30 / 04 / 2024

SON DAKİKA! 128 fay analiz edilecek: En büyük deprem şiddeti ve deprem senaryoları oluşturulacak! 

SON DAKİKA! 128 fay analiz edilecek: En büyük deprem şiddeti ve deprem senaryoları oluşturulacak! 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 128 fayın analizi ile elde edilecek sonuçları açıkladı. İşte ayrıntılar...



"Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu Tanıtımı ve İmza Töreni" Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nde yapıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, burada önemli açıklamalarda bulundu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, söz konusu konuşmasında, Anadolu'nun, kuzeyde Avrasya, güneyde Afrika ve Arabistan levhaları arasında sıkışması sonucunda ortaya çıkan farklı aktif fay hatlarının Türkiye'yi önemli bir deprem bölgesi yaptığına ve 1509 yılındaki İstanbul depreminden 6 Şubat'taki Kahramanmaraş depremine kadar ülkenin pek çok deprem afeti yaşadığına dikkat çekti. 

Bakan Kacır, Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Bakanlık olarak, AFAD ve Türk Kızılay'ı başta olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarıyla ve sanayicilerle koordinasyon halinde harekete geçtiklerinin altını çizdi. 

SON DAKİKA! 128 fay analiz edilecek: En büyük deprem şiddeti ve deprem senaryoları oluşturulacak! 

Depremden yoğun olarak etkilenen 65 ilçedeki yatırımları, en üst seviyede yatırım teşvikleriyle desteklediklerine vurgu yapan Bakan Mehmet Fatih Kacır, 84 milyar TL değere sahip 25 binden fazla istihdam yaratacak, 481 yatırım için teşvik belgesi düzenlediklerine değindi. 

Kalkınma ajansları ve bölgesel kalkınma idareleri eliyle deprem bölgesinin toparlanmasına destek olacak 124 projeye 1,36 milyar TL kaynak ayırdıklarını da söyleyen Kacır, depremin yaralarının sarılması, şehirlerin eski günlerine dönmesi için gayret ettiklerine dikkat çekti. 

Bakan Kacır, açıklamasında "Deprem ülkemizin bir gerçeği, depremi engellememiz mümkün olmasa da bilimi önceleyen yaklaşımlarla yarattığı yıkımı en aza düşürebiliriz" diye konuştu.

SON DAKİKA! 128 fay analiz edilecek: En büyük deprem şiddeti ve deprem senaryoları oluşturulacak! 

YERLEŞİM YERLERİNİ ETKİLEYECEK DEPREM SENARYOLARI ORTAYA ÇIKACAK

1999 Gölcük depreminden bu yana önemli gelişmelere imza attıklarını vurgulayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, söz konusu depremde dönemin hükümetinin İstanbul'a ulaşmakta çaresiz kaldığı günlerin yaşandığının altını çizdi. 

Bakan Kacır, bugün hızlı pozisyon alan ve devletini vatandaşıyla buluşturan ülke durumuna erişildiğini belirtti ve "TÜBİTAK bu konuma erişmemizde önemli müessesemizden kurumlarımızdan. TÜBİTAK-MAM Yer Bilimleri Araştırma Grubu'muz ile son 20 senede çeşitli şehirlerde zemin sınıf belirleme ve sismik tehlike çalışmaları gerçekleştirdik. Yerel yönetimlerle sürdürdüğümüz çalışmalarda, Kocaeli, İstanbul, Yalova, Bursa, Balıkesir ve Gaziantep'te deprem risklerinin düşürülmesine ve dayanıklı alanların belirlenmesine ilişkin projeler gerçekleştirdik" açıklamasında bulundu.

Kacır, Deprem Sonrası Acil Gözlem Araştırmaları (DEPAR) Projesi çerçevesinde Bodrum, İzmir, Niğde, Düzce ve Kahramanmaraş depremleri sonrasında fay hatlarının sismolojik özelliklerini gözlemlediklerine, ktif fay hatlarını belirleyerek olası yıkıcı depremlere karşı yerleşim alanlarının uğrayacağı zararların en aza düşürülmesine sağlayacaklarına vurgu yaptı. 

SON DAKİKA! 128 fay analiz edilecek: En büyük deprem şiddeti ve deprem senaryoları oluşturulacak! 

EN BÜYÜK DEPREM BÜYÜKLÜĞÜ SAPTANABİLECEK 

Projeyle, bilim insanlarının Türkiye'deki diri fayların paleosismolojik özelliklerini inceleyeceklerinin altını çizen Bakan Kacır, açıklamasında, diri fayların geometrilerini, depremlerin tekrarlanma periyotlarını, son yüzey kırılması tarihlerini ve kayma hızlarını ve her bir depremdeki ortalama kayma miktarını bilim insanlarının belirleyeceğini, bu verilerin farklı senaryolara bağlı şekilde oluşabilecek tahmini en büyük deprem büyüklüğünü belirlemede kritik önemde olacağını söyledi. 

Kacır, 128 fay segmentinin analizini 2 sene içinde tamamlamayı öngördüklerini dile getirdiği açıklamasında, "TÜBİTAK MAM koordinasyonunda yapılacak projede, AFAD ve MTA ihtiyaç makamı kurumlar, Türkiye Belediyeler Birliği ise proje sonuçlarının yerel yönetimlerce uygulanmasını teşvik edecek kuruluş şeklinde bulunuyor. 19 iş paketinden meydana gelecek projeye, 14'ü proje yürütücüsü olmak üzere 22 üniversitemiz de katkıda bulunacak. 115 milyon TL büyüklüğündeki projenin ana finansmanı TÜBİTAK tarafından sağlanacak" ifadelerine yer verdi. 

Projenin Türkiye'deki deprem araştırmaları için okul vazifesi göreceğine dikkat çeken Kacır, "Bugün, 'Kuşadası Körfezi İçindeki Fayların Depremselliğinin ve Aktif Tektonik Özelliklerinin Yüksek Çözünürlüklü Deniz Tabanı Ölçümleri ile Belirlenmesi Projesi'nin sonuçlarını göreceğiz.  İzmir  depreminden sonra TÜBİTAK MAM koordinatörlüğünde sürdürdüğümüz  çalışmayla Kuşadası Körfezi'nin ayrıntılı fay haritasını çıkarma imkanı elde ettik" şeklinde konuştu. 

Bakan Kacır, konuya ilişkin açıklamasını "Sürdürdüğümüz projelerde elde ettiğimiz veriler ışığında bölgede meydana gelebilecek depremleri en az hasarla atlatacağız" diyerek tamamladı. 

Kahramanmaraş Elbistan'daki 350 köy konutu teslime hazır!

Bakan Şimşek'ten emekli ve çalışan maaşlarına ilişkin son dakika açıklaması!

İSO'dan ikinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2022 açıklaması

Benzine bu gece indirim geliyor: Akaryakıtta son dakika indirim furyası! Sürücüler depoları fulleme zamanı geldi!


Geri Dön