29 / 04 / 2024

Son Dakika... Piyasaların merakla beklediği Fed faiz kararı açıklandı: Yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit kaldı

Son Dakika... Piyasaların merakla beklediği Fed faiz kararı açıklandı: Yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit kaldı

Fed, politika faizini beklentilere uygun bir şekilde değiştirmeyerek yüzde 5,25-5,50 aralığında olmak üzere 22 yılın en yüksek seviyesinde sabit bıraktı.



Fed, politika faizini değiştirmeyerek yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit bıraktı ve bu kararı oybirliğiyle aldı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi de politika faiz aralığının bu seviyede korunması yönündeydi.

Fed açıklamasında, finansal ve kredi koşullarının daha sıkı hale gelerek ekonomiyi etkilemeye devam edeceğine dikkat çekildi.

Fed yetkilileri, para politikasındaki sıkılaşmanın kümülatif etkilerini göz önünde bulunduracaklarını vurguladı.

Açıklamada, son göstergelerin ekonomik aktivitenin 3. çeyrekte güçlü bir büyümeyi işaret ettiği belirtildi. İşsizlik oranının düşük kalmaya devam ettiği ve istihdam kazanımlarının yavaşladığı ancak hala güçlü olduğu ifade edildi. Enflasyonun yüksek seviyelerde seyrettiği ve enflasyon risklerinin dikkatle takip edildiği vurgulandı.

Metinde, bankacılık sisteminin sağlam ve dayanıklı olduğuna dikkat çekildi.

Bilanço daraltma hızının daha önce açıklandığı şekilde devam edeceği ifade edildi.

Fed, daha sıkı finansal ve kredi koşullarının ekonomi üzerinde etkili olmaya devam edeceğini vurguladı. Yetkililer, ek politika sıkılaştırmasının kapsamını değerlendirmeye devam edeceklerini tekrarladı.

Eylül ayı toplantısında da faiz oranlarını değiştirmeyen Fed, bu yıl için bir artış daha öngörmüştü.

FED FAİZ KARARI NEDİR?

Federal Reserve System'in kısaltması olan FED, ABD ekonomisinin istikrarını sağlamak için para politikalarını belirleyen ABD Merkez Bankasıdır. FED, para politikalarını belirlerken en önemli araçlarından biri olan Fed Faiz Oranı'nı kullanır, ki bu oran bankaların birbirlerine borç verirken uyguladıkları gecelik faiz oranını ifade eder. Bu oranı belirlemek için Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) olarak bilinen bir organ yıl içinde sekiz kez toplanır ve ekonomik verileri değerlendirir. FOMC toplantılarının sonuçları piyasalarda büyük bir ilgiyle beklenir.

FED FAİZ KARARI NEYİ ETKİLER?

FED'in faiz kararı, ABD ekonomisinin yanı sıra küresel ekonomik denge ve dolayısıyla Türkiye ekonomisi üzerinde önemli bir etkiye sahip bir karardır. FED, ekonomik büyüme, enflasyon, ve istihdam gibi makroekonomik hedeflere ulaşmak amacıyla faiz oranlarını artırma veya düşürme yetkisine sahiptir.

FED'in faiz kararı, Türkiye ekonomisinde döviz kuru, enflasyon, büyüme, cari açık ve işsizlik gibi makroekonomik göstergeleri dolaysız veya dolaylı şekilde etkiler. Türkiye'nin ekonomik istikrarını ve kalkınmasını desteklemek adına uygun para politikalarının belirlenmesinde kritik bir rol oynar. FED'in faiz kararının Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerini anlamak için öncelikle FED'in faiz artırma kararlarının sonuçlarını incelemek gereklidir.

Meclis'te çaya yüzde yüz zam! Bakın kaç lira oldu?

Kasım ayına özel indirim: Bu fırsat kaçmaz! 5 litre airfryer fiyatı 2 bin TL birden düştü

Dikkat! Kredi kartı kullanan herkesten bu para kesilecek!


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön