29 / 07 / 2024

Sosyal yapılar ve ahşap sistem..

Sosyal yapılar ve ahşap sistem..

Modern dünya da insanoğlunun olmazsa olmazı spor ve sosyal yaşam gerçeğidir


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


İş ve şehir yaşamının getirdiği sinir, stres ve ulaşım sorunları ile hareketsiz geçen günlerin telafisi için mutlaka spor yapmak ve sosyalleşmek gerekiyor.
Zaten zihinsel olarak bilgi çöplüğüne dönen insanoğlu sağlıklı ve mutlu bir yaşam için ferdi ve/veya grup olarak sportif hazırlık ve faaliyetlerle zamanını değerlendirmek, yaşamsal keyif ve fiziksel tatminini bu amaçla inşa edilen spor salonları ve sosyal tesislerde yürüyüş ve egzersiz yaparak çözümlemek zorundadır.
Aksi halde sağlıklı bir yaşamdan bahsetmek mümkün değildir.
Tabi sadece spor salonları ile iş bitmiyor.
Sosyalleşmeyi sadece birey olarak düşünmemek lazım..aile olarak düşünüldüğünde bu imkanlar da sadece yeni inşa edilen ve yapılan konsept projelerde var.
Ancak bunun için eski şehir yani apartman yaşamından site yaşamına geçiş gerekiyor.
Malumunuz zaten büyükşehirlerde bir güvenlik sorunu var..apartman yaşamında ise  bunu sağlamak çok zor.
İnsanlar neden ev satın alıyor noktasından bakıldığında geçerli bir satın alma kriterler listesi yapacak olursak öncelikle güvenlik, spor ve sosyal yaşam gerçeğini göz ardı etmemek lazım.
Tabi bu kriterlerin hepsini de bir arada yeni konsept projelerde bulabilirsiniz.
`Neden kriz ortamında bu evler nasıl yapılıp satılıyor' sorusunun en güzel cevabı bu olsa gerek.
Eskiden mahallelerde toplanma alanları vardı..ki bu alanlar sosyalleşme alanlarıydı..akabinde yüksek katlı apartmanlar ve oluşan bir kültür ile tanıştı insanlar.
Eski yaşam belki şehrin içinde ikamet ederken bazı avantajları da beraberinde getiriyordu..ulaşım ve cemiyet hayatı için bir avantajdı..ancak bugün şehrin içinde artık nefes bile alınmıyor.
1980 li yıllarda yazlık, 1990 yıllarda ise çiftlik evi-country tarzı bir yaşam özlemi ile aileler hafta sonların da şehirden bir kaçış yaşadılar.
Doğayla baş başa..hayvan beslemek, çimlerde dolaşmak, meyva ağaçı yetiştirmek vb. gibi özlemlerle bu evler yapıldı.
Sonrada külfeti başa bela olunca insanlar gel-gitlerden soğudu ve talep bitti.
Şimdi ise günümüz insanı yeşil alan, spor, sosyal yaşam, rekreasyon, doğal ve yürüyüş yolları olan 24 saat güvenlikli projeleri tercih etmeleri modern ve sağlıklı yaşam özlemi kadar problemsiz bir yaşam arzusu da diyebiliriz.

Ancak hem gayrimenkul projelerinde hem de spor klüpleri ve belediyelerin sosyal tesis amaçlı inşa edilen yapılarında betonarme sistemle inşa edilmesinden dolayı zamanla problemler ortaya çıkıyor.
Öncelikle plan ve proğramsız kurulum kadar doğru sistem arayışı yapılmadan bu tür yapıların inşa edilmesi..betonarme tarz olması nedeniyle maliyetli ve külfetli binalar olarak bilinçsizce inşa edilmesi..ilerleyen zamanlarda baş belası bir hale geliyor.
Akabinde işletme maliyetlerinin -ısıtma-soğutma, bakım vs. gibi- külfeti sonrasın da ise pişmanlık yaşanıyor.
Şimdi ise yanlıştan dönülüyor.
Zamanla değişen trendlere göre veya kullanıma matuf değişiklikleri beton binalarda uygulamak çok zor.
Bu binalar hem ergonomiden hem de fonksiyonel kullanımlardan uzak olması..birde bu tür yapıların bakım gerektirmesi ve işletme maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle işlevsel ve uzun ömürlü olmadığı bilinmektedir.
Tabi sonrasında amacı ile kurulumu zamanla uyuşmadığı için daha sonra yıkılıp tekrar inşası yönünde cabalar gösteriliyor.
Gelişmiş ülkelerde ise spor amaçlı kapalı spor salonları, kamp tesisleri veya sportif amaçlı yapılarla..sağlık ve yaşam ünitelerinin büyük çoğunluğu çelik ve ahşap taşıyıcı sistemlerle inşa ediliyor..ülkemizde ise bu durum biraz farklıdır!
Ya bu iş ciddiye alınmıyor, ya da bilinmiyor!
Türkiye'de spor klüplerinin kullandığı veya inşa edilen tesisler genelde betonarme ve demir profillerle inşa edildiği için bu tür tesislerin doğru bir inşa tarzıyla kurulması ve yapılmasına dikkat çekmek istiyorum.
Sportif amaçlı yapılar nem, rutubet ve korozyon ile deprem gibi yaşamsal risklerin yanı sıra güvenli ve sağlıklı binalar olmak zorundadır.
Halbuki bu binalar ahşap taşıyıcı sistemle inşa edilse kullanıcılar açısından ruhen ve bedenen daha sağlıklı olacakları bilinmelidir.
Özellikle spor klüplerinin kamp tesisleri ve konaklama amaçlı düşünmesi gereken yapı sistemi ahşap karkas olmak zorundadır..çünkü bu amaçla dünya'da inşa edilen yapıların büyük çoğunluğu ahşap karkas kullanılarak inşa edilmektedir.
Bu sistem sporcuların daha sağlıklı ortamlarda hazırlanmasına imkan sağlamaktadır.
Neredeyse 5 yıldızlı otel konseptinde inşa edilen bu tarz yapılar için spor klüplerine çağrıda bulunmak istiyorum;
Sporcuların zihinsel ve fiziksel olarak hazırlanması bir amaçtır..bakım gerektirmeme, nem ve rutubet sorunu olmayan..sağlıklı, depreme dayanıklı ve estetik açıdan değer katan binalar için mutlaka ahşap karkas sistemi öneriyorum.
Sistemin doğru anlatımı ve inşası hakkında bilgi edinmek isteyenler için; www.albahouse.com.tr adresini kullanarak veya aşağıda ki e-posta ile bizlere ulaşabilirsiniz.

İyi haftalar.

[email protected]


Geri Dön