27 / 04 / 2024

Son dakika Türkiye ve Irak arasında petrol anlaşması sağlandı!

Son dakika Türkiye ve Irak arasında petrol anlaşması sağlandı!

Son dakika haberi... Irak Petrol Bakanı Hayyan AbdulganiIrak, Kuzey petrolünün ihracının devamı için Türkiye ile anlaştıklarını söyledi.



Irak Enerji İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Petrol Bakanı Hayyan AbdulganiIrak, kuzey petrolünün ihracının devamı için Türkiye ile anlaştıkları açıklamasını yaptı.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye ile Irak arasında enerji bakanları düzeyinde gerçekleştirilen toplantıdan boru hattından ihracatın tekrar başlatılması yönünde görüşmelerin sürdürülmesi kararı çıktı. Kaynaklar sevkiyatın yeniden başlaması Türkiye'nin talep ve şartlarının ele alınması gerektiğine dikkat çekti.

Irak Petrol Bakanı Hayan Abdulgani, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) petrolünün sevkiyatının tekrardan başlamasını görüşmek üzere Erbil'e gitti. Burada konuya ilişkin açıklamalar yapan Irak Petrol Bakanı, Irak-Türkiye Boru Hattı yoluyla kuzeyden petrol ihracatının yeniden başlatılması konusunda Türkiye ile anlaşmaya varıldığını ifade etti. 

Son dakika Türkiye ve Irak arasında petrol anlaşması sağlandı!

Patronlar Dünyası'nda yer alan habere göre, Irak-Türkiye Boru Hattı üzerinden gerçekleştirilen petrol ihracatı, Paris merkezli tahkim mahkemesinin Ankara'ya karşı Bağdat lehine karar vermesi ve Ankara'nın Erbil'in 2014 senesinde bağımsız petrol ihracatına başlamasına izin vererek 1973 tarihli anlaşmayı ihlal ettiğini söylemesiyle 23 Mart tarihinden bu yana durdurulmuştu.

Uluslararası Ticaret Odası (ICC) Kürt Bölgesel Yönetimi'nin 2014 ve 2018 seneleri arasında Türkiye'ye doğrudan yaptığı izinsiz petrol ihracatı sebebiyle Türkiye'yi Irak hükümetine 1,5 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum etmişti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, geçen ay boru hattının faaliyete hazır olduğunu ifade etmiş ancak Iraklı iki üst düzey petrol yetkilisi Irak'ın Türkiye'den boru hattının hazır olup olmadığı konusunda resmi bir bildirim almadığını kaydetmişti.

MOTORİNE İNDİRİM GELİYOR

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 80 kadar düştü. Düşüşün etkisiyle motorin fiyatlarına indirim geleceği belirtildi. 13 Kasım Pazartesi gecesinden itibaren geçerli olmak üzere motorinin litre fiyatına 1 lira 64 kuruş indirim gelmesi bekleniyor.

İndirimle birlikte motorinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul’da 36.38 liraya, Ankara’da 36.96 liraya, İzmir’de 37.14 liraya gerileyecek.

Benzinin litre fiyatı ortalama İstanbul’da 34.55 lira, Ankara’da 35.20 lira, İzmir’de 35.31 lira seviyesinde bulunuyor.

A101'de 5 kg ayçiçek yağı 145 TL, 1 kg çay 99 TL, 9 kg toz deterjan 349 TL'ye satılacak! A101 aktüel ürünler kataloğu

Ereğli Belediyesi 33 milyon TL'ye arsa satacak!

Başkan Selvitopu'ndan '6306' sayılı yasa çıkışı: Zar zor konut sahibi olanların mülkiyet hakkını tehdit ediyor!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön