29 / 04 / 2024

Yeni konut kredisi kampanyasında faizler 1.20 ile 1.50 arasında olacak: Dar ve orta gelirli kampanyası 2024'e mi kaldı?

Yeni konut kredisi kampanyasında faizler 1.20 ile 1.50 arasında olacak: Dar ve orta gelirli kampanyası 2024'e mi kaldı?

Dar ve orta gelirliler için hayata geçirilmesi planlanan yeni konut kampanyasının detayları merak ediliyor. Peki yeni konut kredisi kampanyası ne zaman başlayacak? Faiz ve vade rakamları ne olacak? İşte ayrıntılar...



Dar gelirlilerin konut erişiminin kolaylaştırılması amacıyla bir kampanyanın hayata geçirilmesi planlanıyor. Uygun fiyatlı üretilecek konutlar için kamu bankalarından düşük faiz oranlı kredi desteği verilecek. 

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, yeni düşük faizli konut kredisi kampanyası ile ilgili açıklamalarda bulundu. Mustafa Hakan Özelmacıklı, konuya ilişkin açıklamasına sçz konusu düzenlemenin Ağustos ayı sıralarında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın dar ve orta gelirlilere yönelik kredi koşullarının ve ev sahibi olmanın kolaylaştırılacağı şeklinde ifade edildiğini belirtti. 

Yeni konut kredisi kampanyasında faizler 1.20 ile 1.50 arasında olacak: Dar ve orta gelirli kampanyası 2024 e mi kaldı?

KREDİ FAİZLERİ YÜZDE 3'Ü AŞTI 

Milliyet'te yer alan habere göre; Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, bir taraftan mali disiplin çerçevesinde ağustos ayında ikinci konut alımlarına ilişkin azı kredi sınırlamaları getirildiğine ve BDDK’nın buna ilişkin kararlarının düzenlemede yer aldığına dikkat çekti ve "Önemli beklentilerden biri piyasada ilk defa ev almak isteyen kişilerin konut finansmanına erişimi, konut satışlarında ocak-ağustos döneminde yüzde 15 gerileme var" bilgilerini paylaştı. 

Bu durumun en önemli sebeplerinden bir tanesinin de finansmana erişimde yaşanan problem olduğunu dile getiren Özelmacıklı, "Mevcutta özel bankalarda konut kredilerinden aylık yüzde 3 seviyesini geçmesiyle birlikte konut kredilerinin de ödenebilir seviyesinin çok uzağına gidildi" açıklamasında bulundu.

Yeni konut kredisi kampanyasında faizler 1.20 ile 1.50 arasında olacak: Dar ve orta gelirli kampanyası 2024 e mi kaldı? 

YÜZDE 1.20 İLE 1.50 ARASINDA FAİZLE 180 AYA YAKIN VADELİ KREDİ 

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, konuya ilişkin açıklamasında "Sektör açısından faizlerdeki beklentinin 1.20 ile 1.50 aralığında vadenin de 180 aya yakın vadeler çerçevesinde değerlendirildiğini söyleyebiliriz" ifadelerine yer verdi ve enflasyon çerçevesinde alınan tedbirler, enflasyona yönelik mali disiplindeki kredi hacimlerindeki yavaşlatmalar gibi durumların bu kampanyaya ilişkin beklentilerde hızlı bir süreç olmayacağını işaret ettiğini vurguladı. 

Kredi düzenlemesinin 2024'ün ilk çeyreğine kalabileceğine dikkat çeken Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Her ne kadar vatandaşlar açısından konuta erişim kolaylaştırması önemli olsa da özellikle faiz artışlarının yaşandığı ve mevduat sahipleri açısından yüksek oranlarda var olan faizler düşük oranlarda konut kredisi verilmesinin önündeki en büyük engel diyebiliriz" şeklinde konuştu. 

Yeni konut kredisi kampanyasında faizler 1.20 ile 1.50 arasında olacak: Dar ve orta gelirli kampanyası 2024 e mi kaldı?

KREDİ KAMPANYASI FİYATLARI ARTIRIR MI? 

Mustafa Hakan Özelmacıklı, kampanyanın konut fiyatlarını nasıl etkileyeceği ile ilgili "Kampanya sonrasında fiyatların hızlı bir şekilde artacağını değerlendirmiyorum. Gayrimenkuldeki konut tarafından belli bir süredir konut fiyatları gerileme seyrini devam ettiriyor" ifadelerini kullandı. 

Mevcut kredi kampanyasının sınırlı bir tüketici kitlesi için hayata geçirilecek olması sebebiyle fiyatların çok hızlı artış göstereceğini düşünmediğine dikkat çeken Özelmacıklı, söz konusu açıklamasını "Şu an için faiz geliri mevduatlar içinde avantajlı gibi görünse de şu unutulmamalıdır ki artan inşaat maliyetleri önümüzdeki dönemde de gayrimenkulü daha yüksek bir değere taşıyacaktır" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

Eylül'de 280 bin 58 gayrimenkul satıldı! 4.8 milyar TL tapu harcı geliri elde edildi!

Bakan Özhaseki 6 Şubat depremlerinin maliyetini açıkladı! Tek çaremiz kentsel dönüşüm...

Ev sahibi ve kiracı arasında 'kiralık ilan' krizi!  


Geri Dön