28 / 04 / 2024

Kıdem tazminatında yeni uygulama! Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan kritik açıklama geldi!

Kıdem tazminatında yeni uygulama! Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan kritik açıklama geldi!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın, kıdem tazminatının emeklilik sistemine dahil edilmesine yönelik çalışmayla ilgili yaptığı açıklama sonrası kıdem tazminatı tartışması tekrar gündemde.  Peki kıdem tazminatında neler değişecek? İşte yeni uygulama...



Kıdem tazminatı ile ilgili son dakika açıklama Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ceydet Yılmaz'dan geldi. Hürriyet Gazetesi'nden Noyan Doğan'ın köşesinde yer verdiği bilgilere göre Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminin (TES), devletin aşamalı şekilde devreden çıkartılıp sistemin özel emeklilik fonlarına devredilmesini amaçlayan bir model olduğu ya da kıdem tazminatının tasfiye edilip, ikinci emeklilik vaadiyle TES’e devredileceği söyleyenlerin olduğuna dikkat çekti. Öte yandan işçinin kıdem tazminatının özel şirketlere aktarılacağından dem vuranların da olduğu açıklandı.


CEVDET YILMAZ'DAN KRİTİK AÇIKLAMA GELDİ!

OVP'de kıdem tazminatı ile ilgili neler var?  BES’in çatısı altındaki Otomatik Katılım Sisteminin, işverenlerin de katkısı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği, tamamlayıcı emeklilik sisteminin kurulacağı yer alıyor.

Cevdet Yılmaz kıdem tazminatı ile ilgili “Yaklaşımımız, işçi kesiminin temsilcileriyle, istişare içinde bu işi sonuçlandırmak. Tek yanlı bir çözüm dayatmak değil. Çözülmesi gereken bir mesele mi; evet öyle. Kıdem tazminatında ciddi problemler var. Ödenmeme meseleleri var, başka sıkıntılar var. Bir dönem bir fon oluşturup bununla bu problemi çözme gibi bir yaklaşım vardı. Bunlar önümüzdeki dönemde Türkiye’nin gündeminde olacak” dedi.

OVP'DE KIDEM TAZMİNATI İLE İLGİLİ NELER YER ALIYOR?

OVP’de, BES çatısı altındaki çalışanları kapsayan otomatik katılım sisteminden ve bu sisteme yapılacak işveren katkısından bahsediliyor; kıdem tazminatından bahsedilmiyor.

Noyan Doğan köşesinde, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'ın açıklamasında BES’ten bahsetmediğin sadece kıdem tazminatındaki soruna dikkat çektiğğini söyledi. Buradan, kıdem tazminatının tasfiye edilip ikinci emeklilik vaadiyle tamamlayıcı emekliliğe devredileceği, tazminatların özel şirketlere aktarılacağı sonucuna varmanın doğru olmayacağını belirtti.

2017 yılından beri, BES ve otomatik katılım ile ikinci basamak sistemi uygulanıyor; 7 milyon çalışan da sistemin içinde yer alıyor. Toplam çalışanların yüzde 29’u altı yıldır bu sistemin içinde ve kimse de kıdemden falan bahsetmiyor. Tek eksik işveren katkısı. İkinci basamak emeklilikten bahsedebilmek için işveren katkısı olması gerekiyor. Dünyada uygulaması böyle. İşte, OVP ile de bu sağlanmaya çalışılacak.

Kıdem tazminatında yeni uygulama! Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz dan kritik açıklama geldi!

BES İLE KIDEM TAZMİNATI AYNI CÜMLE İÇİNDE DAHİ KULLANILMASIN!

Özel şirketler, yani emeklilik şirketleri, hiçbir şart altında kıdem tazminatına argo tabiri ile bulaşmak istemiyorlar. Öyle ki, BES ile kıdem tazminatının aynı cümle içinde anılmasına bile şiddetle karşı çıkıyorlar. “Kıdem tazminatı bizim işimiz değil” diyorlar.

Özet olarak, işin içine kıdem tazminatını katıp, konuyu siyasi tartışma haline getirmenin anlamı olmuyor. Yapılmak istenen, otomatik katılım sistemine işveren katkısını ekleyip, gerçek anlamda ikinci basamak emeklilik sistemini uygulamak olduğu belirtildi.

Kıdem tazminatı artık verilmeyecek mi? Çalışanlar dikkat! İkinci emekli aylığı ne kadar olacak?

 

 


 


Geri Dön