Kentsel Dönüşüm

SON DAKİKA: Kentsel dönüşüm anlaşmazlıklarını da arabulucular çözecek! 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşüm ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan, artık kentsel dönüşümde tebligatların e-Devlet'ten yapılacağını ve anlaşmazlıklar için arabuluculuk geleceğini belirtti. İşte detaylar...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şurası"nın sonuç bildirgesini, İller Bankası Macunköy Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirdiği basın toplantısıyla duyurdu. 

Türkiye'nin yüzde 66'sının ve nüfusunun yüzde 71'inin 1. ve 2. derece deprem riski altında olduğuna dikkat çeken Bakan Mehmet Özhaseki, Türkiye coğrafyasında son bir asırda 6 ve üzeri şiddete sahip 226 deprem meydana geldiğini belirtti. 

Deprem nedeniyle son 100 senede 130 binin üzerinde kişinin hayatını kaybettiğini dile getiren Özhaseki, depreme karşı yapılması gereken en önemli adımın kentsel dönüşüm olduğuna vurgu yaptı. 

Türkiye genelinde 2012 yılından bugüne kadar 2 milyon bağımsız bölümün kentsel dönüşüm projeleriyle yenilendiğinin altını çizen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "u anda Türkiye genelinde yaklaşık 400 bin bağımsız bölümün dönüşüm süreci devam ediyor. 81 ilimizde afetlere hazırlık çalışmalarımızı sürdürürken, İstanbul burada odak noktamızı oluşturuyor. İstanbul'da 6 milyon konut ve 1,5 milyon ticari alandan oluşan toplam 7,5 milyon bağımsız bölüm var" dedi ve megakentte 1,5 milyon bağımsız bölümün risk altında olduğunu, 600 bin bağımsız bölümün de acil dönüşmesi gerektiğini söyledi. 

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE TEBLİGATLAR E-DEVLET'TEN YAPILACAK 

"Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şurası"nın, 110 uzmanın katılımıyla gerçekleştirildiğini ve Şura'nın sonuç bildirgesinde önemli kararların olduğunu dile getiren Bakan Mehmet Özhaseki, "Uzmanlar, 'kentsel dönüşüm için işe başlanacağı zaman ve devamında üçte iki çoğunluktan vazgeçelim, yüzde 50+1 ile yol alalım' dediler. Sadece binanın yıkılma safhasında değil, inşaatın ruhsat aşamasında 'yüzde 50+1 yeterli olsun' dediler" diyerek, bunun kendileri için çok önemli olduğunu belirtti. 

Şura'da alınan en önemli kararlardan birinin bu olduğunu ifade eden Bakan Özhaseki, "Madem ki depreme hazırlanacağız, madem ki artık hayatımız söz konusu, yüzde 50+1 ile yola çıkalım, inşaat ruhsatını da yüzde 50+1 ile alalım" ifadelerini kullandı. 

Bakan Özhaseki, kentsel dönüşüm süreçlerindeki tıkanmaların önemli bir nedeninin de tebligatlardan kaynaklı olduğunu vurguladı ve "Eğer vatandaş tebligatı almak istemiyorsa bundan kaçınıyorsa iki-üç sene bu tebligatı yapamıyorsunuz. Eğer kişi yurt dışındaysa bu süre beş seneye kadar da uzuyor" açıklamasında bulundu. 

Özhasek, bu sebeple tebligatın artık eski usul değil, e-Devlet üzerinden yapılması, binanın üzerine asılması ve muhtarlıklarda ilan edilmesinin yeterli olması hususunda hemfikir olunduğuna dikkat çekti ve "Bu sürecin kısaltılmasının en önemli yollarından birisi de bu olacak" dedi. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM ANLAŞMAZLIKLARINA DA ARABULUCULUK GELİYOR 

Bakan Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşümdeki anlaşmazlıkları çözmek amacıyla arabuluculuk sisteminin uygulanmasının istendiğine vurgu yaparak, "Çok doğru bir karar. Bu sisteme geçeceğiz. Bunun yasal alt yapısını hazırlıyoruz. Bununla birlikte, kentsel dönüşüm davalarına bakan özel mahkemelerin olması. Çünkü iyi niyetli olmayan birkaç kişi, değişik mahkemelerde aynı tip dilekçe vererek yürütmeyi durdurma kararları almak suretiyle işi senelerce sürüncemede tutup, binlerce vatandaşın mağdur olmasına neden olabiliyor" ifadelerine yer verdi. 

HAZİNE ARAZİLERİ HALKA ARZ EDİLECEK VE 

Özhaseki, Bakanlık bünyesinde Kaynak Geliştirme Genel Müdürlüğü kurulacağını da açıkladı ve bu müdürlük ile bütün hazine arazilerinin taranması, özel olarak planlaması, bunun ardından da halka arzının söz konusu olduğunu dile getirdi. 

Özhaseki, konuya ilişkin çok açık ilanla, rekabetçi ortamda, binlerce arazi, kullanmak isteyen vatandaşlara satılacağını ve burada iki türlü yarar olacağının altını çizdi ve "Birincisi buradan elde ettiğimiz geliri gerek deprem bölgesine gerekse de İstanbul başta olmak üzere kentsel dönüşümde kaynak olarak kullanacağız. Bu halka arzın ikinci faydası da fazla arsa arz etmekle birlikte yükselen konut maliyetlerinin düşeceğini düşünüyoruz" açıklamasını yaptı. 

Ayrıca, yerinde dönüşüm için şu ana kadar kendilerine 215 bin kişinin başvuruda bulunduğunu hatırlatan Bakan Özhaseki, Şura'da, Yarısı Bizden Kampanyası'nın mali yardım hükmünün açıklanması yönünde görüşlerin de olduğunu söyledi. 

Bakan, konuya ilişkin açıklamasında "Önümüzdeki bir ay içerisinde Yarısı Bizden Kampanyası'nın nasıl çalışacağını, bizim nasıl yardım edeceğimizi, sürecin nasıl işleyeceğini daha da netleştirmiş olacağız. İnşallah bu konudaki mevzuat da çıkmış olacak" ifadelerini kullandı. 

Hisseli tapusu olan herkesi kapsıyor: Miras kalan gayrimenkulün devri için yeni düzenleme

Günlük kiralık ev arzı yüzde 97 artarak zirveye yerleşti! Toplamda 110 bin 857 ev günlük olarak kiralanıyor

Yeni konut kredisi kampanyasında faizler 1.20 ile 1.50 arasında olacak: Dar ve orta gelirli kampanyası 2024'e mi kaldı?