Genel

Son kararla birlikte kıdem tazminatında değişiklik yapıldı: Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor

Karşıyaka 2. İş Mahkemesi, milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren bir kıdem tazminatı kararına imza attı. Mahkeme, Kovid-19 salgını sırasında ücretsiz izinde olan çalışanın işe iade davasını değerlendirerek ücretsiz izin süresinin kıdem tazminatı hesaplamalarına katılması gerektiğini belirtti.

İzmir'de bir fabrikada görevli olan yönetici Ş.P.G., Karşıyaka 2. İş Mahkemesi'ne müracaatta bulundu. Ş.P.G., 11 Ocak 2021 tarihinde göreve başladığını, pandemi sürecinde işverenlere verilen imkan doğrultusunda 1 Haziran 2021'de ücretsiz izinli sayıldığını ve fesih yasağının kalkmasının hemen ardından işe geri dönme talebinde bulundu.

İşe iade kararı

İş yerinin avukatı, çalışanın gerekli 6 aylık kıdeme sahip olmadığını ileri sürdü. Ancak Karşıyaka 2. İş Mahkemesi inceleme sonrası, davacı kadının haklarını koruyarak onun işe geri dönmesine karar verdi. Mahkeme, ücretsiz izin konusunun normallerde işçinin isteğine bağlı olduğunu belirtti. Ancak salgın nedeniyle karşılaşılan durumlar sebebiyle İş Kanunu'na dahil edilen geçici 10. madde, işverenlere işçinin onayı olmaksızın onu ücretsiz izne ayırma yetkisi tanıdığını vurguladı.

 

İşe iade kararında mahkeme kararı 

Mahkeme kararındaki ifadeler şunlar oldu: "Yargıtay'ın önceki kararlarına paralel olarak 4857 sayılı kanuna eklenen geçici 10. madde kapsamında işverenin tek yanlı olarak uyguladığı ücretsiz izinlerde, 6 aylık kıdem süresinin hesaba katılması zorunludur. Bu 6 aylık süre hesaplamasında deneme süresi ve iş akdinin askıda olduğu dönemler göz önünde bulundurulur. İşçinin ücretsiz izinde olduğu dönemde iş sözleşmesi geçerliliğini yitirmez. Davalının, pandemi nedeniyle kullandırılan ücretsiz izin süresini kıdem hesabında göz ardı etme argümanı kabul edilemez. Ayrıca, işten çıkarma bildiriminin yazılı olarak yapılmasına rağmen gerekçesinin net olarak ifade edilmemesi işten çıkarmanın geçerli olmadığına işaret eder. Bu sebeplerle davacının işine geri dönmesine hükmedilmiştir."

Mahkeme, işverenin 4 aylık ücreti olan 119 bin lirayı çalışana ödemekle kalmayıp ayrıca 88 bin 500 lira işe alınmama tazminatı da ödemesine karar verdi. "İşçinin temel haklarına saygı göstermelisiniz." Davacının temsilcisi Avukat Ali Onar, yaptığı açıklamada iş sözleşmesinin haksız bir biçimde sonlandırıldığını düşünen kadının adalete başvurduğunu ifade etti.

Kıdem tazminatında yeni uygulama! Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan kritik açıklama geldi!

Kıdem tazminatı artık verilmeyecek mi? Çalışanlar dikkat! İkinci emekli aylığı ne kadar olacak?

Kıdem tazminatı kalkıyor mu? Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz açıkladı