01 / 05 / 2024

Son bir yılda kiralar yüzde 4.21 arttı!

Son bir yılda kiralar yüzde 4.21 arttı!

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) son 7 yılda yaptığı 424 bin konut kira baskısıyla bunalan dar gelirliyi ev sahibi yapınca yıllardır enflasyon üzerinde en büyük risk olan kira zamları fren yaptı



Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) son 7 yılda yaptığı 424 bin konut kira baskısıyla bunalan dar gelirliyi ev sahibi yapınca yıllardır enflasyon üzerinde en büyük risk olan kira zamları fren yaptı. Erdoğan Bayraktar'ın başkanlığını yürüttüğü TOKİ'nin 'evlendirme' hareketine özel sektörün cazip fiyatlı konut projeleri, düşen faizler ve uzayan kredi vadeleri de eklendi ve ev sahiplerinin kiracı üzerindeki baskısı sona erdi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) önceki gün açıkladığı haziran ayı enflasyon rakamları kira zammında yeni rekor kırıldığını ortaya koydu. Ancak rekor bu kez kiraların artışı değil, tersini gösteriyor. Son bir yılda Türkiye'de genel fiyat artışı yüzde 8.4'ü bulurken, ortalama kira artışı yüzde 4.21'de kaldı. Yani kiracı artık ev sahibine boyun eğmiyor. Enflasyonist dönemlerde ev sahiplerinin büyük gelir kaynağı kira artık tam tersi işlev görüyor. 2008'in ortalarına kadar TÜFE ne olursa olsun 2 kat yukarıda olan kira fiyatları yıllık bazda artık enflasyonun yarısı kadar artıyor. Ocak 2004'te TÜFE yüzde 10.6 iken kira artışı yüzde 21'di. Enflasyonu 2'ye katlayan bu süreç Nisan 2008'de 1.5 kata kadar indi, Kasım 2009'da ise ilk kez TÜFE'nin altında arttı. 2010'da makas kira lehine hızla açıldı, geçen ay ise tarihi rekor geldi. TÜFE'nin yüzde 8.37 olduğu haziranda gerçek kiradaki yıllık artış yüzde 4.21 oldu. Kira, TÜFE'nin yarısı kadar artarak enflasyonun düşüş trendine katkıda bulundu. Bu düşüş sadece krizle açıklanamaz. Başta  TOKİ  olmak üzere inşaat sektörünün her kesime uygun konutlar üretip satması kiracıları her yıl yüksek artışlarla ev sahibine gelir transfer etmekten kurtardı. Enflasyonun düşmesiyle kiracıların ev sahiplerinin baskılarına direnci arttı. Bunu konut arzı, dolayısıyla kiralanan konut sayısının artması da destekledi. Bu trende ortalaması 64-65 aylara çıkan mortgage kredilerinin de faizinin düşmesi katkıda bulundu, bulunuyor. Cazip kredi imkanları "Üzerine biraz daha koyarım kendi evimde otururum" diyenlerin sayısını da artırdı. Böylece konut sahibi olmakla servet yaratma konusunda ciddi gerileme oldu.

HEDEF 500 BİN KONUT
TOKİ, 2003 yılında Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatı üzerine yoksul konut yapımına başlamıştı. 2003- 2010 yılları arasında 81 ilde toplam 424 bin 603 konut üreterek rekora imza atan TOKİ'nin hedefi 2011 yılında 500 bin konuta ulaşmak.
Sabah/Tarık Yılmaz

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Aylık taksitlerde artış olacak
Memura zam olarak yansıyan enflasyon farkı, Toplu Konut İdaresi'nden (TOKİ) ev alanlara da taksit artışı olarak yansıyacak.

İdareden memur maaş zammına endeksli taksitle ev alanlar, 1 Temmuz itibariyle yüzde 1,06 daha yüksek taksit ödeyecek. Enflasyon farkı, TOKİ'ye 500 lira taksit ödeyen bir ev sahibinin yıl sonuna kadar 48 lira fazla ödeme yapmasına sebep olacak.

Geçen ay enflasyon eksi çıkmasına rağmen (Haziranda enflasyon yüzde 0,56 geriledi) yılın ilk yarısındaki artış hedeflerin üzerinde çıktığı (Hedef yüzde 2,5; gerçekleşen yüzde 3,56) için memur, sözleşmeli memur ve memur emeklilerin maaşlarına yüzde 1,06 enflasyon farkı yansıtılacak. Söz konusu fark dolayısıyla ortalama memur maaşı 14 lira yükselecek. Enflasyonda meydana gelen sapma aynı zamanda TOKİ'den ev alanlara da yansıyacak. Altı aylık enflasyon yüzde 3,56 çıktığı için TOKİ taksitleri bu oranda artacak. Maliye Bakanlığı´nın Toplu Konut İdaresi´ne göndereceği yazının ardından söz konusu ev sahipleri bu ayki taksitlerini yüzde 3,56 zamlı ödeyecek. Artış, taksit miktarlarına göre farklı oranlarda yansıyacak.

TOKİ´den ev alan ve memur maaş zammına endeksli taksit ödeyenler bu yılın ilk altı ayı için yüzde 4,5 zam görmüştü. Bu durumdaki ev sahiplerinden Hamdi Kurtçu'nun cebinden yaşanan artış dolayısıyla 6 ayda 100 liranın üzerinde fazla para çıkacak. Kurtçu, "Memur zam aldı, biz de zamlı taksit. Bu taksitlere gelen 6 ayda bir zamlar yüzünden borcumuz azalacağına daha artıyor. Bir de buna enflasyon farkı eklenince iyice zorlanıyoruz." diye konuştu.

ÜÇ AYRI FORMÜL KULLANILIYOR

372 bin kişiyi ev sahibi yapan TOKİ'nin ödeme planlarında üç ayrı formül bulunuyor. 6'şar aylık iki dilimde uygulanan birinci ve en çok kullanılan formül TOKİ taksitlerinin memur maaş zamlarına endeksli olması. Bu formülde memur maaşına gelen zam aynen taksitlere yansıtılıyor. İkinci formül TEFE ve TÜFE oranlarına göre taksitlere zam uygulanması. Son formül ise memur maaş zamları ve TEFE-TÜFE'nin az olanı taksitlere yansıtılması şeklinde.
Star


Geri Dön