02 / 05 / 2024

AVM'lerin içinde yüzde 5 kota esnaf için ayrılacak!

AVM'lerin içinde yüzde 5 kota esnaf için ayrılacak!

Hükümetin mahalle kültürü geleneğini AVM'lerde yaşatmayı da amaçlayan bu girişimine temkinli yaklaşan esnaf, özellikle ek maliyetlerden çekiniyor. AVM'lerin içinde yüzde 5 kota esnaf için ayrılacak...



Mahalle esnafının gözü, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 'AVM'lerin içinde yüzde 5 kota esnaf için ayrılacak' sözleriyle müjdelediği yeni yasada. Hükümetin mahalle kültürü geleneğini AVM'lerde yaşatmayı da amaçlayan bu girişimine temkinli yaklaşan esnaf, özellikle ek maliyetlerden çekiniyor.



Mahalle esnafının gözü kulağı, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 'AVM'lerin içinde yüzde 5 kota esnaf için ayrılacak, geleneğimiz sürecek' sözleriyle müjdelediği yeni yasada. Hükümetin mahalle kültürünü AVM'lerde yaşatmayı da amaçlayan bu girişimi, perakende sektörünün genelinde olumlu ancak temkinli karşılık buldu.


KAFALAR KARIŞIK


Yıllardır rekabet edememekten şikayet ettiği lüks AVM'lere taşınacak olma fikri bakkal amcaya tuhaf geliyor. Uygulamanın içeriği ve kimleri kapsayacağı konusunda haliyle kafalar karışık. En önemli çekince, zamanla kendilerine çıkarılabilecek ek maliyetler. Bu hafta, çarşı-pazardaki esnafa yeni yasayı sorduk.


DESTEKLEMEK GEREKLİ


Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, düzenlemeyi önemli bir girişim olarak değerlendirerek, 'Esnaf çarşıyı, ekonomiyi besler, bu nedenle desteklemek gerektiğini düşünüyorum' ifadelerini kullandı.


ÖNCE YASAYI GÖRELİM


'Önce yasayı ve detaylarını görelim' demeyi ihmal etmeyen, Bendevi Palandöken, 'Kotadan yararlanacak esnafın uyumu ve kendini geliştirmesi önemli' sözleriyle detaylara dikkat çekiyor.


Bu yasayla, mahalle kültürünün AVM'ye taşıyacağını dile getiren Palandöken,  Ankara  Cebeci'de 53 yıllık esnaf olarak söylüyor: 'Dükkanın yerinden ziyade önemli olan müşteriyle kurulan diyalogtur. Nerede olursan ol, selam verdiğin insanı bilmek, güvenmek, iki-çift laf etmek.' Bendevi Palandöken'in Ahilikle ilgili anlattıklarını da aklımızın bir kenarına yazıp, sokağa çıkıyoruz.


Müşterimi bırakıp gitmek macera olur


Berber Cemil Sarıman: Birçok kişiye iş kapısının açabileceğini dile getiriyor. Sarıman yine de AVM'ye taşınma fikrine sıcak bakmıyor. Gerekçesi ise şöyle: 'Semtimi, eşi-dostu bırakıp gitmem. 10 yıldır belli bir müşterim var.'


Bakliyatçı Emin Çakır: 'Üsküdar'dan ayrılmak zor, alışmışız. Yıllardır müşterimiz, aile dostumuz oldu' diyen Çakır, 'AVM bizi yaşatmaz orada. Taşınmak yetmez, standartlar getirip maliyetler çıkarabilir' sözleriyle çekincelerini özetliyor.


TUHAFİYECİ Emel Kırcı: Yaptıkları işin zaten çoktan öldüğünü anlatıyor. Fatih'te artan AVM'lerden şikayet eden Kırcı kotasını belirlemiş: 'Bir çile yün bende 3 lira ise, büyük mağazada 1 lira. Buradan AVM'ye gitsem ne yazar, devletin teşvik etmesi gereken şey, vatandaşın yeniden mahalleye dönmesini sağlamak.'


Bakkal Veysel Aydın: 'Karşımda hipermarket dururken ancak sigara satarım' diyor ve yetkililerin özellikle esnafın biriken borcuna ve bankadan alınan kredilere odaklanması gerektiğini söylüyor.


GÜNDEMİMİZ KAYITDIŞILIK


Şişli'de 20 yıllık esnaf Hakkı Ulaşoğlu, olası uygulamayı destekliyor ancak esnafa AVM'den dükkan vermek yerine, büyük perakendecinin aldığı fiyattan mal satılması gerektiğini belirtiyor. Ulaşoğlu, son yıllarda sektördeki en önemli sorununun 'Devlete büyük zarar' diye tanımladığı kayıtdışı esnaf olduğunu ifade ediyor. Bir esnaf tanımının yapılmasının önemine dikkat çeken Ulaşoğlu'nun, sektörün korunması için önerisi: 'Çıraklık müessesi yeniden canlandırılsın. Sosyal hakları olsun, kurumsallaşsın. Esnaf olmak isteyen en az 5 yıl çıraklık yapsın ve gerekli belgeleri alarak işe koyulsun.'


Kotası 24 saat olan perşembe


Üsküdar'dayız, saat 13.20, karnımız tok, sırtımız pek, ağaç altındayız, esiyor hafiften bir rüzgar. Esnafla sohbete rakamlarla başlamış, insana ait hikayelerle devam etmişiz. Çayı söylemeyelim. Kesin Orhan Veli söylemiştir bu durumla ilgili bir şeyler ama düşünmeyelim. Kotası 24 saat olan izin günümüzde yapılması gereken bir sürü iş var. Vallahi hiç kusura bakmayın, bir yere gidemem, kim kaldırabilir beni bu kendi halinde perşembeden.


GİRİŞİMCİ OLACAKSIN


Üsküdar Belediyesi'nin çevresindeki esnafla konuşuyoruz. Çevrede AVM olmadığı için kazançlarının iyi olduğunu ayrıca düzenlemenin yeni iş kuracaklar için avantajlı olduğunu söylüyorlar. Meydanda Çaycılık yapan Mehmet İçöz hayli heyecanlı: 'Yasa çıkınca giderim. Neden denemeyelim ki, uygun bir sermaye ile buradaki anlayışı, kültürü orada sunmamız lazım. Girişimci olacaksın.'


Yeni Şafak 


Geri Dön