05 / 05 / 2024

'Son dokunuş'la evinizin değerini artırın

'Son dokunuş'la evinizin değerini artırın

Ekonomik kriz ortamında pek çok müteahhit sıfır evlerini dahi satamadı.



İkinci el konut piyasasında ise işler daha da kötüleşti. Evine ya da ofisine aylardır alıcı bekleyenlere önerilerde bulunan Mimar Koray Yavuzer, "Sadece evi alırken değil, satarken de mimarla çalışın. Son dokunuş ile evinizin değerini yükseltmek ve satılır binlerce ev arasında tercih edilen olmak mümkün" dedi

Son ekonomik krizden sonra evini satmak isteyenler çoğaldı. İstatistiklere göre sıfırdan yapılanlarla birlikte yaklaşık 650 bin kişi evini satılığa çıkardı. Piyasada sıfır konutlar, yüzde 1'in altına gelen banka kredisi desteği ile satılmaya başlanırken, ikinci el evlerde durum biraz daha kötü ve deyim yerindeyse adeta yaprak kımıldamıyor. Uzun süredir üzerinde 'satılık'levhası bulunan evler alıcı bekliyor.

Mimar Koray Yavuzer, evini satmak isteyenlere önemli bir ipucu vererek "Satılmak istenen eve 'final touch'yani son dokunuş yapılırsa evin satılma ihtimali çok artacaktır. Sadece ev alırken değil, satarken de bir mimarla işbirliği yapın" dedi. Yavuzer, evde özellikle mutfak ve banyoda yapılacak son dokunuşlarla evin değerinin yükseltilebileceğini söyledi. Yavuzer şöyle konuştu:

Kaliteli malzeme iyi etki bırakır

"Son dokunuşu otomobilini satmak isteyenler yapar. Aracı satılabilir hale getirirler. Nedense evlerde bu pek akla gelmez. Ancak mimaride son trend artık final touch oldu. Ekonomik kriz olmasaydı, son dokunuş ile evin değerinde yüzde 15'e varan artışlar sağlamak mümkün. Bu dönemde ise değer artışı sağlamasanız bile evi satılabilir hale getirmek ve yüzlerce rakibinin arasından sıyırmak bile önemli diye düşünüyorum. Son dokunuşta örneğin mutfak çok önemli. Ev satın alırken kararı genellikle kadınlar verir ve kadınların en çok ilgilendikleri alanların başında mutfak gelir."

Yavuzer ev satın alırken de cephesinin güneydoğuya bakması, site içindeyse otoparkı saklı, yeşil alanı bol, akşam güneşi almayan evler olmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Şimdi ekonomiye can vermek için 'Evinizi yenileyin' kampanyası başlatıldı. Halkbank'ın desteği ile evinde ofisinde tadilat yapmak isteyenlere çok düşük faizle kredi veriliyor.

"Evinizin değeri artsın istiyorsanız alırken değil satarken de mimara verin" diyen Yavuzer bu konuda sorularımızı şöyle yanıtladı:

* Aynı apartmandaki bir dairede ya da aynı site içinde yer alan 2 villada fiyatı maksimize etmenin ve satışı kârlı hale getirmenin yolları nelerdir?

Yavuzer: Eski bir daire veya mekanlarda artı değer oluşumu için yapabilecekler belli bir noktaya kadar etkili olacaktır. Çünkü içeri ne koyarsanız koyun, apartmanın girişi, bina duruşu, genel peyzajı, binanın mevcut değeri değişmeyecektir. Dolayısıyla etki katsayı olarak olmasa da oran olarak tatmin edici olabilir. Mekana girildiğinde satın almak isteyen kişinin, emsallerinden çok daha farklı bir atmosfer ile karşılaşması, ilk etki için çok olumlu sonuç verecektir. Artı değer kazandırmak istenilen mekanın planlamasında ne gibi değişikliklerin yapılacağına karar verilmelidir. Ardından seçilen duvarların yıkılması ve gereken yerlerde yenilerinin yapılması ile yol alınır.

* Evin içindeki malzemede oynamak satın alma kararını etkiler mi?

Yavuzer: Alıcıları zeminde yaptıracağınız bir parke kaplamasının veya mutfak ile banyonun kaliteli malzemeler ile revize edilmiş olduğunu görmek etkileyecektir. Mekanın yer aldığı muhit ve sitenin mevcut şartlarının göz önünde bulundurulması önemli. Kullanılacak renkler ve detaylar iddialı veya abartılı olmamalı.


Metrekare değil evi nasıl kullandığınız daha önemli

Şehİr hayatının en önemli problemlerinden biri, merkezde "fahiş kiralar vermeden" oturabilmek. Stüdyo evler nispeten kira olarak daha ucuz. Ancak Türk insanı küçük eve sığmakta biraz sıkıntı yaşıyor. Inside'ın sahibi mimar Koray Yavuzer, küçük metrekarelere nasıl sığılabileceği konusunda da küçük ipuçları veriyor:

"Bir kere en önemli unsur, evlerin metrekaresinden ziyade kullanım alanının nasıl olduğudur. Yemek masaları her zaman kullanan sayısını ağırlayacak kadar olmalı, sadece misafir geldiğinde açılacak cinsten seçilmeli. Ek sandalyeleri ana sandalye renklerine uygun katlanabilen ya da iç içe giren sandalyelerden kullanabilirsiniz. Yatak olan kanapeleri rahatlıkla salonda kullanabilir, kanape kol içlerini sandıklı tercih edebilirsiniz. Yan sehpaların altından puflar çıkabilir, yatak başlarının yanları kitaplık olabilir. Kütüphane, dolap, büfe gibi ihtiyaçları tek bir duvarda toplayıp yerden tasarruf edebilirsiniz.

Merdiven altlarını bile dolap olarak değerlendirilebilir, boş kalmış atıl köşelere, dönebilen kütüphane veya dolaplar da yerleştirebilirsiniz. Kapı arkalarına dresuar konulacaksa mutlaka saklama alanı olan bir ünite seçmelisiniz. Kanapenin kolçak kısmına bir ahşap parçası koyup sehpa görevi görmesini sağlayabilirsiniz. Aynı şekilde puflarınızın üstlerine tepsi koyarak sehpa olarak değerlendirebilirsiniz. Orta sehpaları parça parça yapmak da yer ve servis açısından kolaylık sağlayacaktır." 
Vatan


Geri Dön