29 / 04 / 2024

Son Dakika! Naci Görür açıkladı: 7 büyüklüğünde deprem...

Son Dakika! Naci Görür açıkladı: 7 büyüklüğünde deprem...

Son dakika deprem haberleri. Prof. Dr. Naci Görür'den 7 büyüklüğünde deprem uyarısı. İşte 7 ve üzeri deprem olmasının şartları...



6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden önce defalarca uyarıda bulunan Prof. Dr. Naci Görür, Kuzey Anadolu Fay hattının yılda 1 santimetre hareket ettiğini ve 500 yılda 5 metre kayma yaşandığını açıkladı. 1513 yılında bu fayda büyük bir deprem olduğunu belirten Görür, aynı hareketin günümüze de ulaştığını ve 5 metrelik bir kaymanın 7 ve üzeri büyüklükte depreme neden olabileceği uyarısında bulundu.

Karabük’te, Safranbolu Belediyesi Leyla Dizdar Kültür Merkezi'nde ‘Kentsel Dönüşüm, Markalaşma, Karabük ve Çevresi Deprem Afet Zirvesi’ gerçekleştirildi. Zirvede İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür de konuşmacı olarak yer aldı ve önemli açıklamalarda bulundu.

‘7’YE VARAN BİR DEPREM ÜRETEBİLİR’

Karabük fayının jeolojik özelliklerinin incelenmesi gerektiğini anlatan yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, “Tarihi dönemlerde Karabük fayında hiç depreme rastlanmamış. O da bir şansızlık. Deprem olduğunu görsek belki daha net bir şeyler söyleyebiliriz ama aktif olduğunu biliyoruz. Kuzey Anadolu Fay hattı yılda 1 santimetre kayıyor. 500 senede 5 metre hareket ediyor. 5 metrelik bir hareket olursa o da 7 ve üzeri deprem üretir. 1513 depremi var orada üzerine 500 sene ilave edin bugünlere geliyor. Ciddi bir bilim dünyasında, bu fayın periyodunu doldurduğu vurma zamanı geldiği bilinir. Biz de bildik. Karabük fayını bilmiyorum. Bu işi de abartmayın. Karabük Türkiye'nin deprem açısından göreli olarak emniyetli bir bölgesinde fakat bir Karabük fayı var. Bu fayın özelliklerini bilmiyoruz. Ne zaman deprem üretir bilmiyoruz. Eğer deprem üretirse 7'ye varan bir deprem olabilir. Onun için yerel yönetimin bu fayı detaylı bir şekilde jeolojik ve jeofizik özellikleriyle incelemesi gerekir" dedi.

Şehirlerin depremlere karşı hazırlıklı hale getirilmesi gerektiğini belirten Görür, "Yerleşim alanlarını oluşturan 6 bileşeni deprem dirençli hale getirmek zorundasınız. Bilinçsizce bir şeyler yapmayalım. Birincisi yönetim sistemi. Yerel yöneticiler işbaşı yapmadan önce mutlaka yerel yöneticilerimize deprem hakkında, zarar azaltma hakkında, tehlike analizi hakkında, acil yönetim hakkında, acil müdahale hakkında kursa tabi tutun. Bizim halkımız depremi ciddiye almıyor. Halkın ciddiye almadığı bir şeyi hükümetler nasıl yapsın. Bu mümkün mü? Bizim halkın deprem farkındalığı yok. Halk depreme de hükümetine de yerel yönetimine de başta kendisi destek olmalı. Yanlış yapan belediye başkanı, yanlış yapan milletvekiline kaşını önce o çatmalı. Demokratik anlamda, çoluk çocuğumuzun can güvenliği açısından, depremde can vereceğimiz işler yapmayın demeli. Halkın kendisi bunu talep etmeli. Bunun peşinde olmalı" diye konuştu.

2023 model Mercedes-Benz C-Serisi göz kamaştırıyor! Mercedes-Benz C-Serisi fiyat listesi

Bütün listeleri unutun! Audi Q7'den çılgın fiyat

2023 model Mercedes-Benz B-Serisi kaç TL oldu? İşte Eylül 2023 fiyat listesi


Geri Dön