını öncesindeki 2019 yılına göre iki kat daha fazla talep gösterdiği kaydediliyor. Şirket talepteki artışı Türk Lirası ve Mısır Lirası’nın söz konusu dönemde Sterlin karşısında değer kaybetmesinden kaynaklandığını belirtiyor.

Buna göre, Türk Lirası 2019 yılından günümüze kadar Sterlin karşısında 4 kattan fazla değer kaybına uğradı. Sözkonusu dönemde Sterlin, TL karşısında 6,72 liradan 34,37 liraya yükseldi. Buna karşılık  Mısır Lirası’nın sterlin karşısındaki kaybı ise yaklaşık iki kat olduğu belirtildi.

UÇUŞ SAYISI DA ARTTI

Bloomberg’de yer alan habere göre, On The Beach yetkilileri, uçuş kapasitesindeki keskin artışın da Türkiye’ye tatil talebindeki artışı olumlu yönde etkilediğini ifade ediyor. 2019 yılı karşılaştırıldığında, Türkiye gelen yolcu sayısı 1,2 milyon artarken 2025 yılına kadar yolcu sayısında 1,6 milyonluk artışın yaşanması bekleniyor. Böylece Türkiye’ye gelen İngiliz turist sayısının toplam 5 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.

Heathrow Havalimanı da geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, temmuz ayında 73 binden fazla kişinin Türkiye’ye uçtuğunu, böylece temmuz ayında Türkiye’ye yapılan uçuşlarda en yoğun dönemin yaşandığına dikkat çekti. Diğer yandan Havayolu Jet2.com ise geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye uçuş programının 2018 yılına kıyasla üç katından daha fazla olduğunu bildirdi.

ANTALYA EN GÖZDE BELDE

On The Beach müşterileri arasında yapılan ankete göre, en popüler Türk lokasyonunun Antalya olduğu görülüyor. Mısır’a yapılan seyahatlerde ise Kızıldeniz kıyısındaki Hurgada en popüler lokasyon olarak dikkati çekiyor.  

TURİST SAYISI ARTACAK

On the Beach Baş Müşteri Sorumlusu Zoe Harris, İngiltere vatandaşlarının seyahatlerinde Türkiye ve Mısır’ın dikkat çeken iki destinasyon olduğunu ifade etti. Harris, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bu ilginin önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini öngörürken, gelecek yıl Kanarya Adaları’nın turizm destinasyonları arasında zirve için mücadele edeceği tahmininde bulundu.


Geri Dön