18 / 05 / 2024

Soner Caşur: AVM açmak gayrimenkul yatırımı değildir!

Soner Caşur: AVM açmak gayrimenkul yatırımı değildir!

Soner Caşur, 28 yaşında Türkiyenin en genç genel müdürü unvanını aldı. En tepedeyken işi bıraktı ve bir restoran açtı. Bu sektörde İstanbulun en iyileri arasına girdi ama mutlu olamadı



Teknoloji şirketi Verifoneun 19 ülkeden sorumlu müdürü Soner Caşur, turizme, teknolojiye, sanayiye yönelik kaliteli yatırımlara ihtiyaç olduğunu söyledi. Caşur,gelecek için de umutlu konuşuyor

Soner Caşur, Betül Altınbaşaka konuştu.

Soner Caşur, Türkiyede turizme, teknolojiye, sanayiye yönelik kaliteli yatırımlara ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.

SUNUŞ
Teknolojinin önemli nimetlerinden birisi de alışverişlerimizi pratik hale getiren kredi kartları. Para taşımak, alışverişi ertelemek, maaş gününü beklemek artık yok. Bununla birlikte dünyada çok yaygın olan bu hizmet ağını etkin kılan sistemlerin güvenliğini sağlamak da teknolojik yenilikleri muhakkak ki beraberinde getiriyor. Bu konuda, yani güvenli elektronik ödeme sistemleri ve POS cihazlarında dünyanın en önemli ismi Amerika orijinli Verifone. Verifone toplam 19 ülkeyi Güneydoğu Avrupa Bölgesi kapsamında birleştirerek yönetim sorumluluğunu Türkiyeye verdi. Kurumun Güneydoğu Avrupa Başkanlığını da; çok genç yaşlarda, büyük başarılara imza atmış ve 28 yaşında Türkiyenin en genç Genel Müdürü unvanını almış olan Soner Caşur yürütüyor. Caşur, bugün 40 yaşında.
Kendisiyle başarıya giden yolu, hayata bakışını, sektörü, ülkemizin içinde bulunduğu durumu konuştuk.

GENÇ YAŞTA BÜYÜK BAŞARI
Soner Caşur, 28 yaşında Türkiyenin en genç genel müdürü unvanını aldı. En tepedeyken işi bıraktı ve bir restoran açtı. Bu sektörde İstanbulun en iyileri arasına girdi ama mutlu olamadı. Verifone ile aktif iş hayatına geri döndü.

ÇOK İYİ DURUMDAYIZ
Bugün Verifoneun 19 ülkeden sorumlu müdürü olan Caşur, Bana göre hem bugünkü konumu hem de geleceği itibarıyla çok iyi durumdayız. Dinamik, potansiyeli olan üretken bir ülkeyiz. Nüfusumuz kuru kalabalık değil diyor.


Verifone neden yönetim sorumluluğunu Türkiyeye ve size verdi
Güvenlik sistemleri konusundaki iş bilgimizin, birikimlerimizin birçok ülkeden ileri olması ve bunların ihraç edilmesi, ürün geliştirme ve finansal alandaki başarılarımızın bu seçimde önemli yeri olmuştur. Benim tercih edilmemde de deneyimlerimin etkisi olsa gerek. Ülkemiz ödeme sistemlerinde oldukça başarılı. Türkiye şu anda Avrupadaki en büyük POS parkına sahip. Kredi kartı kullanım oranında Avrupada üçüncü sıradayız. Dolayısıyla bankalar açısından da çok rekabetçi bir pazarız. Bu rekabet de pazarı her zaman dinamik tutuyor. Dünyada ödeme sistemleri konusunda çıkan ilk değişiklikler önce Türkiyede konuşulur. Böyle bir ortamda da çok şey öğreniyorsunuz. Dikkat edin, Türkiyede yatırım yapan yabancı banka yatırımcıları kredi kartı departmanlarına hiç dokunmazlar. Hatta oradaki bilgiyi alıp yurt dışına çıkarırlar.


AYNI GÜN ÜÇ ÜLKEYE GİTTİM

Verifone daha çok güvenli ödeme çözümleri mi sunar
Şirketin ana iş kolu POS cihazları ve yazılım üretmektir. Ayrıca, Verifone Türkiye, Bank Asya ile Avrupanın ilk pay pass (öde-geç) onaylı projesi olan temassız kart uygulamasını da hayata geçirdi. Geliştirilen validatör isimli cihaz başta belediye otobüsleri olmak üzere tüm toplu taşıma araçlarında kullanılabiliyor. Önce Kahramanmaraşta belediye otobüslerinde uygulanmaya başlanan bu sistem kısa sürede Verifoneun uluslararası alanda pazarladığı bir ürün haline geldi.

