11 / 05 / 2024

Son Dakika! ALES/2 başvuruları başladı! ALES başvuru ücreti ne kadar? İşte başvuru ekranı...

Son Dakika! ALES/2 başvuruları başladı! ALES başvuru ücreti ne kadar? İşte başvuru ekranı...

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2023-ALES/2) başvuruları başladı. Peki ALES başvuruları nereden, nasıl yapılır, ücreti ne kadar? İşte detaylar...



ALES BAŞVURUSU NASIL NEREDEN YAPILIR?

Adaylar sınava elektronik ortamda ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığı ile bireysel olarak "http://ais.osym.gov.tr" (Başvuru için tıklayınız) internet sitesinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil uygulamasından başvuru yapabilir.

Adaylar, 20 Ağustos 2023 tarihinde uygulanacak ALES'e ilişkin kılavuza ÖSYM'nin internet adresinden ulaşabilecek.

ALES NEDİR KİMLER GİREBİLİR?

ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı), lisansüstü (yüksek lisans) eğitime başvuru yapacak adayların ve akademik personel kadrolarına (öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, uzman çevirici, okutman gibi) atanmak isteyenlerin girmesi gereken bir sınav türü olarak tanımlanıyor.

ALES 1 2 3 NE ANLAMA GELİYOR?

ALES 1 2 3 nedir sorusunun cevabı oldukça merak ediliyor. Her numara o sene uygulanan ALES'lerin kaçıncısı olduğunu belirtiyor. Yani ALES-1 nedir diye sorulduğunda 2023 yılında yapılan ilk ALES olduğu anlamına geliyor. ALES yılda 2 ya da 3 kez yapılan bir sınav olarak biliniyor.

ALES EN AZ KAÇ PUAN ALMAK GEREKİYOR? 

Adaylar ALES'e başvurduğu programın puan türünde en düşük 55 standart puan almalılar. Bu koşul YÖK'ün yayınladığı Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği'nde belirtiliyor.

ALES 2 BAŞVURULARI BAŞLADI MI?

Akademik kariyer hedefleyenlerin başvuru yaptığı ALES 20 Ağustos 2023 günü uygulanacak. ALES sınav başvurusu 4 Temmuz ile 10 Temmuz 2023 tarihleri arasında ÖSYM Başvuru Merkezleri ve ÖSYM'nin http://ais.osym.gov.tr adresinden gerçekleştirilecek.

ALES BAŞVURU ÜCRETİ 2023 NE KADAR?

Adaylar, ALES başvuruları için ais.osym.gov.tr adresinden sisteme giriş yapılarak kayıt işlemi yapılacak ve sınav ücreti ödemesiyle başvuru işlemini tamamlayacak. ALES başvuru ücreti 185 Türk Lirası olarak belirlendi.

Euro yükselecek mi, düşecek mi? Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde'den kritik açıklama geldi!

Devlet destekli tarım sigortalarında sigorta bedeli yüzde 138,1 arttı!

THY bir ödül daha aldı! THY 'En Sürdürülebilir Bayrak Taşıyıcı Havayolu' oldu!


Geri Dön