29 / 04 / 2024

ATM'den para çekmek yasaklandı. Son dakika olarak duyuruldu. Dünya şaşkına döndü. Banka müşterileri dondu

 ATM'den para çekmek yasaklandı. Son dakika olarak duyuruldu. Dünya şaşkına döndü. Banka müşterileri dondu

Bir ülkede ATM'den para çekmek yasaklandı. Bu flaş gelişme "Son dakika" olarak duyuruldu. Tüm dünya bu haberle birlikte büyük bir şaşkınlık yaşadı. İşte detaylar...



Dünya genelinde ciddi bir ekonomik kriz yaşanıyor. Korona pandemisinden sonra tüm dünyayı etkileyen bu ekonomik kriz hakkında flaş gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Son gelen haber de tüm dünyayı şaşkınlık içerisinde bırakmaya yetti. 

ENFLASYON VE EKONOMİK KRİZ BÜYÜYOR

Zor bir dönemden geçen Küba'da enflasyon ve ekonomik kriz hızla büyüyor. Hükümet ekonomik krizin önüne geçebilmek için bir dizi yeni kurallar getirdi. Kurumların ATM kullanımına yasak gelirken, nakit işlemler sınırlandırıldı. Düzenlemeler Perşembe günü yürürlüğe girdi. Resmi medya, nakit işlemlerini 5000 peso ile sınırlandırdıklarını ve altı ay içinde kademeli olarak uygulanacaklarını söyledi.

GELİŞMEYİ SON DAKİKA OLARAK DUYURDULAR

Hükümet krizin önüne geçebilmek için doları 24 pesoya, belirli şirketler, turistler ve bölge sakinleri için ise 120 pesoya sabitlemiş durumda. Dolar şu anda kayıt dışı piyasada 230 peso ediyor. Perşembe günü resmi medyada yayınlanan bir açıklamaya göre komünist yetkililer, ülkede “bankacılığı” teşvik etmek ve “elektronik ödemelerin” kullanımını teşvik etmek için bir dizi önlem alarak, hükümetin bu yıl şu ana kadar yüzde 45 olarak açıkladığı hızla yükselen enflasyonu frenlemeye ve pesonun değer kaybını kontrol altına almaya çalışıyor.
Hükümete göre enflasyon geçen yıl yüzde 39, 2021’de ise yüzde 70’in üzerinde gerçekleşti. Birçok ekonomist bu rakamların kayıt dışı piyasadaki balonlaşmayı yeterince hesaba katmadığı için oranı olduğundan düşük gösterdiğini söylüyor.

Ekonomi Bakanı Alejandro Gil geçen ayın sonlarında gayrisafi yurtiçi hasılanın yılın ilk yarısında yüzde 1,8 büyüdüğünü, ancak 2019’da salgın öncesi seviyelerin yüzde 8 puan altında kaldığını belirtti. Gil, bunun da gıda, ilaç, yakıt ve diğer temel mallarda kıtlığa ve mevcut olduklarında satın almak için uzun kuyruklara neden olduğunu söyledi.


Geri Dön