04 / 05 / 2024

Son dakika! Zeytinyağı ihracatı yasaklandı!

Son dakika! Zeytinyağı ihracatı yasaklandı!

Aktarılan son dakika detaylarına göre, dökme ve varilli zeytinyağı ihracatı, 1 Ağustos 2023 tarihinden itibaren 31 Ekim 2023 tarihine kadar yasaklandı. İşte detaylar...



Ticaret Bakanlığı, İhracatçı Birlikleri’ne sözlü olarak 1 Ağustos tarihinden 31 Ekim 2023 tarihine kadar dökme ve varilli zeytinyağı ihracatının yasaklandığını açıkladı. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre, söz konusu karar ile ilgili resmi yazının daha sonra gönderileceği kaydedildi.

Ekonomim'den Ali Ekber Yıldırım imzalı habere göre, ihracatçıların dökme ve varilli yağ ihracat beyannameleri kabul edilmiyor. 

Konu ile ilgili iddialara göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tarım Kredi marketlerdeki zeytinyağı fiyatlarını görünce tepki göstererek halkın yağ tüketmesi için ihracatın durdurulması talimatı verdiği kaydediliyor.

Yine aktarılan detaylara göre, Tarım Kredi’de 1 litre naturel sızma zeytinyağının fiyatı 199 Türk Lirası ile 279 Türk Lirası arasında değişiyor.

Son dakika! Zeytinyağı ihracatı yasaklandı!

1 litre zeytinyağı 350 liraya çıkabilir

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, sofralık zeytin üreticileri, İspanya başta olacak şekilde Avrupa'ya yapılan dökme zeytinyağı ihracatına kısıtlama getirilmesi gerektiğine değinerek, aksi takdirde sofralık zeytin ve zeytinyağı fiyatlarının yükselmeyi sürdüreceğini kaydetti.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, Yağmur Süt Zeytin ve Et Ürünleri San. Tic. Ltd. Şti. Yöneticisi Mehmet Fatih Sumeli, İtalya, İspanya ve Fransa'da kuraklıktan dolayı zeytin ağaçlarında geçmiş yıllara kıyasla yüzde 60-70 civarında rekolte kaybı olduğuna değindi.

Söz konusu bu ülkelerin, bu kaybın kapatılması için üretici diğer ülkelerden dökme zeytinyağı aldığını dile getiren Yağmur Süt Zeytin ve Et Ürünleri San. Tic. Ltd. Şti. Yöneticisi Mehmet Fatih Sumeli, bu talep artışından kaynaklı Türkiye'de kilogram fiyatı 15 Türk Lirası civarı olan yağlık zeytin şu anda 35 Türk Lirası civarlarına çıktığını söyledi.

Yaptığı açıklamada 1 litre zeytinyağı fiyatının da 350 Türk Lirası civarına kadar çıkabileceğini kaydeden Sumeli, "Türkiye'ye hiçbir yararı ya da katma değeri olmayan dökme zeytinyağı ihracatı tüm vatandaşlarımızın ortak faydası adına kapatılmalıdır. Eğer rekolte kaybı olmazsa neticede aralık ayına kadar yeniden açılabilecek bir durumdur." dedi.

SATIŞA ÇIKTI: BİM'de 5 kg yoğurt 99 TL'ye, Çaykur çay 79 TL'ye, zeytinyağı 64 TL'ye düştü

Zeytin üretiminde korkutan gelişme! 1 litre zeytinyağı 350 TL'ye, zeytin kg 400 TL'ye çıkabilir!

Fiyatlar yüzde 160 arttı! Zeytinyağı için Ticaret Bakanlığından flaş hamle!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön