Son 5 yılda büyük projelerin yüzde 95’ini Türk bankaları finanse etti!
Son 5 yılda gerçekleşen ve değeri 67 milyar doları bulan dev projelerin yaklaşık 45-55 milyar doları banka kredisi geri kalanı öz kaynakla gerçekleşti. Projelerin yüzde 95’i Türk Bankaları tarafından finanse edilirken, yabancıların payı çok kısıtlı kaldı.
KÜRESEL kriz sürecinde yüksek performansı ve sağlam yapısıyla dikkat çeken Türk bankaları, güçlü duruşlarının yanı sıra, son 5 yılda Türkiye’de 67 milyar doları aşkın projenin finansmanına imza attı. Rakamlar, son 5 yılda özelleştirme, yap işlet devret gibi büyük projelerin finansmanında yabancı ticari bankaların payının son derece kısıtlı kaldığını gösteriyor. 2009-2014 döneminde Türkiye’de gerçekleşen projelere ilişkin finansmanın yaklaşık 45-55 milyar doları banka kredisi kalanı da, öz kaynak katkısı ile sağlandı. Bu işlemlerde sağlanan banka kredisinin yüzde 90-95’inin ise Türk Bankaları tarafından sağlanması dikkat çekti.
YERLİ BANKALAR BAŞROLDE
Bankaların finansmanını gerçekleştirdikleri proje ve satın alma kredileriyle ilgili kamuoyu ile paylaşılan duyurulardan derlediğimiz verilere göre, ekonomi gündemini yoğun olarak meşgul eden, 3. Köprü, Avrasya Tüneli, İzmir-İstanbul Otoyolu, elektrik dağıtım ve üretim özelleştirmelerigibi çok büyük işlem tutarlı projelerin finansmanında, başrolü Türk bankaları üstlenmiş görünüyor. Yerli bankalar arasında ise, Garanti, Akbank, Yapı Kredi, Vakıfbank, Denizbank, TSKB, Ziraat Bankası, Halkbank ve katılım bankalarından Kuveyt Türk’ün adı proje finansmanında öne çıkıyor.
ELİ TAŞIN ALTINDA DEĞİL
Bankacılık sektörü temsilcileri, bir yandan son yıllarda Türkiye’de şube ya da temsilcilik açan yabancı banka sayısının arttığına dikkat çekerken, bir yandan da, Türk bankalarının proje finansmanında aldığı büyük payın altını çiziyor. Proje finansmanı konusunda uzman bankacılar, “Bu rakamlar, yabancı ticari bankaların çoğunlukla ‘büyük projelere finansman desteği vermek için Türkiye’de ofis açıyoruz’ söylemini boşa çıkarıyor. Türk bankalarının proje finansmanındaki ağırlığı epeydir devam ediyor. Rakamlardan bunu rahatlıkla görmek mümkün. Aslına bakarsanız, yabancı bankalar elini taşın altına koymuyor. Türk bankalarının kaynak sağladığı sendikasyon kredilerine katılıorlar ama proje finansmanında aynı derecede hevesli değiller” değerlendirmesini yaptı.
Finansmanda yerli ağırlığının nedeni
-Yabancı bankalara göre Türk bankaları özellikle projelere yüksek montanlarla katılabilme ve süreçlerinin hızlı olması nedeniyle önemli avantajlar sağlayabiliyor.
-Yatırımcılar da bu açıdan Türk Bankaları’nı tercih edebiliyor.
-Türk bankaları bu projelere destek verme, yapıcı çözümler bulma konusunda çok daha istekli.
-Özellikle Avrupa’daki ekonomik durum da dikkate alındığında, son yıllarda yabancı bankaların Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerdeki iş yapma isteğinde önemli bir azalam söz konusu.
-Türk bankaları Türkiye’deki projelere 12 yıl vadeli hatta son zamanlarda 13-14yıl vadelere varan krediler verebiliyor, oysa yabancı bankalar kendi ülkelerindeki Eximbank’lar tarafından sigorta edilmeyen projelerde 5-7 yıldan daha uzun vadelere girmeyi pek tercih etmiyorlar.
Hazine garantisiyle Türklerin iştahı artar
HAZİNE’nin 1 milyar TL ve üzerindeki Yap-İşlet-devret (YİD), Yap-Kirala-Devret (YKD) modelli projelere garanti vermesi yönündeki kararın, Türk bankalarını proje finansmanına katılım konusunda daha da cesaretlendireceği belirtiliyor. Bunun zaten belli miktarlarda ve YİD modelli otoyol projelerinde uygulanmakta olduğunu kaydeden bankacılık temsilcileri, “Dolayısıyla Türk bankalarının proje finansmanındaki iştahları artacaktır. Zaten, Hazine garantisi altındaki bir projeyi desteklemiyorum demeleri de beklenemez. Bu durum önümüzdeki dönemde adı geçen büyük projelerin finansmanı için yerli bankaların tahvil ihracı ve sendikasyon sağlama gibi faaliyetler bilançolarını daha da büyütmeleri beklenebilir” yorumunu yaptı.
Hürriyet