Kariyerinize bakıldığında çok hızlı bir ilerleme var. Capital dergisinin Johnnie Walker ile birlikte düzenlediği 40 yaş ve altındaki genel müdürlerin yarıştığı Başarıya Yürüyenler Yarışmasında ilk üçteydiniz, sizi başarılı kılan nedir
Doğru; ben de çok genç yöneticilere bir örneğim; ama acaba genç yaşta yönetici olmak doğru mu Örneğin, yurt dışında satış müdürleri kelli felli, belli bir yaş olgunluğuna gelmiş kişilerdir. Bize bakıldığında da gencecik arkadaşlardır. Bana gelince, ben iş hayatında şansa, kısmete çok inanırım. Verifonedan önce Teknoloji Holdingdeydim ve patronlarımın güveni sayesinde çok hızlı ilerledim. Yeni mezun bir genç ne yapar İş arar. Bu başvuruların her biri sizi çok farklı yerlere götürebilir. İşe nerede başladığınız, kimlerle başladığınız çok önemli. Öğrenciyken aynı evi paylaştığım arkadaşım Delta AŞde çalışıyordu. Daha sonra İngiltereye gitmeye karar verdi ve yerine giderken de beni tavsiye etmiş. Delta AŞ de o sıralar POS terminaline yatırım yapmaya karar veriyor. Deltaya teknik destek diye girdim. 4 ay sonra müşteri ilişkilerim çok iyi olduğu için beni satış desteğe aldılar. Kayığa girdikten sonra siz gayretinizi, becerinizi ekliyorsunuz ve kayığı iyi yerlere götürüyorsunuz. Sorumluluğu, yetkiyi başarı ile götürürseniz de devamı geliyor. Arkamda tam desteği veren patronlarımın olması da başka bir şanstı. Deltada iş geliştirme müdürü oldum. Exim AŞde genel müdürlük yaptıktan sonra Teknoloji Holding çatışı altında Planet A.Şnin genel müdürlüğü görevinde bulundum. Teknoloji Holding Finansal Hizmetler grup başkanı olarak atandım. Mısırda, İranda, Ukraynada ofisler açtık. Şirketlerin birleşmesi ile finansal hizmetler grup başkanlığına gelmem gibi süreçleri çok genç yaşta yaşadım. Aynı gün birkaç ülke değiştirdiğim, sabahına ofisteki koltuğumda birkaç saat uyuyup, ülke toplantılarımı yaptığım günlerim oldu. Ve bir gün baktım ki çok yorulmuşum. Ani bir kararla istifa ettim. Sonrasında yaptığımın yanlış olduğunu da fark ettim.

Genç yaşta kariyerinizde ciddi bir ivme kazanmışken istifa etmeye sizi iten kuvvet neydi
Aşırı yorulmuştum. Seyahatlerim sırasında Uzak Doğuya çok sık gidiyordum ve en çok etkilendiğim yer de Bali idi. Orada yaşayan halkın sakinliği, hayata bakışı beni çok etkilemişti. Kültürlerine hayran kaldım ve ani bir kararla restoran açıp hayatımı bundan sonra bu şekilde sürdürmek istedim. Zekeriyaköyde Kudeta isimli butik bir restoran açtım.


RESTORAN EMEKLİLİK İŞİM

Profesyonellerin bu tip girişimlerini okuyoruz. Siz neden kararınızı yanlış diye değerlendirdiniz
Ama sanırım onlar genelde başarı hikyeleri olanlar. Maalesef oran olarak profesyonel hayattan, bu tip yatırımcı hayata geçen girişimcilerin çok büyük bir kısmı da başarısız oluyor. Denenen girişimler profesyonel hayattaki başarıyı her zaman getirmiyor. O yüzden profesyonel hayattan ayrılma kararım bence çok yanlış bir karardı. Büyük kararlar kısa sürede alınmamalı. Aslına bakarsanız benim restoranım tuttu ve 3 kez İstanbullun en iyi 10 listesine girdi. Ama bir yıl sonra baktım ki bu karar benim için doğru değildi. Hareketli, başarı odaklı bir hayata alışmıştım ve tekrar Verifone ile en iyi bildiğim işe sektöre dönüş yaptım.
Restoran işinde başarılı olamasaydım ve Verifonedan bu teklifi almasaydım belki mutsuz olacaktım. Restaurant devam ediyor, işletme müdürümü ortağım yaparak, işleri ona devrettim ve yatırımcı konumuna geçtim. Orası artık emeklilik işim olabilir.

