29 / 04 / 2024

Fiyatlar yüzde 160 arttı! Zeytinyağı için Ticaret Bakanlığından flaş hamle!

Fiyatlar yüzde 160 arttı! Zeytinyağı için Ticaret Bakanlığından flaş hamle!

Zeytinyağı üretiminde iklim şartları ve böceklenme yüzünden ciddi bir düşüş yaşandı. Yurt içinde fiyatları fırlayan zeytinyağı için Ticaret Bakanlığı'ndan hamle geldi. Yurt dışına satışı düşürmeyi hedefleyen Bakanlık, zeytinyağı ihracatında kilogram başına 20 cent vergi uygulama kararı aldı.



Türkiye’nin yüzde 5’lik üretimine karşılık yüzde 42 ile zeytinyağı üretiminde İspanya küresel üretimde ilk sırada yer alıyor. Fakat Avrupa’da meydana gelen aşırı sıcaklar, kuraklık ve böceklenme sonucu üretim bu sezon tahmin edilenden çok daha düşük oldu.

SON 6 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

Uluslararası Zeytin Konseyi'nin kamuoyuyla paylaştığı rapora göre, 2022- 2023 sezonunda küresel zeytinyağı üretimi, son 6 senenin minimum seviyesine indi ve dolayısıyla 670 bin ton düşüş yaşadı. Küresel zeytinyağı üretiminde ağırlıklı payı olan İspanya'da ise üretim yüzde 50 orasında azalarak 780 bin ton seviyesine indi.

 Fiyatlar yüzde 160 arttı! Zeytinyağı için Ticaret Bakanlığından flaş hamle!

STOK AZALINCA FIRSATÇILAR DEVREYE GİRDİ

mynet.com’un haberine göre, Üretim azlığı yüzünden İspanyol üreticiler, Türkiye, Tunus ve Yunanistan gibi ülkelerden büyük oranda dökme zeytinyağı tedarik ettiler. Türkiye'de ise önceki sezon gerçekleşen yüksek hasat karşın, zeytinyağı stokları hızla tüketildi ve bu nedenle İspanyol şirketlerin yoğun alımları sonucunda işletmelerin stoklarında neredeyse hiç zeytinyağı kalmadı. Hal böyle olunca, zeytinyağı firmaları zor duruma düştü. Kalan az miktardaki zeytinyağının fırsatçılar tarafından yüksek fiyatlara satılması sektörde tepkilere neden oldu.

Peki, Ticaret Bakanlığı, konuya ilişkin nasıl bir karar aldı? İşte detaylar...


Geri Dön