Son Dakika: İstanbul'da yapı denetim bölgelere ayrıldı!
6 Şubat depremlerinden sonra daha çok tartışılan ‘etkin yapı denetim sistemi’ kamunun da gündeminde yer aldı. Bu kapsamda İstanbul, yapı denetimi için 4 bölgeye ayrıldı. İşte hayata geçirilen yeni sitem...
Şantiyelerin zamanında ve doğru denetlenmesi için bir düzenleme daha geldi.
Mevcut sistemde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı otomatik sistem aracılığıyla atama ile yapı denetim firmasını belirliyor.
Aktarılan son dakika detaylara göre, müteahhitler Seçim yapamıyor. Fakat İstanbul gibi bir şehirde denetim firması ile şantiyenin uzak mesafelerde olması ciddi problemlere yol açıyor.
Bu durumu şu şekilde açıklayabilriz: Beylikdüzü’ndeki bir şantiye için Kartal merkezli bir firma atanabiliyor. Bu gibi durumlarda kimi durumlarda firmaların denetime gitmek istemediğ veya trafikteki zaman kaybı sebebiyle doğru denetim gerçeçkleştirilmediği dile getiriliyor.
Hürriyet'te yer alan detaylara göre, işte bu sorunun çözümü adına İstanbul, yapı denetimi için 4 bölgeye ayrıldı.
İSTANBUL’DAKİ BÖLGELER
Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme kapsamında İstanbul, yapı denetim kuruluşlarının görevlendirilmeleri bakımından;
-Adalar, Ataşehir, Sultanbeyli, Kartal, Maltepe, Çekmeköy, Pendik, Sancaktepe, Şile ve Tuzla ilçelerinden oluşan 1’inci bölge,
-Beşiktaş, Beyoğlu, Beykoz, Eyüpsultan, Kağıthane, Kadıköy, Sarıyer, Şişli, Üsküdar ve Ümraniye ilçelerinden oluşan 2’nci bölge,
-Arnavutköy, Bahçelievler, Bakırköy, Bağcılar, Başakşehir, Bayrampaşa, Fatih, Esenler, Gaziosmanpaşa, Küçükçekmece, Güngören, Sultangazi ve Zeytinburnu ilçelerinden oluşan 3’üncü bölge,
-Avcılar, Büyükçekmece, Çatalca, Beylikdüzü, Esenyurt ve Silivri’den oluşan 4’üncü bölge olmak üzere, 4 bölge olarak değerlendirilecek.
Merkezinin yer aldığı Bölge dışında görev almak istemeyen ve Bakanlığa başvuran yapı denetim kuruluşlarına diğer bölgelerden görevlendirme gerçekleştirilmeyecek.
Eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Yapı Denetim sisteminde değişiklik olacağını, İstanbul’un pilot il belirleneceğini belirtmiş ve şunları söylemişti: “Ulaşım yükünün azaltılması ve vakit kaybının engellenmesi ile yapıların daha sağlıklı incelenmesini sağlayacağız.”
Yapı denetim kuruluşu, bir inşaatın başlangıcından bitimine zamanki süreçte arsa sahibi adına inşa faaliyetlerini ve dolayısıyla müteahhiti denetleyen kuruluşlar olarak tanımlanıyor. Özel kişilere ait bir yapının imar planına, fen/sanat ve sağlık kurallarına, standartlara uygun kalitede yapılması için proje ve denetimini sağlıyor.
Gaziantep Büyükşehir 10 bin metrekarelik arsa satacak! Sanayi alanı imarlı arsa arayanlar dikkat!
Gümüş altını solladı! Servetinize servet eklemeye geliyor! İşte gümüşün geleceği rekor seviye...
İş Bankası'ndan emeklilere müjde: Hesaplara en az 12 bin TL hemen yatacak! İşte şartlar...