AVM açmak emlak projesi geliştirmek yatırım değil!

19 ülkenin ticari başkanı olarak dış pazarlardan ülkemize baktığınızda içinde bulunduğumuz durumu nasıl değerlendiriyorsunuz

Biz Türkiyeden ülkemize baktığımızda akvaryumun içindeki balıklar gibiyiz. Buradan ülkeye bakmakla dışarıdan bakmak arasında çok büyük fark var. Ülkem adına çok iyimserim. Bana göre hem bugünkü konumu hem de geleceği itibarıyla çok iyi durumdayız. Dinamik, potansiyeli olan üretken bir ülkeyiz. Bu dışarıda iş yaptığımız insanların da ortak görüşü. Ülkenin nüfusu kuru kalabalık değil. Bir kültürü var. Genç ve çalışkan bir nüfusa sahip olduğumuzu sadece biraz daha disiplinli, sistemli çalışmaya ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Gazetelerde Avrupa yaşlanıyor deniyor ya, iş yaptığınızda bunu daha iyi anlıyorsunuz. Avrupalıda gerçekten o dinamizmi göremiyorsunuz. Diğer taraftan doğru yatırımlara ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Ülkemizin finans gücü yüksek. Ama yabancı yatırımcı doğru seçilmeli. 100 tane AVM yapmak, 50 yeni emlak projesi geliştirmek bana göre yatırım değildir. Bunun yerine turizme, teknolojiye, sanayiye yönelik kaliteli yatırımlara ihtiyaç vardır. İstikrarlı, güvenli bir ortamdayız. Global dünyada hepimiz aynı havuzun içindeki gemileriz. Birisinin sallanması, su alması diğerlerini de elbette ki etkiler ama bizim etkilenmemiz havuzdaki diğer gemilerden daha az olacaktır.

En iyi eğitim toplumla yaşamayı öğretmektir

Bir iş adamı olarak eğitim sistemimize bakışınız nasıl

Bugün en çok eleştirdiğim şey eğitim sistemi ve yarış atı haline gelmiş çocuklar. Bir memur ailesinin dört erkek çocuğundan birisi olarak yetiştim. İlkokuldan sonra abilerimin tavsiyesi üzerine  Ankara  Yükseliş Kolejini kazandım. Doğru tercih mi biliyorduk o zamanlar biz. Annem sokakta oynarken tuttu Ankaraya kayıda götürdü. Astsubay olan ağabeyimin arkadaşlarıyla oturduğu eve yerleştirdi. Okula nasıl gideceğimi, kaç numara otobüse bineceğimi gösterdi. Sivasa döndü. Şimdi eşim, çocuklarımızı karşı köşedeki dükkna göndermiyor. Ailemin maddi şartları el vermediği için iki yıl sonra tekrar Sivasa döndüm. Sivas Lisesinden Yıldız Teknik Üniv. Elektronik ve Haberleşme bölümünü kazandım. İki oğlum var. Birisi 6. diğeri 3. sınıfta. İkisi de devlet okulunda okuyor. Yarış atı gibi koştursunlar istemiyorum. Kavanoz içerisinde yetişsinler istemiyorum. Bu toplumda kim varsa onlarla beraber okusunlar. Mühendis, polis, iş adamı, memur çocuğu da var sınıfında. Maddi durumları kendilerinden daha iyi ve daha kötü olanlarla birlikte yaşamayı bilsinler. Bence çocuğa verilecek en iyi eğitimlerden birisi de budur. Kapasitesi olan çocuk sınavları da başarır, iş hayatında da sivrilir. Önemli olan eğitimdir, çocuk isterse öğretim arkasından gelir. Özgüveni olan, sevmesini bilen, mutlu, çocuklar olsunlar.

Gençlere ne dersiniz
Çalışacaklar, isteyecekler, bir alanda uzmanlaşacaklar, farklılaşacaklar. Yaptığı işi iyi yapacaklar, ne yaptığını da bilecekler.
Betül ALTINBAŞAK/Türkiye


Geri Dön